Pita sa jabukama je uvek lepa poslastica za sve ukućane. Možete ovaj tradicionalni recept iskoristiti u svakoj prilici. Kuća će mirisati na pitu i cimet, probudiće vam čula.
Potrebni sastojci za pitu:
- 1 kg jabuka
- 1 margarin (koji je stajao na sobnoj temperaturi)
- 3 jaja
- 13 kašika šećera
- 18 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 10 kašika mleka
- cimet
- vanil-šećer
- šećer u prahu
Način pripreme:
Za početak treba pripremiti jabuke, koje se izrendaju i izdinstaju sa 2 kašike šećera, cimetom i vanil-šećerom (jabuke možete rendati sa korom). Kada se ohladi sve, procedite i dodajte ½ kesice cimeta.
Za pripremu testa potrebno je dobro ulupati margarin sa jajima, dodati šećer, brašno, prašak za pecivo i mleko. Kada dobijete kompaktno testo podelite ga na dva dela.
U pleh stavite papir za pečenje. Ukoliko papir ne zahvata ivice pleha, premažite ih margarinom i pospite brašnom, da se pita ne bi zalepila. U pleh stavite pola smese napravljenog testa i moraćete se služiti sa dve kašike ili prstima da bi testo dobro razvukli (testo je gnjecavo i zato neka u pomoć priskoče prsti). Preko pravilno raspoređenog testa stavite pripremljene jabuke.
Preko njih, stavite drugu polovinu testa i pitu pecite u rerni na 220 C oko 20 minuta, a posle smanjite temperaturu i pecite još oko 10 minuta.
Kada se pita ohladi, od gore možete staviti šećer u prahu kao dekoraciju i služite se.
Pročitajte sledeći recept i probajte da napravite: Pečeni kolač sa sirom
Prijatno uz Kockice života