Sastojci:
- 6 belanaca
- 330 gr šećera (1,5 šolja)
- 1,5 kašikica sirćeta
- 1 kašikica kukuruznog brašna
Nadev od limuna
- 4 žumanca
- 50 gr šećera
- 100 ml soka od limuna
- 60 gr putera
Sirup od borovnice
- 100 gr borovnice
- 100 gr šećera
- 1,5 kašikica sirupa
- maskarpone sir
Priprema
Upaliti rernu na 150 C i pripremiti 12 modli za mafine.
U posudu mikserom umutiti belanca i dodati prstohvat soli (mutiti 4-5 minuta) sve dok se ne dobije lagana masa. Dok mikser radi, postepeno dodavati šećer, sirće, kukuruzno brašno i malo rendane kore limuna. Smesu staviti u rernu i smanjiti temperaturu na 120 C, peći će se sve dok ne postane hrskavo (oko 1,5 sat). Nakon toga, isključiti rernu i ostaviti kolač da odstoji u rerni dok se ona potpuno ne ohladi.
Nadev od limuna
U šerpu staviti žumanca i šećer, postepeno dodavati sok od limuna i puter i neprestano mešati na laganoj vatri (oko 3-4 minute). Skloniti šerpu sa vatre i ostaviti da se ohladi. Nadev staviti u frižider da se potpuno ohladi.
Sirup od borovnica
U šerpu staviti borovnice, šećer i 2 kašikice vode na slaboj vatri mešati sve dok se šećer ne rastopi. Kuvati na blagoj vatri sve dok ne postane lagani sirup (5-6 minuta).
Servirati kolač na tanjir sa nadevom od limuna, preko njega maskarpone preliven sirupom od borovnice. Pored kolača, dodati extra nadev od limuna i poslužiti.
PROČITAJTE SLEDEĆI RECEPT: Lava cake
Prijatno uz Kockice života
Izvor: www.gourmettraveller.com.au