Čokoladna torta, kolač, torta, čokolada, jaja, poslastica, šećer, kakao, desert, kockice života, kockice zivota

Čokoladna torta je možda jedna od poslastica koja ima najviše recepata. Puno varijanti, načina pripreme tako da svako od nas u svom “kuvaru” ima upisano bar 2-3 načina pripreme čokoladne torte. 

Mi ćemo vam ovde navesti jednu od varijanti za koju smo se odlučili.

Sastojci:

I fil:

  • 40 gr kakaa
  • 60 gr putera
  • 85 gr šećera u prahu
  • 1 kašika vode

II fil:

  • 180 gr crne čokolade
  • 130 ml slatke pavlake

Glazura:

  • 1 kašikica ulja
  • 100 gr crne čokolade

Kora:

  • 120 ml jogurta
  • 1 čaša šećera
  • 3 jajeta
  • 2 čaše brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 50 gr kakaa
  • 1 čaša ulja

Priprema čokoladne torte:

Za pravljenje kora za tortu potrebno je prvo umutiti jaja sa jogurtom i uljem, a zatim dodati brašno, šećer, kakao i prašak za pecivo. Lagano nastaviti mešanje sve dok se sastojci ne sjedine. Napravljenu smesu za koru staviti u kalup sa papirom za pečenje i peći na 180 C oko 30 minuta. Pečenu koru ostaviti da se dobro ohladi.

Za pravljenje prvog fila potrebno je penasto umutiti puter sa šećerom u prahu i kakaom i po potrebi dodavati kašiku vode.

Za pripremu drugog fila, potrebno je na pari otopiti crnu čokoladu i prohladiti je tako da se može lepo sjediniti sa pavlakom. Umutiti slatku pavlaku, dodati u nju čokoladu, sjediniti laganim pokretima miksera i ostaviti da se prohladi.

Ohlađenu koru preseći na dva dela tako da se dobiju tri kore. Premazati kore prvo tamnim filom u tankom sloju, zatim dodati drugi fil, preko staviti sledeću koru i ponoviti postupak. Treću koru premazati samo prvim filom.

Rastopiti čokoladu sa malo ulja i toplom glazurom preliti tortu, preko cele površine pospite kakao prah, a zatim po ivici torte pospite karamelizovane listiće badema.

 

Pročitajte sledeći recept, možda vam se svidi: Torta sa lešnicima

 

Za koju god varijantu čokoladne torte da se odlučite, sigurni smo da ćete stopostotno uživati.

Prijatno uz Kockice života

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •