Čokoladna torta je možda jedna od poslastica koja ima najviše recepata. Puno varijanti, načina pripreme tako da svako od nas u svom “kuvaru” ima upisano bar 2-3 načina pripreme čokoladne torte.
Mi ćemo vam ovde navesti jednu od varijanti za koju smo se odlučili.
Sastojci:
I fil:
- 40 gr kakaa
- 60 gr putera
- 85 gr šećera u prahu
- 1 kašika vode
II fil:
- 180 gr crne čokolade
- 130 ml slatke pavlake
Glazura:
- 1 kašikica ulja
- 100 gr crne čokolade
Kora:
- 120 ml jogurta
- 1 čaša šećera
- 3 jajeta
- 2 čaše brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 50 gr kakaa
- 1 čaša ulja
Priprema čokoladne torte:
Za pravljenje kora za tortu potrebno je prvo umutiti jaja sa jogurtom i uljem, a zatim dodati brašno, šećer, kakao i prašak za pecivo. Lagano nastaviti mešanje sve dok se sastojci ne sjedine. Napravljenu smesu za koru staviti u kalup sa papirom za pečenje i peći na 180 C oko 30 minuta. Pečenu koru ostaviti da se dobro ohladi.
Za pravljenje prvog fila potrebno je penasto umutiti puter sa šećerom u prahu i kakaom i po potrebi dodavati kašiku vode.
Za pripremu drugog fila, potrebno je na pari otopiti crnu čokoladu i prohladiti je tako da se može lepo sjediniti sa pavlakom. Umutiti slatku pavlaku, dodati u nju čokoladu, sjediniti laganim pokretima miksera i ostaviti da se prohladi.
Ohlađenu koru preseći na dva dela tako da se dobiju tri kore. Premazati kore prvo tamnim filom u tankom sloju, zatim dodati drugi fil, preko staviti sledeću koru i ponoviti postupak. Treću koru premazati samo prvim filom.
Rastopiti čokoladu sa malo ulja i toplom glazurom preliti tortu, preko cele površine pospite kakao prah, a zatim po ivici torte pospite karamelizovane listiće badema.
Pročitajte sledeći recept, možda vam se svidi: Torta sa lešnicima
Za koju god varijantu čokoladne torte da se odlučite, sigurni smo da ćete stopostotno uživati.
Prijatno uz Kockice života