Ukoliko vam treba ideja za brzi kolač na pravom ste mestu. Najavili su se gosti, pa treba nešto na brzinu organizovati i naravno, treba i kolač napraviti. Za ovaj brzi kolač ima mnogo kombinacija, mogu se sastojci menjati, po ukusu nešto i dodati. Budite slobodni, pa ubacite svoje omiljeno voće ili koštunjavo voće u kolač. Samo imajte na umu da mere ostanu iste, a sa sastojcima se možete igrati.
Ne zaboravimo tradicionalne kolače: Bakin kolač recept kojem se uvek vraćamo
Sastojci za brzi kolač:
- po 100 g suvog grožđa, oraha, lešnika
- 125 ml ruma
- 375 g crne čokolade
- 50 g kandirane kore pomorandže
- 125 g putera
- 125 g žutog šećera
- 75 g šećera
- 1 kašikica ekstrakta od vanile
- 3 jajeta
- 100 g meda
- 1 isceđen limun
- 125 g brašna
Priprema brzog kolača:
U posudi potopite suvo grožđe u rum i ostavite ga preko noći na sobnoj temperaturi da grožđe upije rum i omekša.
Pripremite rernu na 160º. U velikoj posudi mikserom razmutite puter sa šećerom i vanilom. U razmućeni puter dodajte otopljenu čokoladu, orahe, lešnike i koru pomorandže. Sve dobro promešajte, sjedinite i dodajte jaja. Na samom kraju u smesu staviti natopljeno grožđe, sok limuna i med. Brašno ćete dodati na samom kraju i treba da se sve dobro sjedini.
Pripremite modlu za pečenje, obložite je papirom za pečenje, pre nego što stavite smesu unutra. Kolač pecite u rerni dok ne dobije finu koricu od gore, oko 40-50 minuta. Možda vam se učini da kolač nije dovoljno pečen, ali kada se ohladi čokolada će fino stegnuti kolač.
Kada je pečen, ostavite ga u modli da se potpuno ohladi. Na taj način ćete ga lako izvaditi. Od gore stavite dekoraciju po izboru i kolač je spreman. Kolač može dugo da stoji tako da, ako ga pravilno čuvate, imate svež i ukusan kolač nedelju, pa čak i dve.
Probajte keks: Vreme je za integralni keks – cookies
Prijatno uz Kockice života
Izvor slike: https://cdn.magdeleine.co/wp-content/uploads/2018/12/cake-1989956.jpg