Za pripremanje rižota sa šampinjonima potrebni sastojci su:
- 200 gr dugačkog, belog pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 100 gr šampinjona
- 80 gr putera
- 1 kocka za supu
- Korica limuna
- 1,5 dl neutralne pavlake za kuvanje
- 20 gr parmezana
- So po ukusu
- Biber po ukusu
- Sveži peršun
Način pripreme
U šerpu staviti vodu i kocku za supu, pa kada voda provri dodati pirinač i kuvati ga dok ne nabubri.
Pripremiti crni luk i iseći ga na sitno, a šampinjone iseći na listove i na veće komade, četvrtine.
U drugoj šerpi otopiti puter, pa na to dodati luk i kratko ga dinstati, zatim dodati šampinjone i začiniti. Kada se dobro sjedini u istu smesu dodati i kuvan pirinač.
U istu šerpu dodati neutralnu pavlaku za kuvanje i sve zajedno kuvati na tihoj vatri, dok suvišna tečnost ne uvri.
Skloniti sa šporeta i u šerpu dodati parmezan, rendanu koru limuna i ostatak putera, pa sve dodatno začiniti i od gore staviti prstohvat peršuna. Gotovo jelo poslužiti toplo. Kod serviranja preliti sa malo maslinovog ulja kako bi upotpunili punoću jela.
OBAVEZNO PROČITAJTE I : Potaž od više vrsta pečuraka i karfiola
Prijatno uz Kockice života
Slika http://www.taste.com.au/