bezglutenska ishrana, piletina sa povrćem, gluten, kockice zivota, kockice života

Bezglutenska ishrana je poseban ražim ishrane koje moraju da se pridržavaju osobe koje su intolerantne, preosetljive ili alergične na gluten. Više o celijakiji pročitajte u našem članku koji smo posvetili tome Celijakija – bolest novog doba. Prikazaćemo vam ovde jedan predlog za lagani nedeljni ručak, piletinu sa povrćem koji mogu da jedu osobe koje su na bezglutenskoj ishrani.

O glutenu smo već pisali, pročitajte više: Gluten – misterija današnjice.

U ovom receptu koristili smo patlidžan i praksa nam je da vam u receptima kažemo nešto više o namirnici koju upotrebljavamo.

Patlidžan (plavi paradajz) je nisko kaloričan i sadrži minerale kalcijum, natrijum i kalijum. Ima malo vitamina C, vitamina grupe B i provitamina A i u tragovima saponin i alkaloide. Obiluje antioksidansima: antocijanom, nasuninom i flavoninom. Alkaloidi, koje patlidžan sadrži, mogu stvoriti probleme sa varenjem pa čak i nervne smetnje. Zbog toga je poželjna njegova termička obrada, jer se njom smanjuje čak za 50%.
Patlidžan deluje protivupalno, antialergijski i u borbi protiv slobodnih radikala i kancerogenih materija.

Isprobajte naš bezglutenski recept: Mešana bezglutenska salata sa piletinom.

Potrebni sastojci za piletinu:

  • pileća prsa (oko 200g)
  • patlidžan
  • brokoli
  • 1 šargarepa
  • 1 manja glavica luka
  • 5-6 maslina
  • 1/3 kašičice kima
  • 1/3 kašičice kurkume
  • so, biber, kokosovo ulje
  • susam

Probajte naš recept, dopašće vam se : Lagana bezglutenska salata

Postupak pripreme piletine

Zagrejati ulje u posudi gde ćemo dinstati piletinu. Ubaciti luk da malo pusti sok, a zatim dodati piletinu i lagano prodinstati. Dodavati povrće koje ste prethodno iseckali i pustiti da se dinsta oko 5 minuta. Voditi računa da povrće ne zagori i dodavati vodu po potrebi. Poenta je samo da povrće omekša, a ne da se previše ispeče i da na taj način izgubi sva hranljiva svojstva. Brokoli dodati pred kraj i poklopiti još nekih 4 minute na tihoj vatri. Masline se dodaju na kraju.

Sve dobro izmešati i služiti toplo.

Posuti susamom, a po želji staviti od gore iseckan kupus. Ljubičasti kupus odlično izgleda na tanjiru zbog boje, a  pozitivno utiče na zdravlje.

Napomene: patlidžan je potrebno ranije dobro oprati, narezati na trakice i posoliti. Ostaviti da odstoji minimum pola sata pre obrade.

Što se tiče začina koje možete koristiti, proizvoljno možete začiniti sa onim začinima koje preferirate.

Predložićemo vam recept za laganu čorbicu pre glavnog jela: Potaž od više vrsta pečuraka i karfiola.

Prijatno vam žele Kockice

 

 

Photo izvor:

https://pixabay.com/

Spread the love
  •  
  • 5
  •  
  •  
  •  
  •  
  •