Ovo je period u kom većini nas ne prija teška hrana i kada se u baštama počinje javljati povrće. Tu mislimo na naše povrće, a ne uvezeno sa drugih podnevlja. Za danas vam preporučujemo nešto lagano, što će sigurno prijati vašem stomaku i organizmu. U pitanju je bezglutenska salata.
O glutenu možete pročitati više u članku: Gluten – misterija današnjice.
Potrebni sastojci:
- 50g kinoe (BEZ glutena)
- Feta sir
- 2, 3 paprike
- 2 paradajza
- malo belog luka
- malo maslinovog ulja (može i ulje bundeve)
- chia semenke (BEZ glutena, po ukusu)
- so po ukusu
Priprema bezglutenske salate
Pre pripreme potrebno je kinou ostaviti u vodi da prenoći, a zatim isprati hladnom vodom (kako bi se sprao saponin). Kinoa se kuva na laganoj vatri oko 20ak minuta, proveravajte da ne ispari sva voda. Dodati u vodu luk nekih 10-ak minuta pre kraja kuvanja da kinoa poprimi ukus.
Povrće (paprika i paradajz) iseckati na sitnije komadiće, prodinstati jako kratko na tihoj vatri. Ukoliko više volite, povrće može i presno da se jede, bez bilo kakve obrade. Dodati chia semenke, feta sir iseckan na kockice i ulje.
Sve zajedno dobro promešati.
Prijatno vam žele Kockice
Informišite se o bolesti vezanoj za gluten: Celijakija – bolest novog doba.
Photo izvor:
https://pixabay.com/en/salad-quinoa-salad-quinoa-vegetable-1250016/