Celijakija, celijakija, gluten, bezglutenska ishrana, gluten free, simptomi celijakije

Celijakija – bolest novog doba? Da, mnoga istraživanja spominju ovu bolest, ali da bi razumeli pojmove celijakija, gluten, bezglutenska ishrana, gluten free, simptomi celijakije, osvrnućemo se na početak, da pojasnimo prvo pojam glutena.

Gluten

Gluten je poslednjih godina postao jedan od najpopularnijih pojmova vezano za ishranu. Donekle su tome doprinele brojne poznate ličnosti, koje su na velika vrata uvela pojam gluten u našu svakodnevnicu i učinile da ishrana bez glutena postane „in“ popularizujući gluten-free život.

Takođe, sve više ljudi je pronašlo uzroke za svoje zdravstvene tegobe i to u bolesti koja se ispoljava kao ne prihvatanje glutena u organizmu.

Detaljnije informacije o glutenu možete pročitati u članku Gluten – misterija današnjice.

Celijakija kao bolest današnjice

Celijakija je poremećaj u apsorpciji hranljivih materija uzrokovan preosetljivošću na gluten, a ogleda se atrofijom resica sluznice tankog creva. Oštećenje sluznice nastaje zbog izloženosti creva glutenu, glavnoj belančevini žitarica. Gluten je protein u zrnu pšenice, ječma i raži i on je zaslužan za svojstva koja imaju testa za pice, hleb..

Bolest može da se pojavi u bilo kojem dobu života, a utvrđen je i nasledni faktor kao uzročnik celijakije.

Najveće oštećenje crevne sluznice je u području dvanaestopalačnog creva, jer je tu izloženost glutenu najveća. Celijakija uzrokuje takvo oštećenje crevnih resica da vremenom može u potpunosti da promeni njihov izgled (resice postaju ravne). Na taj način gubi se njihova osnovna funkcija, a to je apsorpcija hranljivih materija iz hrane koju unosimo. Organizam ne dobija dovoljno nutrijenata: vitamina, minerala, belančevina, masti i ugljenih hidrata kako bi normalno funkcionisao.

Drugačije objašnjeno, gluten dovodi do propustljivosti crevne barijere, te tako osim hranljivih sastojaka i elektrolita, u naš krvotok ulaze toksini i gluten. Naš imuni sistem reaguje prepoznavajući ih kao strana tela i reaguje autoimunološki. Kod onih ljudi koji ne podnose gluten, telo ga registruje kao toksin i napada ga. Na taj način dovodi do razaranja resica tankog creva, što dugoročno dovodi do ozbiljnijih posledica.

Simptomi celijakije, lečenje

Celijakija se pojavljuje u bilo kojoj dobi, ali najčešće kod male dece i u razdoblju od 30-40 godine života. Često se manifestuje kao umor ili malaksalost, kao i simptomima ostalih bolesti tankog creva.

Teško se prepoznaje da pojedina osoba ima celijakiju i istraživanja ukazuju da je na 10 ili čak 12 osoba koje su obolele od celijakije samo jedan pacijent u startu prepoznat. Ovome ide u prilog da pojedini oboleli mogu i duži period živeti bez ikakvih simptoma ili su simptomi slični i drugim bolestima, pa se ni ne sumnja na celijakiju.

Celijakija kao bolest današnjice
Namirnice sa glutenom

Neki od tipičnih simptoma celijakije su:

  • Bol u stomaku
  • Mučnina, povraćanje
  • Probavne smetnje – nadutost, hroničan proliv ili zatvor
  • Anemija
  • Umor, malaksalost
  • Autoimune bolesti (psorijaza, lupus,..)
  • Dermatitis (rvenilo, osipi,..)
  • Nagli gubitak na težini
  • Hormonska neravnoteža – neplodnost..

Lečenje celijakije – bezglutenska ishrana

Jako je važno da se celijakija leči adekvatno, jer oštećenja na crevima mogu biti uzročnici pojave tumora, izraslina u tankom crevu, a mogu se razviti komplikacije kao što su osteoporoza i neplodnost.

Napomenuli bi da je potrebno praviti razliku između celijakije i necelijakijske osetljivosti na gluten. Simptomi su slični grčevi u stomaku, nadutost, proliv, ali kod osetljivosti na gluten ne dolazi do oštećenja creva, kao što je to slučaj kod celijakije.

Lek za celijakiju ne postoji i jedino što je moguće to je da se promeni način ishrane, odnosno da se u potpunosti iz jelovnika izbaci gluten. Sprovodi se bezglutenska dijeta i na taj način dolazi do oporavka crevnih resica. Komplikacije nastaju kada bolest prestane da reaguje na dijetu, kada postane „imuna“ na bezglutensku ishranu.

Osobe koje boluju od celijakije znaju kako bezglutenska ishrana zahteva puno strpljenja i vremena kako bi se prilagodili novom načinu života i ishrane. Mnogo istraživanja, truda da se obroci pripreme i obazrivosti.

Osobe koje se pridržavaju bezglutenske dijete moraju strogo voditi računa, jer njihov organizam može i na najmanju trunku glutena izrazito burno imunološki reagovati.

Sve je više proizvoda koji nose oznaku gluten-free, pa je donekle i olakšan svkodnevni život onima koji boluju od celijakije. Ipak, preporučljivo je čitati sastav i deklaraciju, čak i pri dužoj upotrebi nekog proizvoda. Razlog za to je jer pojedini proizvođači mogu promeniti sastav, a da to nije naglašeno na vidljivom mestu.

Vaše Kockice

Slike izvor:

https://unsplash.com/@patrickian4

https://www.pexels.com/

 

Spread the love
  •  
  • 5
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •