Vodopad Lisine, Veliki Buk, Istočna Srbija, kockice života

Za sve one koji žele da provedu vikend ili naprave samo jednodnevni izlet negde van gradske buke, imamo pravi predlog. Svega nekih 150 km od Beograda, na visini od 380 m nalazi se „visoki lepotan“ Istočne Srbije. Nećemo vam odmah otkriti gde smo bili, pođite sa nama.

Ove godine smo bili dosta mobilni i putovali često, jer smo shvatili da je napuštanje svakodnevice makar i na dan, dva ono što nas resetuje i napuni pozitivom.

Takođe, momenti provedeni sa najbližima je ono što je neprocenjivo. Zato se trudimo da obiđemo sve ono što nikad nismo ili što smo obilazili u školskim danima, kad ti ništa osim šaraga i provoda u autobusu nije bilo zabavno.

Istočna Srbija u svojoj lepoti

Ovaj put vam prenosimo utiske sa jednog letnjeg izleta, koji vrlo lako možete da organizujete i ovih dana i ukrasite jesenjim bojama. Prvo odredište je bio Despotovac, gde se održavao viteški festival Just Out 4, ali o tome neki drugi put.

Pošto smo se već našli u Istočnoj Srbiji i ostavili kilometražu iza nas, odlučili smo da izguglamo šta još zanimljivo može da se vidi. To je kod nas ad hock odluka i uvek doneta jednoglasno. Kažem vam u duši smo putnici 🙂

Pomoćnik Google reče Resavska pećina i mi obiđosmo i to. Ovaj put ću impresije vezano za „podzemni svet“ ostaviti za opširniji tekst, jer ona to i zaslužuje u potpunosti.

Moram da priznam, glasno zavijanje u stomaku u tandemu sa umorom naveo je nas gurmane na „blud“. Pod hitno je bilo potrebno napuniti rupu u stomaku, odnosno, kako mi deci objašnjavamo popuniti police 😉

Gladne oči ugledaše putokaze sa strelicama koji zovu u restorane. Bez glasanja, u sekundi i tišini je doneta odluka i mi krenusmo u tom pravcu.

→  Vodopad Bubin Kuk ili Lisine

A tamo? Pravi raj na zemlji. Bukvalno. Malo je gužva za parkiranje, ali i to se da rešiti. Uzani putić vas vodi pored restorana koji su dupke puni sve do vodopada. Turisti koji su kao mi došli na neki kasni ručak/ranu večeru su brojni, ali smo se susreli i sa većim brojem planinara koji su svratili na kaficu.

Da vas upoznamo sa visokim lepotanom

Vodopad Veliki Buk ili Lisine nalazi se na padinama Beljanice i oko 20 km je udaljen od Despotovca. Ne možete zalutati ili promašiti put, jer je sve dobro markirano i označeno putokazima. Nalazi se na rečici Vrelu, desnoj pritoci reke Resave.

Lisine spadaju u akumulacione vodopade i nastao je akumulacijom sedimentnih stena. U podnožju je formirano jezerce male dubine, koje je magnet za fanatike fotografisanja. Tu se lomi, tu se skače, stoji na jednoj nozi po klizavom kamenju, ali sve za dobru instagramsku fotku 😉

Pod zaštitom je države kao spomenik prirode, zajedno sa izvorom rečice Vrelo. Smešten je na oko 380 m nadmorske visine.

Zaista izgleda moćno i pustićemo vas da uživate u slikama ove prirodne znamenitosti.

Mi smo naš jednodnevni izlet završili sa posetom ovom vodopadu, tako da nam je odlično legla večera u restoranu.

Oko izvora imate ponudu više restorana i odlično su uklopljeni u čitav ambijent, nemate utisak da su narušili bilo šta od te prirodne lepote. Ono što uvek budi strah kod ljubitelja prirode jeste do koje mere će se neko prirodno stanište i lepota urbanizovati da bi privuklo turiste. Odajemo počast turističkoj organizaciji, jer nije dozvolila da se uguši lepota prirode Homoljskih planina.

Sigurni smo da ćete sa uživanjem popiti kaficu ili pojesti nešto sa menija etno restorana koji se tu nalaze, a za sve one koji dolaze na ceo vikend, postoji mogućnost bukiranja smeštaja.

U blizini, na istom potezu, nalaze se i park minijatura, manastir Ravanica i prašuma Vinaovača koje smo želeli da vidimo. Ali, valja nešto ostaviti i za drugi put.

Vaše ovaj put istočnjačke Kockice

Pronađite destinacije za vikend u prirodi: Šta to nudi Jegrička ljubiteljima prirode?

 

Photo: arhiva Kockica i Yandex

Spread the love
  •  
  • 264
  •  
  •  
  •  
  •  
  •