Grožnjan, Istra, Hrvatska, Grisignana, art, kultura, kockice života, kockice zivota

U srcu Istre, skriven od putnika prolaznika ušuškan je jedan poseban grad. Ne možete slučajno doći do njega, već treba da vas volja i vaš plan dovedu do ovog skrivenog mesta.

Zove se Grožnjan.

Stoji na mapi, ucrtan je, ali to je zapravo mesto u koje se trebate uputiti. I kada mu priđete, pogled vam seže ka kamenom utvrđenju na bregu. Odmah ćete naslutiti da se tu krije jedno jako lepo mesto, pravi odmor za oči.

Grad, utvrđen zidinama stoji na istarskoj zaravni i izdiže se ka visini. Gradnja je tipična srednjovekovna.

U grad se ulazilo na dva mesta, na Velika i Mala vrata, sa pokretnim mostom koji je služio za odbranu zidina od neprijatelja. Danas Mala vrata ne postoje. Pored crkve uzdiže se zvonik visok 36 metara sagrađen u XVII veku. Raspored kuća u utvrđenju je tipičan srednjovekovni, a materijal je kamen. Kamen se svuda koristio, za izgradnju kuća, za popločavanje ulica i danas se ta tradicija nastavlja. Ispred galerija možete videti napravljene kamene stolove i klupe. Lepo ukomponovano i pre svega šarmantno.

Kada bi kamen pričao, čuli biste zanimljive priče o istoriji Grožnjana. Burna istorija, grad je nastao na raskrsnici puteva. Istorija je pisala svoje stranice, a Grožnjan je bio rimsko utvrđenje, vladali su Ostrogoti, a zatim se ređali franačka vladavina, Venecija, austrijska okupacija, Napoleonova vladavina. Istra je nakon I svetskog rata pripala Italiji, pa je na ovom području bila fašistička okupacija. I svi osvajači su ostavili trag u ovom kamenom utvrđenju.

Pročitajte gde smo još putovali: Ostrvo ušuškano na pučini mora Vis

Danas je Grožnjan grad umetnika. Izuzetno se neguje umetnička tradicija i zapravo koračajući ulicama okruženi ste umetnošću. Kuće su pretvorene u likovne galerije, mali ateljei prikazuju umetničko stvaralaštvo lokalaca. Sve je tako lepo upakovano, sa detaljima koji vas iznenađuju na svakom koraku. Imate utisak da biste ovde mogli da ostanete zauvek…

Grožnjan, Istra, Hrvatska, Grisignana, art, kultura, kockice života, kockice zivota
Poruka koja nam ponekad treba kao podsećanje

Ovo je mesto gde je Kockicama života sve po meri i uživaju, upijaju ideje, lutaju ulicama, piju kafu u debeloj hladovini… Umetnost i kreativnost je drugo ime za Grožnjan. Stvaralački duh i ideje lokalaca kao iskre vrcaju na sve strane, a Kockice života gledaju, dive se…. ma prava lepota! Grožnjan bismo označili na našoj mapi putovanja kao tačku za originalnost, definitivno. Umetničko stvaralaštvo i kamen koji ih okružuje udahnjuju dušu ovom prostoru.

U brojnim radnjama koje su u utvrđenju prodaje se maslinovo ulje. Na obroncima brežuljaka i terasnim površima uzgajaju se masline. Istrani neguju svoju autohtonu sortu, tj. Istarsku belicu. Maslina je na ovom području stekla otpornost, podnevlje joj prija, a hladno ceđeno maslinovo ulje je divne arome i boje. Čulo ukusa i nepce uživaju u zalogajima.

I tako, Kockice života sa par lepih, kupljenih stvari napuštaju ovo mesto i sigurni smo da ćemo se opet vratiti, jer ovde je sve baš po našoj meri 🙂

 

 

Photo izvor:

https://www.yandex.com/images/

Spread the love
  •  
  • 219
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •