Kreativne radionice, Galerija Matice srpske, deca i muzej, kockice zivota, kockice života

Da li ste znali da Galerija Matice srpske ima dečiju sobu?

Odlično sređena, prilagođena mališanima tako da se prijatno osećaju kao da su na svojoj teritoriji, a ne u muzejskoj ustanovi, koja je potpuno apstraktna za njih.

Svake subote galerija organizuje druženje i kreativne radionice za decu. Prošle subote prisustvovali smo na jednoj od njih i deca su zaista uživala. Naziv je bio „Dame, gospoda i fini maniri“ i čitav ciklus bavi se izučavanjem Engleske kroz umetnička dela.

Sava Šumanović

Ovaj put analizirana je slika Save Šumanovića – Engleskinje u Parizu. Pričalo se o bontonu, o finim manirima koje su odlikovale engleske dame i gospodu, učila su deca naklone. Pored dama, na slici su prikazana i njihova deca koja su takođe svečano obučena, pa su diskutovali zbog čega su se oni svečano obukli, da li ima neki poseban razlog, ili je to bila njihova svakodnevna odeća.

Kroz kreativnu radionicu provukle su se i mnogo ozbiljnije stvari, deca su učila da odelo ne čini čoveka, kao i da svi zaslužuju poštovanje.

Priznajemo, nismo očekivali veliki odziv i prijatno smo se iznenadili kad smo videli da je dvadesetak dece pristiglo.

I verujte nam svi su bili raspoloženi i sa osmehom.

Na kraju, deca su od gline pravila svoje šoljice za čaj, da upotpune priču o Engleskoj.

Napomenuli bismo vam da je Galerija Matice srpske pokrenula edukativni program Moja umetnička avantura, otkrivamo Evropu kroz umetnička dela. Program je osmišljen s idejom da u 2018. godini, kao godini Evropskog kulturnog nasleđa, približe deci zemlje Evrope. Istražujući priče o putovanjima srpskih umetnika, mališani će se na zanimljiv i kreativan način upoznati sa zemljama i evropskim gradovima.

Takođe, deca će se upoznati s osnovnim pojmovima koji se koriste u muzeju kao što su kustos, konzervator, nasleđe, baština i kulturno dobro.

Kreativne radionice će se odvijati u periodu od oktobra 2018. do maja 2020. godine svake subote, tako da vam predlažemo da se svi informišete o tačnim satnicama i tematikama. Ukoliko se odlučite da dovedete dete da prisustvuje radionici, nećete se pokajati verujte nam, a neće ni vaše dete.

Vaše Kockice

Pročitajte: Poseta muzeju iz dečijeg ugla – Ko su ove čike i tete na zidovima?

Izvor: Galerija Matice srpske

Spread the love
  •  
  • 164
  •  
  •  
  •  
  •  
  •