Carmina Burana,noć muzike,kockice zivota,kockice života

Treću godinu za redom svi poklonici muzike moći će da uživaju u prelepim taktovima pod vedrim nebom. Beogradsko leto će i ovaj put biti obogaćeno sa manifestacijom NOĆ MUZIKE.

Ova manifestacija odlično je prihvaćena od strane ljudi, tako da se nije odustalo od ideje da se muzika „pokloni“ svima onima koji žele da uživaju u taktovima izabranim samo za njih.

Prva i druga Noć Muzike okupile su preko 30.000 ljudi koji su pod zvezdanim nebom uživali u magiji klasične muzike. Magija se nastavlja i organizatori sa ponosom pozivaju na treću NOĆ MUZIKE koja će se održati 31. avgusta sa početkom u 20:30h, na stadionu Tašmajdan.

Kao što je to praksa u velikim metropolama, tako i Beograd može da se pohvali da se sve više pažnje posvećuje organizovanju ovakvih događaja. Naše zvezde biće RTS-ov Simfonijski orkestar, Hor, Dečji Hor i Kolibri pod vođstvom maestra Bojana Suđića koji će za vas pod otvorenim nebom izvesti “Karminu Buranu” najpopularnije delo nemačkog kompozitora Karla Orfa.

Carmina Burana

Carmina Burana je jedna od opera koja se najčešće izvodi. To je kantata čiji tekst je šarenoliki prikaz srednjevekovnog života i svakodnevice, od ljubavi, religije, do satire i društva. Oda životu, koja zrači vedrinom i radošću. Nastala je na osnovu istoimene zbirke stihova iz XIII veka, koja je pronađena u bavarskom manastiru Benediktburen, nedaleko od Minhena.

Najpoznatija numera ove opere je O Fortuna (O sreći), koja se pojavljuje i kao prolog i kao epilog. Numera je komercijalizovana u filmskoj industriji, tako da smo sigurni da nema osobe koja se na ove taktove odmah ne pokreće i koja ih ne prepoznaje. Karl Orf je imao kreativnu slobodu da stvori veličanstveno delo, jer nisu svi stihovi bili obeleženi muzičkim notacijama, iako je originalno delo Karmina Burana bilo namenjeno pevanju.    

Karl Orf

Karl Orf je bio nemački kompozitor, koji je najpoznatiji baš po ovom delu. Studirao je u Minhenu, a nakon studiranja radio je kao dirigent. Posle velikog uspeha koji je postigao sa operom Karmina Burana, još se više fokusirao na istraživanje grčkog pozorišta i srednjevekovnog mističnog pevanja. Takođe, poznat je njegov rad sa decom i ostavio je značajan trag na polju pedagogije, kao i puno kompozicija i radova baš za decu.

Inače, Noć Muzike je proglašen od strane UEPS za najbolji događaj u našoj zemlji u 2017. godini.

Ono što vas verovatno zanima, jeste to da nije potrebno nabavljati ranije ulaznice. Organizatori su obezbedili da ovaj događaj za sve posetioce bude besplatan.

Jedino što se zahteva od vas jeste da dođete ranije i zauzmete što bolje mesto. I naravno, ono što vas uvek zamolimo, sačuvajte neko dobro mesto i za nas 🙂

Za kraj, stvorite sliku pred svojim očima: letnja noć, zvezdano nebo, opijajući taktovi koji bude vaša čula, pijuckate omiljeno piće i uživate sa vama dragim ljudima.

Pun pogodak.

Kockice Života

 

Photo izvor:

https://web.facebook.com/nocmuzike.rs/?hc_ref=ARShNoFFOWH911_qhCbiIeZMaNh_IYVB_det2-xVx4PEt19lACF8ik9vps4co-PFsq4&fref=nf&__xts__[0]=68.ARDvhBiKLcHG209UmU0Fag4_JO4gQci04uMajtYQEb9sxkIYpne0-qlb9MzK1kj7G4cMxZxU5WqaOrWKkYiGnH8wUwREwhlc0oig04tvCkQgJ3B32wDmf8cSiNdUdBy4We0WL74&__tn__=kC-R

https://web.facebook.com/events/691060704582313/693725510982499/?notif_t=admin_plan_mall_activity&notif_id=1535139697878844

Spread the love
  •  
  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •