Biljka Aloe Vera, Aloe vera, aloja, aloin, kraljica lekovitih biljaka, nega, lekovito

Kraljica lekovitih biljaka

Biljka Aloe Vera je od davnina poznata kao eliksir dugovečnosti. Zbog njene hranljive vrednosti i izuzetnih lekovitih svojstava nazivaju je „Kraljicom lekovitih biljaka“.

Priroda poznaje preko 250 vrsta aloje, od kojih svega 4 vrste imaju lekovito dejstvo. Posebno se ističe vrsta Aloe Vera pod nazivom Barbadensis Miller kao najlekovitija. Danas je jedna od najpopularnijih biljaka jer ima široku primenu u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

Aloja je hranljiva biljka za svaku ćeliju ljudskog organizma jer je bogata vitaminima, aminokiselinama, enzimima, mineralima.. Čak više od 200 aktivnih sastojaka potrebnih za funkcionisanje svake ćelije u organizmu, dobija se iz lekovitog soka biljke Aloe Vera. Inače se od aloje najviše koristi njen gel, želatinasta masa koja se nalazi u unutrašnjosti lista.

List Aloe vera ima dva sloja koja se različito koriste. Prvi je ispod kore lista i to je žuti lateks gorkog okusa zbog prisutnosti aloina, sa laksativnim učinkom. Aloin je razlog zbog kog se biljka Aloe vera ne može koristiti neograničeno, već treba praviti pauzu u korišćenju. Zbog toga uvek treba tražiti proizvode od Aloe vera gde je aloin pri preradi izvlačen iz lista biljke.

U središnjem delu  lista aloje nalazi se gel Aloe, odnosno želatinasta masa, prozirna, koja sadrži oko 99% vode. Taj gel je lek za posekotine, opekotine i druge kožne bolesti jer stvara zaštitni sloj na koži, hladi, hidrira i smanjuje opasnost od infekcije.

Nutritivni sastav biljke Aloe vera

Istraživanja su pokazala da gel aloje sadrži hranljive i lekovite sastojke:

 1.    VITAMINI – A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, folnu kiselinu.
 2.    MINERALI – magnezijum, mangan, cink, bakar, hrom, kalcijum, kalijum, gvožđe.
 3.    MUKOPOLISAHARIDI koji obuhvataju imunomodulatore, za koje se pokazalo da pomažu kod raznih  imunoloških poremećaja.
 4.    AMINOKISELINE utvrđeno je da od 22 aminokiseline neophodne ljudskom organizmu za izgradnju  belančevina, gel aloje poseduje čak 20 aminokiselina. Još značajnije je to što se 8 esencijalnih aminokiselina, koje organizam nije u stanju da proizvede već se unose hranom, obezbeđuje sa gelom iz aloje.
Aloe Vera biljka
Aloe Vera biljka

Biljka Aloe Vera je :

 1.  Imunostimulans (jača opštu otpornost, prevencija bolesti);
 2.  Detosikans (od otrova, alkohola, narkotika);
 3.  Antioksidans (slobodni radikali);
 4.  Antivirusno (herpes i ostalo);
 5.  Baktericidno (uništava bakterije);
 6.  Fungicidno (gljivice – Candida i dr.);
 7.  Antiflogistik (upalni procesi svih sistema);
 8.  Analgetično (smanjuje bolove);
 9.  Laksantno (reguliše stolicu);
 10.  Stimulans (reguliše status psihe);
 11.  Antidijabetično (smanjuje nivo šećera).

Prerada i upotreba biljke Aloe vera

Postoje 2 vrste prerade aloje. Jedna od metoda je ona gde se listovi aloje seku zajedno sa korom i onda se prerađuju do gela. Na taj način ne dobija se potpuno čist Aloe vera gel, pošto delići kore prolaze kroz filter, pa zelena masa ima gorak ukus. Kasnijom preradom i filtriranjem smanjuje se gorčina, ali se gubi i na hranljivim materijama. Druga metoda prerade biljke Aloe vera je mnogo kvalitetnija, jer se pri ovoj obradi ljušti lišće ručno i izdvaja se dragoceni mesnati deo lista. Na taj način ostaju očuvane sve hranljive materije. 

Aloe vera kao napitak (ORALNA UPOTREBA) deluje pozitivno na mnogobrojne funkcije organizma: jača imunološki sistem, smanjuje upale, uništava viruse, bakterije, gljivice, parazite, detoksikacija organizma, podstiče metabolizam i delovanje svih organa: jetre, žuci, bubrega, srca, sistema za varenje, kože, očiju, pomaže kod odvikavanja od pušenja, alkohola i opojnih droga.

Kod LOKALNE UPOTREBE aloja je idealna kao sredstvo za: negu kože, alergije, zaceljivanje rana i opeklina, zaustavljanje krvarenja iz rana, kod bolova u zglobovima i mišićima, za negu zubi i usne šupljine (upala desni, paradentoza, afte), negu i bolesti očiju (konjunktivitis..), za akne, seboreju, perut…

Aloe vera gel
Aloe vera gel

Pozitivno dejstvo biljke Aloe vera

 • JETRA I ŽUČ – Aloe vera pozitivno deluje na rad jetre, detoksifikuje je i regeneriše. Preporučuje se kao dodatna terapija kod bolesti žuči, ciroze jetre, akutnog i hroničnog hepatitisa i masne jetre.
 • ŠEĆERNA BOLEST – Reguliše i snižava nivo šećera u krvi, smanjuje oscilacije šećera što je važno kod bolesnika na insulinu.
 • SRCE – Aloja jača srčani mišić, snižava nivo holesterola u krvi i krvni pritisak.
 • BOLESTI IMUNOLOŠKOG SISTEMA – Podstiče imunološki sistem i kao dopunska terapija aloja smanjuje štetne nuspojave hemo i radio terapije.
 • ALERGIJSKE BOLESTI, ASTMA – Aloe vera može da ublaži simptome astme i alergija.
 • MOKRAĆNI PUTEVI I PROSTATA – Ublažava akutne i hronične upale i aloja deluje i na one bakterije koje su otporne na antibiotike (npr. Escherichia Colli).
 • RESPIRATORNI ORGANI – Aloe vera pomaže kod akutnih i hroničnih upala respiratornih organa (upala sinusa, ždrela, glasnih žica, pluća itd.).
 • BOLOVI U ZGLOBOVIMA, REUMA, OSTEOPOROZA – Smanjuje upalu, crvenilo, bolove i oticanje zglobova i mišića. Aloja deluje kod uganuća, nategnuća i upala tetiva, modrica… Pomaže kod neuralgija, išijasa i glavobolje.
 • BOLESTI OČIJU – Upotrebljava se uspešno kod upale očne sluznice (konjunktivitis), mrene, glaukoma, upale rožnjače…
 • NEGA KOŽE I KOŽNE BOLESTI – Aloe vera odlično hidrira kožu jer prodire do najdubljeg dermalnog   sloja, pomlađuje kožu jer povećava stvaranje fibroblasta osam puta brže nego što je to normalno i tako ubrzava zaceljivanje rana. Aloja je idealna za suvu, osetljivu i oštećenu kožu. Ublažava i otklanja staračke pege po rukama. Ukoliko se aloja koristi oralno u obliku napitka u kombinaciji sa lokalnom primenom u obliku krema delotvorna je kod psorijaze, ekcema, dermatitisa.

Opreznost u primeni Aloe Vera

Zbog širokog spektra bolesti gde se iskazuje pozitivno dejstvo Aloe vera, ne postoji osoba kojoj na neki način ne može pomoći. Treba samo biti pažljiv i umeren, kao što se to zahteva kod upotrebe bilo koje biljke i preparata. Neke od osoba koje bi trebale biti pažljivije u konzumaciji su one koje imaju kamen u bubregu, jer sok aloje može podstaći organizam da izbacuje kamenje i to u većoj meri. Naravno i tu postoji način da se zdravstveni problemi reše, samo je potrebno da se u kombinaciji sa alojom koriste namirnice koje razgrađuju kamenje npr. prirodni sok cvekla, kvalitetno riblje i maslinovo ulje, pa je čišćenje organizma na taj način olakšano.

Čuvajte i negujte vaše zdravlje.

Vaše Kockice

 

Slike izvor:

https://pixabay.com/en/users/bstad-3630924/

https://pixabay.com/en/users/casellesingold-4881038/

https://www.pexels.com/@katlovessteve

Spread the love
 •  
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  
 •