trpeza, meso, pečenje, kockice zivota, kockice života

Zimski meseci i vreme praznika su periodi kada se gostimo, častimo i sladimo. Prave se slaniši, prave se slatkiši, a svaki dan se završi sa rečenicom: „E od sutra sam zaista na dijeti!“ Podelićemo sa vama par saveta kako da vam praznično pečenje zablista na trpezi ;), odnosno kako da vas “natera” da tražite repete.

Saveti za odlično pečenje

  • U zavisnosti koju vrstu mesa spremate i ukoliko vam način pripreme to dozvoljava uvek pre pečenja ostavite da meso odstoji neko vreme u marinadi. Biće sočnije i ukusnije.
  • Nemojte bacati marinadu kad završite sa njom. Prebacite je u šerpicu i ukuvajte da dobije strukturu sosa. Premažite meso sa tim i pojačajte ukus pečenju.
  • Ukoliko će vam na trpezi biti junetina, poznato je da ona zahteva prethodnu pripremu kako bi ispala mekana. Napravite marinadu od soka limuna, belog vina, bibera i soli, kao i začinskog bilja po ukusu i ostavite da meso odstoji tokom noći.
  • Slobodno eksperimentišite sa pripremom hrane i iznenadite vaše goste. Napravite slatke prelive za pečenje, sos od brusnica, kombinacija đumbira i pomorandže, miks bobičastog voća. Sve će to dati posebnu aromatičnost pečenju.
  • Kako meso ne bi ispustilo sve sokove i zadržalo sočnost, uvek ga prvo zapecite kratko na masnoći sa svih strana da dobije koricu, a zatim ga dalje dinstajte.
  • Poranili ste sa pripremom, a gosti još nisu stigli? Ostavite meso u rerni, a ispod rešetke ubacite činiju sa toplom vodom. Meso će sadržati sočnost i hrskavost.
  • Savetuje se uvek da pre sečenja meso ostavite da „odmori“ bar pet minuta, kako bi zadržalo svoju sočnost.

Začini i pečenje

  • Začini koji idu najbolje uz jagnjetinu: žalfija, mirođija, beli luk, crni luk, peršun, nana.
  • Piletinu će najbolje začiniti: mirođija, majčina dušica, žalfija, beli luk, peršun, ruzmarin, đumbir, senf.
  • Uz junetinu možete koristiti: lovor, žalfiju, majčinu dušicu, peršun, bosiljak, vlašac, crni luk.
  • Svinjetinu spremajte uz: kim, beli luk, ruzmarin, šafran, kardamom, mirođiju, ruzmarin.

Želimo vam lepe praznike i prazničnu trpezu koju ćete podeliti sa vama dragim ljudima.

Vaše Kockice

Odličan recept za vas: Sočna junetina sa pirinčem kao prilogom

 

Slika izvor:

https://pixabay.com/en/celebration-christmas-cuisine-315079/

Spread the love
  •  
  • 2
  •  
  •  
  • 0
  •  
  •