kibic fenster, prozor, stara vremena, istorija, kockice života, kockice zivota

Često se provlači izraz kibic fenster, a da li znate šta on zapravo znači?

Nekada su kuće imale osmatračnicu, kako bi se diskretno mogla pratiti ulična dešavanja u gradu ili selu. Nije bilo boljeg rešenja od dobrog prozora, koje je gradskim frajlama omogućavalo diskretno mesto kraj prozora, a istovremeno prikrivalo njihove siluete zavesom.

Ovakve nekadašnje osmatračnice sokaka, važile su za statusni simbol imućnijih porodica. Kibic fenster bi se mogao definisati kao isturen prozor na kući. Obično su bili pravljeni iz tri dela, tj. centralni deo okrenut ka ulici, a bočne strane prozora su gledale sa strane.

Leti je prozor služio kao osmatračnica starih gospođa, koje su kibicovale kroz njega i diskretno pratile dešavanja na ulici. Izrada je zavisila od bogatstva kuće. Shodno tome, pravljeni su od najjednostavnijih varijanti ofarbanih u belo, do prozora rađenih u duborezu, gde su se bočna stakla prozora otvarala.


Da li ste znali da se nekada porez u Austrougarskoj određivao na osnovu toga koliko je kuća imala uličnih prozora? 


U selu, bogati seljaci su pokazivali koliko su bogati praveći velike ulazne kapije i kibic fenstere. Što je prozor bio veći i lepši, toliko je bio potvrda bogatstva domaćinstva.

Pogledajte kako vitezovi haraju Manasijom: Postanite vitez na jedan dan – viteški festival Just Out

Izraz kibic fenster je nastao od nemačke složenice kiebitz – što u prevodu znači pratiti, izvirivati i reči fenster – koja znači prozor. Ova složenica potvrđuje namenu kibic fenstera, kibicovati kroz prozor i gledati ko prolazi sokakom.

Domaćice su izvirivale kroz njega i čekale domaćina da se vrati kući. Ukoliko je trebalo, istrčavale bi napolje da pomognu i otvarale široku kapiju. Međutim, ovo nije bio prozor za muškarce. Bila je sramota da muškarac viri kroz njega, a posebno ukoliko bi ga komšiluk spazio.

U toku zime, u prozoru se držalo cveće. Muškatle su krasile ove pendžere, a ukućani su čekali da duga zima prođe i da opet ulica oživi.

Pročitajte kako smo istraživali Sremske Karlovce: Karlovci i šunjanje hodnicima Karlovačke gimnazije

Danas su kibic fenster zamenile moderne kamere, ali one nemaju čari. Ukoliko komšiji zafali šećer ili kafa, ne može da ga dobije na zajam kroz prozor, nema kibic fenstera. Mora da pozvoni na vrata, a kamera snima li snima…

Kockice Života

 

Izvor slika: http://images.fotorepublika.com/, https://www.bastabalkana.com/, http://www.opanak.net/, http://srbijomkrozvekove.rs/

Spread the love
  •  
  • 62
  •  
  •  
  •  
  •  
  •