Božić, Badnje veče, blog, Kockica piše, kockice zivota, kockice života

Kod nas se Badnje veče i Božić obavezno obeležava i slavi. I tu ne mislimo na novopečene proslave uz kafansku muziku i pijančenje do jutra. Ima noći koje su rezervisane za to, a Badnje veče ima posebnu draž i porodičnu notu u našem domu.

Naravno, sve je to poteklo od tradicije koju su poštovali naši baba i deda na selu.

Za nas je Badnje veče oduvek asocijacija na pucketanje smederevca, okupljanje porodice i grejanje promrzlih rukica na njemu.

Obavezno pijukanje i to iščekivanje šta će baba da baci pred nas dok pijuče, a mi grabimo. To je bila „zdrava“ gramzivost, pokupiti što više možeš, ali naravno da se sve delilo na kraju kad se vidi ishod.

Badnje veče je babina pita krompiruša iz smederevca, marama oko glave i vredne stare ruke koje sa ljubavlju pripremaju za unuke.

Ponavljanje pesmica od prošle godine i obavezna priprema za korinđanje. Taj dan su činije pune bombona, slatkiša, a voljeni orasi su obavezno na stolu. Baba ponosno vadi svoje žito i daje mu na važnosti postavljajući ga na centralno mesto na sto.

Skriveni novčić u pogači, koji nekako uvek nepoznatim kanalima stigne do najmlađih, tj. do nas. To je bila tako mala, a sada u mojim očima velika i draga tajna. Ona skrivena nit i prećutne stvari između babe i unuke. To su te uspomene koje treba stvarati deci i koje u ovim godinama tako lepo greju srce pri pomisli na porodicu. Taj osećaj nema cenu. Tih par trenutaka kad se mislima teleportuješ u tu staru kuću, puni dušu, daje energiju i tera te da budeš bolja osoba kako bi pulenima pokušala bar delić takvih uspomena da stvoriš.

A to je i draž Badnje večeri i Božića. Porodica, trenuci koji se pamte i sasvim obični događaji koji prave večne uspomene i uvek greju srce. Želimo vam takve momente.

Vaše Kockice iz duše ..

Pročitajte članak: Jesen u mom sokaku, a u vašem?

 

Izvor slike: <a href=”https://www.freepik.com/free-photos-vectors/background”>Background image created by Angiegago – Freepik.com</a>

Spread the love
  •  
  • 44
  •  
  •  
  •  
  •  
  •