pljeskavice od leblebija, vegetarijanske pljeskavice, vegan, kinoa, kockice zivota, kockice života

Činjenica je da smo podnevlje gde su pljeskavice jedno od omiljenih “brendova”. Naravno, tu se odmah misli na meso, ali treba pružiti šansu i nekim drugim namirnicama koje mogu da budu osnova pljeskavica.

Iznenadićete se koliko dobar ukus može da bude. Ovaj recept posvetićemo leblebijama, glavnom sastojku vegetarijanskih pljeskavica.

Napomena: ovaj recept može da se koristi i u bezglutenskoj ishrani, ukoliko prilagodite brašno i koristite onu vrstu brašna koja je dozvoljena.

Ono što je važno, a odnosi se na leblebije je to da ih morate potopiti u vodi noć pre korišćenja. Ostaviti tokom cele noći da stoje u vodi. Ujutru baciti vodu i kuvati oko 20ak minuta u novoj vodi. Naravno, ovo se odnosi na leblebije u sirovom obliku.

Ova mahunarka je prebogata sa vitaminima i mineralima koji su važni nutrijenti za naše zdravlje. Takođe, leblebije su bogate proteinima. Više o ovoj namirnici možete pročitati Humus u vašoj kuhinji.

Vegetarijanske pljeskavice

Potrebni sastojci:

  •  1 konzerva leblebija
  •  0,5 dl nekuvane kinoe
  •  ½ crvene paprike
  •  svež peršun
  •  2 ravne kašike brašna
  •  1 glavica crnog luka
  •  2-3 čena belog luka
  •  So/biber

 

Postupak pripreme vegetarijanskih pljeskavica:

Potrebno je skuvati kinou i ako ste u mogućnosti, preporuka je da je skuvate ranije i ostavite da odstoji. Mnogo bolje se ponaša u smesi, ukoliko nije neposredno pre pravljenja pljeskavica skuvana i ohlađena. Sipajte vodu u šerpicu i čekajte da provri voda. Smanjite temperaturu, ubacite kinou i poklopite. Na tihoj vatri kuvati 15ak minuta. Vodite računa da vam ne uvri sva voda, jer se nama to par puta desilo 🙂 Kad kinoa upije svu vodu, skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno još malo. Razmera vode i kinoe je 2:1 u korist vode.

Izdinstati luk i seckanu papriku, pa skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi. U blenderu izmiksati dobro leblebije, so biber, peršun i malo tucane paprike. Pomešati sve to iz blendera sa kinoom i sa ohlađenim izdinstanim lukom i paprikom.

Praviti oblike pljeskavica i peći. Najbolja varijanta je peći u rerni na papiru za pečenje, bez puno masti, dubokog ulja.

Služiti sa humusom i povrćem. Ukoliko ste raspoloženi za potpuni užitak, napravite zdrave lepinjice, zemičke i hamburgerija je u vašem domu.

Jedan od recepata za lepinjice možete pročitati u sledećem tekstu  Integralne lepinjice.

Takođe, ukoliko želite i domaći humus da napravite, recept možete pronaći  Humus – zdravi namaz. 

Budite sigurni da je humus koji vi napravite mnogo zdraviji od onog koji kupite u prodavnicama zdrave hrane. Ovde možete sa sigurnošću da tvrdite da nema aditiva i da su svi sastojci zdravi.

Zdrava zemička + zdrava pljeskavica + zdrav namaz + salata = POTPUNI UŽITAK

Prijatno vam žele Vaše Kockice

 

Izvor foto:

https://pixabay.com/

https://pixabay.com/en/users/Regenwolke0-40103/

 

Spread the love
  •  
  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  
  •