Trudnoća - folna kiselina, folna kiselina, folat, trudnicama, trudnoća

Trudnicama čim se potvrdi trudnoća na pregledu prepisuje se uzimanje suplemenata folne kiseline. Ona je jako važna u prvim mesecima trudnoće kada se razvija nervni sistem. Folna kiselina učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i drugih novih ćelija. Često se ljudi dovode u zabludu pa se poistovećuju pojmovi folna kiselina i folat.  Trebalo bi razlikovati ova dva pojma.

Folat je prirodni oblik vitamina B9 i nalazi se prvenstveno u hrani i u ljudskom organizmu. Folna kiselina je forma folata u vitaminskim suplementima koji služe kao dopuna unosa vitamina B9. Sva količina folata uneta u organizam iz hrane, ne može se apsorbovati jer se razgrađuju u vodi i temperatura smanjuje njihovu koncentraciju u hrani. Potrebno je izbegavati puno ispiranja namirnica, skladištenja i predugo kuvanje. Svi ti postupci dovode do gubitka folne kiseline iz namirnica.

Prevencija je pola zdravlja

U trudnoći rast materice i povećanje volumena krvi, kao i rast i razvoj posteljice i ploda zahtevaju veću potrebu za folnom kiselinom. Dnevne potrebe za folnom kiselinom povećavaju se skoro 100% i ne mogu da se zadovolje unosom hrane. Trudnoća je stanje kada se posebno treba voditi računa o folnoj kiselini jer manjak iste značajno utiče na rast, funkciju razmnožavanja i stvaranje krvnih ćelija.

Uzimanjem folne kiseline može se sprečiti nastanak defekata neuralne cevi i smanjiti rizik od spontanog pobačaja. Folna kiselina zajedno sa vitaminima B6 i B12 uzima se kao prevencija od spontanog pobačaja, odlubljivanja posteljice, prevremenog rođenja, defekta neuralne cevi, abnormalnosti mozga i kičmene moždine. One trudnice koje su najviše ugrožene su one koje imaju decu sa nekim od tih defekata.

Medicinska istraživanja su pokazala da se procenat oštećenja nervnog sistema kod novorođenčadi smanjuje za 50-80% sa pojačanom dozom folne kiseline. To je i razlog zašto su suplementi folne kiseline neophodni pre začeća. Najčešći defekti nastaju pri zatvaranju neuralne cevi fetusa. U prvim fazama razvoja, plod se sastoji iz jedne ploče i žleba koji pravi cev kad se zatvori. Ako dođe do poremećaja u zatvaranju te cevi, dolazi do poremećaja u razvoju i zatvaranju delova koji štite mozak i kičmenu moždinu. To se naziva Spina bifida.

Dovoljne količine folne kiseline u organizmu mogu da nas zaštite i od teških bolesti poput raka grlića materice,  debelog creva, raka dojki, želuca i pankreasa. Naučna istraživanja pokazala su i da ovaj vitamin uspešno rešava probleme s nesanicom, a efikasan je i za ublažavanje tegoba u slučaju bolesti koje se odnose na oči.

Dnevna doza unosa folne kiseline

Preparati folne kiseline se podnose dobro i nemaju neželjena dejstva. Preporučena dnevna doza je 800 mikrograma tri meseca pre planirane trudnoće, jer se defekti neuralne cevi mogu javiti tokom prvog meseca trudnoće. Činjenica je da mnoge žene ni ne znaju da su trudne na početku trudnoće, pa se savetuje da se suplementi folne kiseline uzimaju minimum 3 meseca od kad se planira trudnoća. Doza od 400 mikrograma uzima se od začeća do najmanje kraja prvog trimestraa i dovoljna je da se obezbedi potrebna količina i za vas i za bebu. Trudnice koje nose blizance ili više dece preporučena dnevna doza suplementa folne kiseline je 1 mg (1000 ug). Ovu dozu uzimati isključivo po preporuci lekara.

Namirnice kao izvor folne kiseline

Danas je ovu kiselinu moguće nabaviti u obliku tableta ili suplemenata, a moguće je i konzumirati namirnice koje je prirodno sadrže. Neke od njih su: zeleno lisnato povrće, mahunarke, brokoli, cvekla, šargarepa, špargle, paradajz, orašasti plodovi, soja, žitarice i proizvodi od celog zrna i brašna. Manja koncentracija folne kiseline je u jajima, mesu, ribi, mleku.

Trudnoća i zdravlje
Trudnoća i zdravlje
 • Zeleno lisnato povrće obiluje folnom kiselinom i po njemu je dobila ime (folium na latinskom znači list). Ima je u spanaću, blitvi, zelenoj salati – jedan tanjir variva od spanaća ima oko 263 mikrograma folne kiseline. To je oko 63% ukupne dnevne potrebe organizma za folnom kiselinom.
 • Sočivo je dragocena namirnica bogata folnom kiselinom. ½ šolje skuvanog sočiva sadrži oko 180 mikrograma dragocenih folata, što je skoro polovina dnevne doze koju prepisuju lekari. Jedna šolja pasulja ima oko 115 mikrograma folata.
 • Voće – citrusi prednjače sa visokim koncentracijama ovog vitamina. Takođe, u trudnoći se naročito preporučuje i kivi, kako u sirovom obliku, tako i kao sok.
 • Brokoli je izvor vitamina B9 i u samo jednoj šolji brokolija nalazi se čak 100 mikrograma folata.
 • Špargle u količini od jedne šolje sadrže oko 80 mikrograma folata.
 • Semenke suncokreta ako dnevno pojedete po šaku očišćenih semenki (oko 30 g), unećete čak 82 mikrograma folne kiseline.
 • Sok od paradajza je odličan izvor folne kiseline, ne sadrži šećere i ima oko 48 mikrograma folata u jednoj šolji.

Telo apsorbuje skoro 100% folne kiseline iz suplemenata i iz obogaćene hrane, a samo oko 1/22/3 folata koji se prirodno nalaze u hrani. To je i razlog zašto u trudnoći treba obavezno uzimati folnu kiselinu uz pomoć suplemenata.

Nedostatak folne kiseline u organizmu

Već smo napred naglasili da je najvažnija uloga folne kiseline stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Poznato je da oni prenose kiseonik do svih tkiva i ćelija u organizmu. To je i razlog zašto nedostatak folne kiseline može prouzrokovati malokrvnost.

Najčešće posledice nedostatka folne kiseline su razdražljivost, umor, depresija, slabo pamćenje i demencija, gastrointestinalni problemi, gubitak apetita, dijareja, problemi s rastom, itd. Manjak ove supstance povezan je i sa degenerativnim oštećenjima nerava i Parkinsonovom bolešću, a rizik od pojave osteoporoze je veći.

Još značajnih informacija vezanih za trudnoću možete pročitati ovde.

Napomene vezano za folnu kiselinu

Drugo stanje
Drugo stanje

Prevelike doze tokom trudnoće (više od 1000 mikrograma), nose rizik od smanjene apsorpcije cinka. Cink je mineral potreban za rast fetusa i imunitet i za zaštitu majke od infekcije. To je razlog zašto je on važan za organizam. Stoga u svemu budite umereni i uvek se konsultujte sa vašim lekarom.

Ukoliko planirate trudnoću, počnite već i pre trudnoće sa uzimanjem folne kiseline jer ona potpomaže začeće. Ovaj vitamin nije „rezervisan“ samo za trudnice, već ga možemo svi koristiti. Baš iz tog razloga, bilo bi poželjno da se uvrsti u svoj plan ishrane. Folna kiselina štiti od velikog broja bolesti i zbog toga bi bilo poželjno da se uvrsti u plan ishrane.

Vaše Kockice Života

 

Slike izvor:

<a href=’https://www.freepik.com/free-photo/love-body-baby-food-nutrition_1062841.htm’>Designed by Freepik</a>

https://www.freepik.com/free-vector/pregnant-woman-silhouette_789933.htm

https://www.pexels.com/photo/adult-black-and-white-body-dark-590496/

 

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •