Kućni testovi za trudnoću, humani horionski gonodotropin, humani CG hormon, hCG

Kućni testovi za trudnoću, koji se utrkuju sa informacijama da mogu otkriti trudnoću pre drugih testova, preplavili su tržište. Marketinški trik ili ne, svakako treba da ste upućeni u to koji i zašto baš taj test birate.

Ne preporučuje se da se test za trudnoću radi prerano, jer ponekad testovi registruju i najmanju promenu u nivou hCG hormona. To nije uvek najbolje jer se prerano ponadate, a trudnoća može da izostane. Ili čak može da dođe i do ranog spontanog pobačaja.

Hormon hCG – humani CG hormon

Hormon koji se spominje u trudnoći je humani horionski gonadotropin (hCG), odnosno humani CG i može se otkriti u urinu u ranoj trudnoći. Samo četiri dana nakon oplodnje jajna ćelija počinje da stvara ovaj hormon i on se nalazi u krvi i u svim telesnim tečnostima žene. Posle oplodnje najpre se može utvrditi povišeni nivo hCG u krvi, a posle nekoliko dana i u mokraći.

Kada treba uraditi kućni test za trudnoću?

Preporuka je da se test za trudnoću najranije radi prvi dan nakon što izostane menstruacija i da se radi ujutru. Razlog je jer je koncentracija hormona hCG u prvom jutarnjem urinu najveća pa je veća i verovatnoća da će test pokazati pravi rezultat.

Voditi računa da unos velike količine tečnosti par sati pre nego što uradite test može razvodniti urin. To može dovesti do toga da se test teže ili netačno očita. Stoga pre nego što uradite test, unesite u organizam uobičajenu količinu tečnosti i obavezno koristite prvi jutarnji urin.

Testovi za trudnoću registruju nivo hormona koje vaše telo proizvodi ako ste u drugom stanju, tako da je idealno sačekati da menstruacija izostane i taj prvi dan uraditi test.

Ukoliko je test za trudnoću pozitivan, verovatnoća da test pokazuje tačan rezultat i da ste trudni je velika. Međutim, ukoliko test pokazuje negativan rezultat, bolje je uraditi naknadno za par dana još jednom test. Veća je verovatnoća da ćete imati lažno negativan rezultat na testu nego da ćete imati lažno pozitivan rezultat.

Često pitanje i nedoumica je koliko je potrebno urina kako bi test bio tačan. U zavisnosti od testa koji se koristi potrebno je ili pomokriti se na štapić testa ili skupiti par kapi. Naravno, na svakom testu se nalazi detaljno objašnjenje, tako da ne možete pogrešiti.

Ono što je jako važno je da obavezno proverite rok trajanja testa za trudnoću.

Kućni testovi za trudnoću, humani horionski gonodotropin, humani CG hormon, hCG
Rezultat testa za trudnoću

Kako uraditi test za trudnoću?

Najčešće se koriste dve vrste testova za trudnoću. Jedan test je onaj koji ima veći štapić, koji je potrebno postaviti ispod mlaza mokraće i to na mestu na kom je predviđeno. Nekoliko sekundi je dovoljno držati test, kako bi se mogli rezultati očitati.

Ukoliko se radi o testu koji je potrebno umočiti u urin, onda je dovoljno da se štapić ubaci u urin do određene crte na štapiću i sačekati.

Svaki test sadrži detaljno uputstvo, tako da ga obavezno pročitati pre korišćenja.

 

Rezultati testa za trudnoću

Testovi se razlikuju, pa je potrebno i za to detaljno proučiti uputstvo. Pozitivan rezultat se najčešće prikazuje sa tamnom kontrolnom crtom i drugom svetlijom koja se pojavi pošto test dođe u dodir s urinom.

Trudni ste ako se druga crta pojavi u vremenskom periodu koji je naznačen u uputstvu (od par sekundi do par minuta). Nema veze koliko je ta linija svetla ili tamna i normalno je da linija koja označava trudnoću bude svetlija. To je naročito izraženo ukoliko se radi o ranoj trudnoći.

Negativan test je onaj gde je prikazana samo originalna kontrolna linija i ne vidi se uopšte druga linija. Nekad je moguće da se posle vremenskog perioda koji je naveden u uputstvu pojavi vrlo, vrlo svetla linija na testu i tad je potrebno ponoviti test.

Ukoliko na testu nema nijedne linije u pitanju je test sa greškom i potrebno ga je baciti. Takvi slučajevi su vrlo retki, ali su mogući. Čak je moguće i da je bilo malo urina ili previše urina.

Da li lekovi mogu uticati na rezultat testa za trudnoću?

Lekovi koji u sebi imaju hCG, koji inače treba da se meri sa testom za trudnoću, mogu dovesti do lažno-pozitivnog rezultata na kućnom testu za trudnoću.

Ostali lekovi, poput antibiotika, kontraceptivnih pilula i lekovi protiv bolova ne bi trebali da utiču na rezultate testa za trudnoću.

Postoji spisak lekova za ozbiljnije bolesti koji mogu uticati na rezultat i ukoliko neki od takvih lekova konzumirate, potrebno je konsultovati se sa svojim lekarom.

Kada ponoviti test za trudnoću?

Ukoliko vam menstruacija i dalje izostaje, a prvi test koji ste uradili je bio negativan, potrebno je ponovo ga uraditi. Moguće je da ste pogrešno izračunali ciklus ili je nivo hormona hCG prenisko kako bi se moglo očitati na testu.

Kod nekih žena moguće je da je test i dalje negativan, a da se pojavljuju simptomi trudnoće. Tad je potrebno konsultovati se sa lekarom i uraditi test sa analizom krvi.

Ukoliko test pokazuje pozitivan rezultat i potvrdi trudnoću, želimo vam da uživate u lepim danima koji su pred vama.

Više o potrebama u trudnoći pročitajte  ovde.

Vaše Kockice Života

 

Slika izvor:

Photo by <a href=”https://burst.shopify.com/@sarahpflugphoto?utm_campaign=photo_credit&amp;utm_content=Free+Positive+Pregnancy+Test+Photo+%E2%80%94+High+Res+Pictures&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=credit”>Sarah Pflug</a> from <a href=”https://burst.shopify.com/newborn?utm_campaign=photo_credit&amp;utm_content=Free+Positive+Pregnancy+Test+Photo+%E2%80%94+High+Res+Pictures&amp;utm_medium=referral&amp;utm_source=credit”>Burst</a>

<a href=’https://www.freepik.com/free-photo/pregnant-woman-with-notes-on-body_1993963.htm’>Designed by Freepik</a>

 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •