upotreba brašna,vrste brašna,tipovi, kockice zivota, kockice života

Naše podnevlje je poznato po tome da domaćice vole često da „zapraše“ sa brašnom po stolu. Da li ste upoznati sa „ponašanjem“ brašna i kako se najbolje kombinuju? Svaka vrsta brašna ima svoja svojstva i ukoliko ih znate, možete stvarati najlepše slane poslastice.

A da li ste znali kako nastaju različiti tipovi brašna? Sa povećanjem broja mlevenja i prosejavanja, brašno postaje sve finije i svetlije (belo). Tako dobijamo razne vrste brašna (tipove), a mlevenje se izražava udelom pepela.

Pšenično brašno

Pšenično brašno se dobija mlevenjem žitarice pšenice. Ono je jedno od najvažnijih namirnica u mnogim zemljama i glavni je sastojak u većini vrsta hlebova i testa. Pšenično brašno sadrži belančevinu gluten, zahvaljujući kojoj testo ima elastičnu strukturu. Bogato je mineralima kao što su fosfor, kalcijum, magnezijum, hlor i kalijum. Sadrži i vitamine grupe B, ali u vrlo malim količinama.

Ražano brašno

Ražano brašno može biti odlična zamena za sve one koji ne žele da koriste pšenično belo brašno. Isto postoje tipovi brašna i sa većim brojnim oznakama brašno dobija na kvalitetu.

Upotreba ovog brašna se povećala sa sve učestalijom pričom o glutenu, jer ga ražano brašno sadrži manje nego pšenično. S obzirom da gluten utiče na elastičniju strukturu testa, ražani hleb je tvrđi i kompaktniji nego hleb od pšeničnog brašna.

Sama obrada zrna i način dobijanja ražanog brašna omogućavaju da je ova vrsta brašna bogatija sa nutritivnim vrednostima nego pšenično brašno. Ubacite ga na svoje police, pomešajte sa nekom drugom vrstom brašna (npr. pirinčanim) i možete uživati u palačinkama. Mi ga mešamo sa heljdinim brašnom za odličan hleb. Probajte.

Heljdino brašno

Ovo brašno daje specifičan ukus namirnicama koje se pripremaju od njega, tako da ne odgovara svačijem ukusu. Šteta, jer je bogato vlaknima i proteinima. Zato bi bilo poželjno da pronađete način da ga koristite. Mi ga često mešamo sa ražanim brašnom, ali najbolja kombinacija nam je heljda, spelta i ražano brašno. Dobija se hleb koji svi u našem okruženju vole da konzumiraju.

Vodite računa ako kupujete gotov hleb u pekarama. Umeju pekari da stave minimalan % heljdinog brašna, a veći % pšeničnog, tako da opet ne dobijate hleb bogat nutrijentima. Najbolja varijanta je da ga sami umesite, jer znate tačno šta i u kojoj meri stavljate.

Takođe, bilo bi dobro uvrstiti ga u vašu kuhinju jer je i dobar izvor vitamina B kompleksa i minerala poput mangana, bakra i fosfora.

Probajte naš recept za odličan hleb: Integralni hleb

Speltino brašno

Speltino brašno je nepravedno potisnuto u korist pšeničnog brašna. Spelta, kao žitarica, ima višestruko pozitivno dejstvo na celokupan organizam. Jača imunitet, ubrzava metabolizam, snižava nivo šećera u krvi i dr. U poslednje vreme ljudi ga sve više konzumiraju. Hleb od ove vrste brašna je bogato nutrijentima, korisnije je i zdravije od standardnog belog hleba.

Speltino brašno je odlično za sve vrste peciva, dobro se „ponaša“ čak i kad se ne meša sa drugim vrstama brašna. Razlog je jer sadrži gluten koji se lakše vari i razgrađuje, nego ono koje sadrži pšenično brašno. Osobe koje boluju od celijakije, moraju pripaziti jer speltino brašno sadrži gluten, istina u manjoj meri nego pšenično, ali ga ipak sadrži.

Ovseno brašno

Ovseno brašno koristimo retko samostalno, gotovo nikad. Razlog je jer se hleb, kao i peciva napravljena od ove vrste brašna krune i nisu kompaktni. Našli smo odličan odmer u našoj smesi sa heljdinim i speltinim brašnom i tako nam hleb uspeva. Nikad ga ne stavljamo u velikim količinama, već samo kao dodatak drugim brašnima.

Ukoliko želite da napravite keks ili mafine i proju, onda vam ovseno brašno može dobro poslužiti.

Hlebu i pecivima daje specifičan ukus, tako da ga dosta ljudi izbegava jer im ne prija. Ipak, možda treba samo pronaći pravi odmer, jer je ovseno brašno od celog zrna izuzetno zdravo i hranljivo. Bogato je belančevinama, dobrim mastima, vitaminima i mineralima i dobar izvor biljnih vlakana.

Integralno (graham) brašno

Graham brašno je ustvari integralno pšenično brašno. Dobija se mlevenjem celog zrna pšenice, tako da je bogatije nutritivne vrednosti u poređenju sa belim brašnom.

Najčešće se meša sa belim brašnom. Razlog za to je da bi se dobio hleb koji nije tako nabijen, kao što je to slučaj sa hlebom od čistog graham brašna.

Kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno ima široku primenu i dosta se koristi. Najčešće su to kukuruzne tortilje, tradicionalna jela (proja, kačamak..), hleb i razna peciva. Meša se sa pšeničnim brašnom jer ne sadrži gluten, pa mu je potrebno da „dobije“ na elastičnosti. Za proizvode dobijene od ovog brašna karakteristična je žuta boja i poseban ukus.

Bogato je korisnim hranljivim materijama koje pozitivno utiču na naše zdravlje, tako da se vratite tradiciji i pripremite jela koja su možda davno zaboravljena.

Za ukusne slaniše iz vaše rerne 🙂

Za više informacija o glutenu pročitajte: Gluten – misterija današnjice

 

Photo izvor:

https://unsplash.com/

https://www.pexels.com/

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •