Jutarnja gimnastika, tibetanski monasi, kockice zivota, kockice života, vezbanje

Da li ste skeptični na pomen 5 tibetanaca? Pitate se da li je zaista moguće da svakodnevna rutina od 5 vežbi može doneti vašem telu, kao i duhu takve blagodeti kako se priča?

Da vidimo prvo šta je to 5 tibetanaca?

5 tibetanaca je serija vežbi koja postoji već 2.500 godina i koje su redovno izvodili tibetanski monasi. Vekovima su bile tajna i često za njih možete čuti naziv „Izvor mladosti“, jer je verovanje da su uz njih monasi čuvali svoje zdravlje i dugovečnost. Radi se o vežbama koje na jednostavan, ali efikasan način čuvaju psihofizičko zdravlje.

Prvo na šta će vas „primorati“ ove vežbe jeste fokusiranje na pravilno disanje. Sa svakom vežbom se potencira na dubokom udahu, kao i na potpunom izdahu. Pokušajte da zamislite da je svaki udah ispunjen osećajem zadovoljstva, a da sa svakim izdahom izbacujete svu napetost koja se nakupila u vašem telu. Možda ćete se na početku „terati“ na to, ali verujte nam na reč (iz iskustva govorimo) vremenom pravilno disanje dolazi kao sasvim prirodna stvar. Kroz neko vreme primetićete pozitivno dejstvo na celokupno vaše, kako fizičko tako i psihičko stanje. Samim tim ni zadovoljstvo neće izostati.

Tibetanci su vežbe koje će vam, ukoliko budete istrajni i budete ih pravilno izvodili, doneti višestruke blagodeti. Bolji ten, bolja kondicija, kao i veća količina energije koju ćete imati.

Preporuka je da se vežbe izvode ujutru, kako biste otpočeli dan sa dobrom energijom. Naravno, ako vam više odgovara možete vežbe izvoditi i uveče ili dva puta dnevno (i ujutru i uveče) ako vam prija.

Pročitajte tekst o važnosti vode: Bez nje ne mogu da živim H2O

Kako se izvode vežbe 5 tibetanaca?

Prva vežba

Potrebno je da stanete i raširite noge u širini kukova. Ispružite ruke sa strane u visini ramena i zajedno sa fiksiranim rukama okrećite se u pravcu kazaljke na satu. Moguće je da osetite vrtoglavicu, pa se fokusirajte na jednu tačku.

Dovoljno je prve nedelje izvoditi 3 kruga, a zatim svakih narednih 7 dana povećati za još 2 kruga.

Ova vežba se izvodi kako bi se ubrzalo okretanje čakri koje su usporene.

Druga vežba

Tibetanac broj 2 zahteva od vas ležeći položaj sa ispruženim nogama i rukama pruženim pored tela. Istovremeno podižete glavu na grudi i noge uz duboki udah na nos, a zatim potpuno izdahnite vraćajući telo u početni položaj. Ono na šta morate da obratite pažnju jeste to da ne smete da odvajate leđa od poda kada primičete glavu na grudi. Potrebno je da su leđa konstantno zalepljena za pod. Noge su stalno spojene, kolena ispružena, a stopala su u fleks položaju.

Prve nedelje raditi 3 puta ovu vežbu, a zatim svakih narednih 7 dana povećati za još 2 ponavljanja.

Sa ovom vežbom još više budimo čakre. Jačaju se trbušni, kao i leđni mišići.

Treća vežba

Početni položaj za trećeg tibetanca je klečeći stav sa ispruženim rukama pored tela. Vodite računa da telo sa potkolenicama pravi ugao od 90 stepeni. Duboko udahnite na nos kada se savijate prema nazad, a sa povratkom u početni položaj u potpunosti izdahnite na usta. Nema potrebe da se izvijate previše unazad, nego samo onoliko koliko vam vaše telo to dozvoljava, odnosno dok vam prija. Vremenom će se povećati fleksibilnost vašeg kičmenog stuba.

Kod ove vežbe potrebno je da se skoncentrišete na disanje i ritam kojim ga izvodite, ka i da zatvorite oči.

Vežbu ponovite 3 puta, a zatim kao i prethodne vežbe, svakih narednih 7 dana povećajte za 2 ponavljanja.

Četvrta vežba

Pre početka izvođenja ove vežbe važno je da se dobro namestite u početnom položaju. Sedite sa ispruženim nogama ispred sebe i ispravite leđa. Ruke su pored tela. Duboko udahnite dok podižete telo i ostanite u tom položaju koliko možete zadržavajući dah. Lagano vraćajte telo u početni položaj i potpuno izdahnite.

Vežbu izvedite 3 puta, a zatim povećajte za 2 svakih narednih 7 dana.

Peta vežba
Peta vežba

Peta vežba

Namestite se u početni položaj tako što ćete se osloniti na šake i stopala. Uz duboki udah podižite svoje telo i kukove, formirajući obrnuto latinično slovo V. Ostanite u tom položaju koliko možete, dok vam prija, a zatim se vratite u početni položaj uz potpuni izdah. Tokom izvođenja vežbe sve vreme vodite računa o disanju.

Ponovite 3 puta, a svakih 7 dana povećajte za 2 ponavljanja.

Šta je potrebno znati pri izvođenju tibetanaca?

Postoji pravilo vezano za broj ponavljanja tokom izvođenja vežbi. Osnovno je da prvu nedelju počinjemo sa serijom od tri ponavljanja svake vežbe. Svake naredne nedelje povećavamo broj izvođenja vežbi za 2. To bi ovako nekako izgledalo: prve nedelje ide 3 ponavljanja, druge nedelje serija od 5 ponavljanja, treće nedelje ide serija od 7 ponavljanja, itd.

Bitno je da imate kontinuitet i da ne preskačete nijedan dan. Ako i preskočite jedan dan, onda je potrebno vratiti se na početak i ponovo otpočeti sa serijama od 3 ponavljanja. Nikad se ne radi serija koja prelazi 21 ponavljanje.

Kao i kod većine vežbi, tako je i kod tibetanaca preporučljivo da se rade na prazan stomak ili makar 2 sata od poslednjeg obroka. Preporuka je da se nakon vežbanja ne tuširate bar pola sata, kako bi vežbe bile blagotvorne u potpunosti.

Probajte 5 tibetanaca, testirajte svoje mogućnosti, pružite vašem telu i duhu u ovom „ludom i brzom“ vremenu preko potrebno resetovanje makar 20 minuta dnevno.

Spremni ste za vežbu koja daje snagu balansa tela: Flamingo vežba

Vaše Kockice

 

Izvor slike: Yandex

Spread the love
  •  
  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •