voda, hidratacija, zdravlje, telo, tečnost, trening, kockice života, kockice zivota

Nikad ne razmišljamo o vodi, jer je ona sastavni deo našeg života, našeg tela i okruženja. Voda je osnova svega, bez koje ničeg ne bi ni postojalo. Voda je život.

„Tek kada je bunar prazan, shvatimo koliko nam je voda važna.“  kaže Bendžamin Frenklin, a upravo njegova misao govori nam o tome. Ljudski organizam sastoji se 70% od vode tj. naše telo čini 2/3 voda. Ovaj podatak nam potvrđuje da nam voda donosi život i normalno funkcionisanje tela.

Pročitajte sledeći tekst: Zašto plivanje tako prija?

Voda i vežbanje

Svaka aktivnost čoveka iziskuje određeni napor i trošenje snage i energije. Vežbanje je aktivnost gde telo gubi tečnost mnogo brže nego što je uobičajno. Upravo je to razlog zašto treba prilikom treniranja povećati unos tečnosti. Koliko vode je potrebno uneti zavisi od više faktora: od same fizičke aktivnosti, od intenziteta i dužine trajanja, od pola i starosti vežbača, od godišnjeg doba i  spoljašnje temperature.

Stručnjaci kažu da muškarac treba da svaki dan unese oko 3 l vode, a preporuka za ženu je 2,2 l vode dnevno.

Prilikom vežbanja, treba da se vodi računa da se voda unosi stalno, ali po malo. Prvo treba pripremiti telo za napor i popiti 1 čašu vode pola sata pre vežbanja, kako bi se telo na vreme hidriralo. Osnovno pravilo je da se osećaj žeđi ne može utoliti prilikom vežbanja i zato je jako važno telo ranije pripremiti na napor i na stvaranje zaliha. Voda pomaže da se reguliše temperatura tela u toku treninga. Zalihe vode će se prilikom treninga iskoristiti i telo će kroz znoj izbacivati vodu. U toku samog vežbanja potrebno je unositi tečnost, u malim gutljajima i sporo. Nemojte preterivati, jer opterećen stomak će vam samo napraviti problem. Nakon završenog treninga, telo obavezno hidrirajte kako bi nadoknadilo svu izgubljenu tečnost.

Ukoliko osetite žeđ, telo je već u panici

Ukoliko osetite žeđ, ovo je signal da je telo već dehidriralo. Ovo je zapravo znak i upozorenje vašeg organizma da mu fali tečnosti tj. voda. Ne postoji ni jedan napitak koji može tako lako da utoli žeđ kao što je voda. Ovo je jasan znak tela da treba hitno da nadoknadite izgubljenu tečnost.

Pročitajte još i: Kako da se pridržavate zdravih navika?

Zanimljivost

Da li ste znali da kamila može da preživi 8 dana bez vode? Kada kamila dehidrira, ona izgubi do 30% od svoje težine i može da funkcioniše normalno. Kada joj se ukaže prilika, kamila popije 100 l vode za 10 minuta. Sa druge strane, čovek kada dehidrira, ukoliko izgubi 10% od svoje težine, mora da mu se ukaže medicinska pomoć.

 

Kako pripremiti osvežavajući napitak

 

Ukoliko volite ukuse, predlažemo da napravite osveženje tako što ćete u vodu iscediti malo limuna ili narandže. Napitak će biti pravo osveženje, posebno ako je temperatura idealna do 10 C. Stručnjaci kažu da je ovo najbolja temperatura za unos tečnosti u telo. Izbegavajte kupovnu vodu sa ukusima, jer ona nije ništa drugo nego voda sa dodatkom  šećera.

 

I zato budite svesni koliko je H2O važna za telo, napunite svoju flašicu vodom i pravac na trening, tvoje Kockice života

 

izvor slika: https://unsplash.comhttps://www.needpix.com

 

Spread the love
  •  
  • 18
  •  
  •  
  •  
  •  
  •