TRX grupni trening, kockice života, kockice zivota

TRX je skraćenica od Total Resistance Exercise i predstavlja posebnu vrstu vežbi koju je osmislio Randy Hetrick, bivši američki marinac. TRX trening je u osnovi vežbanje sa sopstvenom snagom pri čemu se razvija balans, snaga, fleksibilnost i jačanje trupa.

KAKO JE NASTAO TRX?

Randy Hetrick je začetnik TRX. Hetrick je 1997. godine kao marinac bio u južnoj Aziji i istraživao je koji bi novi način vežbanja bio prilagođen za sklekove.  Dobio je ideju kako bi trebalo da izgleda, pa je za prvu pomoć uzeo kaiš od padobrana i tako je nastala prva verzija TRX.

Nakon što je Hetrick napustio mornaricu, nastavio je da redovno vežba i sa sobom je nosio kaiševe koji su mu pomagali pri vežbanju. Vežbe je izvodio napolju, u teretani, na terenu ili gde god mu se ukazala prilika. Svojom idejom privukao je mnoge ljude, trenere i vežbače.  Uz pomoć privatnih investitora i prethodnih veza iz vojske, investirao je u projekat i počeo je da prodaje opremu pod nazivom TRX.

TRX vežbanje
TRX vežbanje

Ljubitelji TRX tvrde da ovim  načinom vežbanja povećavaju mobilnost i stabilnost, poboljšava se rad metabolizma, razvijaju se mišići i snaga tela.

Druga strana tvrdi da ovim sistemom vežbi mogu da se izazovu povrede, posebno kod ljudi koji su imali povrede leđa ili kod onih koji nemaju dovoljno snažan core.

TRX trake se preporučuju za korišćenje vežbačima koji imaju dobru kondiciju i jaku muskulaturu tj. za napredniji nivo vežbanja. Na prvi pogled, sam koncept je jednostavan, dve trake koje su pričvršćene i koriste se pri vežbanju.

ŠTA OVA VRSTA VEŽBANJA DONOSI?

Očekujte odlično vežbanje. Vežbe na TRX se mogu lako prilagoditi kako početnicima tako i naprednim vežbačima. Pokreti mogu da se rade usporeno ili u punoj formi.  Predlažemo da osmislite seriju vežbi koju ćete raditi, kako bi išle u nizu. Vremenom, kako  budete radili na TRX, nove ideje za izvođenje vežbi će dolaziti same po sebi. Za svaku predloženu vežbu postoji modifikacija, za ljude sa dobrom fizičkom kondicijom ili za početnike. Uvek imajte na umu svoje telo i osluškujte ga. Svakako bi trebalo da usvojite i savete koji se nude pri izvođenju određene vežbe.

DA LI TRX MOŽE DA SE KORISTI KOD KUĆE?

Može, tako da su opcije beskonačne. Najvažnije je da imate osnovu da se TRX dobro fiksira. TRX možete zakačiti za drvo, napolju na terenu ili igralištu, u stanu ili gde god poželite.

Za prave ljubitelje TRX, možete ga spakovati u svoju putnu torbu i nositi ga svuda.

 

OBAVEZNO PROČITAJTE I: Da li pravilno trčite?

 

Najvažnije je vežbati vaše Kockice života

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •