Hundertwasserhaus, kockice života, kockice zivota

U turističkoj mapi Beča ucrtane su građevine koje odišu istorijom vremena, mesta koja se nalaze u centru Beča. Preporuka za ljubitelje arhitekture i nešto drugačije forme jeste Hunderwasserhaus, kuća okupana bojama koju obavezno trebate posetiti.

U prevodu kuća Hundertwassera, predstavlja mesto za obilazak svakog ko voli nove forme i boje i nudi nešto nesvakidašnje u prestonici Austrije, u Beču.

Hundertwasser (1927-2000) je svestrani umetnik koji se izražavao kao slikar, arhitekta, filozof. On je svoju viziju pretvorio u stvarnost, stvorivši stambeni kompleks u četvrti Landstraße. Hundertwasserhouse  je udaljena15-ak minuta peške od centra grada.

Hundertwasserhaus
Hundertwasserhaus

Hundertwasser je imao viziju kako stambeni kompleks treba da izgleda, ali pošto nije imao znanja u projektovanju zgrade, potražio je pomoć od Josefa Krawine. Ovaj dvojac je započeo zajedničku misao, ali su im se stavovi razmimoilazili i ubrzo su se razišli. Hundertwasser je smatrao da Krawina previše insistira na ravnim i “neprirodnim” linijama, upravo ono protiv čega se Hundertwasser borio.

Kako bi svoj projekat završio, u pomoć mu je priskočio arhitekta Peter Pelikan. Peter je saradnju sa Hundertwasserom nastavio i nakon ovog projekta.

Hundertwasserhaus
Hundertwasserhaus

 

Hunderwasserhaus je zidana od 1983-1986. godine i jedna je od najposećenijih destinacija u Beču. Stambeni kompleks je nastao igrom zakrivljenih linija koje su u simbiozi sa prirodom. Hundertwasser se igrao bojom i formom, pročelje kuće je okupano šarenilom, sa mnoštvom zelenila koje se nalazi na njoj.  Krov je prekriven zemljom i travom. Veliko drveće raste iz unutrašnjosti sobe i svoje grane proteže kroz prozor. Hunderwasser je smatrao da čovek treba da bude u simbiozi sa prirodom i da se samo u prirodi može osećati lepo i slobodno. Fasada kuće je prekrivena bojama i šarenim mozaicima i predstavlja igru mašte, betona, keramike i prirode. Fridrih nije voleo prave linije, smatrao je da je prava forma “đavolje oružje”, tako da je fasada blago zatalasana i nepravilna, spratovi na kući nisu u istoj ravni i na kući ne postoje dva ista prozora.

Hundertwasser nije hteo nikakvu novčanu nadoknadu za dizajn kuće, tvrdeći da je vredelo truda i da mu je drago što je sprečio da nešto ružno nikne na ovakvom mestu.

 

 

OBAVEZNO PROČITAJTE I: Spoj energije i umetnosti u Beču

 

Danas, zgrada stoji kao jedan od  simbola grada Beča, za čije održavanje država Austrija odvaja sredstva iz budžeta.

Kao obavezno mesto u turističkom hodočašću mora da bude upisano mesto Hunderwasserhaus. Ono na svoj specifičan način daje čar obilasku Beča i pruža jedan od najlepših pogleda na savremenu bečku arhitekturu.

 

 

Sa željom da lutate Bečom bez mape u ruci, vaše Kockice života

 

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •