biljna ulja, nega kože, kockice zivota, kockice života

Bilo koje biljno ulje svetlosnim je godinama ispred mineralnog ulja kada govorimo o nezi kože. Uzimajući u obzir da je naša koža veliki organ, važno je na koji način je negujemo i šta stavljamo na nju.

Biljne sastojke naše telo prepoznaje i koristi se njima kao hranom ili lekom. Sa druge strane, sve stvari koje su stvorene da bi oponašale prirodne ne mogu imati isto blagotvorno dejstvo.  A čak mogu i štetno delovati po naše zdravlje.

Pročitajte kako da iskoristite prirodu: Napravite prirodni balzam za negu

Šta su ustvari biljna ulja?

Biljna ulja dobijamo hladnim ceđenjem biljaka ili njihovih plodova. Važno je kako je biljka tretirana, jer pri ekstrakciji u ulju mogu ostati pesticidi i štetne materije. Takođe, moguća su zagađenja iz zemlje i vazduha. Od velike je važnosti kako je ulje skladišteno. Svako zagrevanje ili izloženost suncu smanjuje broj aktivnih supstanci.

Rafinisana ulja nemaju intenzivan niti miris ni boju. To ih čini pogodnim za pravljenje raznih mirisnih mešavina i zato budite posebno pažljivi. Mnogi će pokušati da vam „podvale“ pravi proizvod, ali znajte da se procesom rafinacije gube lekovita svojstva biljke.

Nema posebne razlike između ulja namenjenih ishrani i kozmetičkih ulja, pa ako u trgovini naiđete na hladno ceđeno maslinovo, suncokretovo ili neko treće ulje, slobodno ga uzmite. Na žalost, kao što smo spomenuli, većina biljnih ulja koja se danas koriste u kozmetici i ishrani je rafinisana, ali vredi potruditi se pronaći pravu stvar.

Organski uzgojena, hladno ceđena biljna ulja osnova su prirodne kozmetike. Sa samo jednom flašicom finog ulja možete: skinuti šminku, negovati kožu celog tela, dodati ga u kupku i negovati ispucale vrhove kose, koristiti kao pakovanje za kosu, utrljati ga u kožicu oko noktiju, nagovoriti nekog da vas izmasira. Mislimo da možemo ovde stati, shvatili ste poentu.

Pred kraj prošlog veka ulje je došlo na loš glas. Bilo je preporučeno da ga ne jedemo i da opšte šteti zdravlju, a posebno da ga ne stavljamo na lice.

Danas smo se malo osvestili i veća je šansa udebljati se od šećera nego od ulja i zapravo je preporučljivo koristiti ga. Takođe, pokazalo se i da su ulja najbolja nega za kožu, samo je potrebno pronaći pravo ulje za vaš tip kože.

Kako se ulje nanosi na kožu?

Pre nego što nanesemo ulje, treba imati na umu kvalitet ulja i kako ga nanosimo. Već smo rekli kako ulja, da bi bila korisna moraju biti prirodna i kvalitetna, a kod nanošenja je važna količina.

Za negu lica dovoljne su 2-3 kapi (5 kapi ako uključimo i vrat), a za telo jedna do dve kašike. Ulje na lice nanosimo tako da sa svega nekoliko kapi vrhovima prstiju prvo natapkamo lice, a zatim dlanovima razmažemo. Što se tiče tela, ulje prvo nanesemo na dlanove i natapkamo sa njima deo tela (npr. stomak), a tek zatim razmažemo. Imajte uvek u vidu da na taj način bočice uljnih mešavina traju dugo.

Važno je da shvatimo da je za zdravo stanje organizma bitno kako ono što se nanosi na kožu, tako i ono što se unosi u organizam. Često se dešava da ljudi u nezi i u korišćenju kozmetike koriste najfinija hladno ceđena ulja, a kuvaju na jeftinim rafinisanim uljima niskog kvaliteta. S obzirom na to da zdravlje kože dolazi iznutra, zapravo bi bilo mudrije činiti obrnuto.  Koža samo manifestuje sve one probleme koji dolaze iznutra. Najbolje bi bilo, ukoliko ste u mogućnosti, koristiti kvalitetna ulja i u ishrani i u kozmetičkim proizvodima. Na to treba gledati kao na trošak koji se dugoročno isplati kroz zdravlje vašeg organizma.

Pročitajte članak: Zašto je važno uvrstiti kokosovo ulje u svakodnevicu

Vaše Kockice

 

Photo izvor:

https://pixabay.com/en/cosmetic-oil-essential-oil-3493928/

Spread the love
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •