prirodna nega kože eterična

Postavlja se pitanje kako je moguće da je znanje iz medicine toliko uznapredovalo, kao i istraživanja, a da se sa druge strane čini da nam je sve gore?! Raduje nas činjenica da se u poslednje vreme više govori o prirodnim preparatima i okretanju prirodi kao savezniku u rešavanju pojedinih zdravstvenih problema. U današnjem članku tema je prirodna nega kože i eterična ulja i preparat koji smo pravili – KREMA ZA TELO.

Neki od ovih prirodnih preparata našli su se ispod jelke kao pokloni nama dragim ljudima, tako da imate odličan predlog šta da upakujete 🙂

Uvek volimo da napomenemo da svako najbolje poznaje svoje telo, šta mu odgovara, a šta ne. Ne prihvatajte slepo svaki predlog, pažljivo istražite sastojke i ispitajte kako reaguje vaš organizam i koža na njega.

Krema za telo sastojci: 

 • 100g shea (karite) maslac – nerafinisan
 • 100g kokosovo ulje
 • jedna kašika ulja pšeničnih klica
 • po 6 kapi eteričnog ulja lavande, tamjana, Cedarwood i Stressaway

Ši (Shea) maslac je poznat i kao afrički karite maslac. To je ustvari masnoća koja je ekstrahovana iz semena orašastog jezgra ploda karite drveta. Ši buter lako prodire u kožu i održava je vlažnom, sadrži veliku količinu vitamina A i E, masnih kiselina i pomaže u prirodnoj proizvodnji kolagena.

Kokosovo ulje – o benefitima ovog ulja pisali smo već na našem sajtu, potražite članak:

Zašto je važno uvrstiti kokosovo ulje u svakodnevicu?

Pšenične klice su bogate mineralima, vitaminima (E, B1, K, A..), proteinima i esencijalnim masnim kiselinama. Ulje pšeničnih klica se preporučuje za osetljivu, suvu i ispucalu kožu. Dobar je antioksidant, hidrira kožu, dubinski hrani i regeneriše kožu lica.

Eterična ulja 

S obzirom na to da u kremu ulaze eterična ulja, pokušajte da nabavite prava i kvalitetna ulja, jer samo ona imaju terapeutsko dejstvo. Mi smo u ovom slučaju koristili ulja kompanije Young Living, ali možete uzeti i neko drugo, samo proverite kvalitet.

Voditi računa da eterična ulja sa nepravilnom upotrebom, mogu izazvati kontraefekat. Moraju biti razblažena u nekom baznom ulju ukoliko ih nanosite direktno na kožu.  

Navodimo vam samo neke od karakteristika ulja koja smo koristili:

Lavanda – eterično ulje lavande dugo se ceni zbog svog smirujućeg i opuštajućeg mirisa. Dodaje se u proizvode za negu tela i kupke ono opušta, umiruje, oslobađa napetosti. Svega par kapi ovog ulja daje vašoj koži vlažnost i sjaj.

Tamjan – njegov miris dovodi do opuštanja i zadovoljstva, oslobađa od napetosti i anksioznosti. Od davnina je prisutan kao lek i u medicinskoj praksi. U kozmetičkim proizvodima odličan je za kožu, ispunjava bore, ima lifting i anti-aging efekat.

Kedrovina (Cedarwood) – zanimljivo je da su ga Egipćani koristili kod balzamovanja, u kozmetici je sastojak krema za negu tela i kose. U difuzeru stvara umirujuću i opuštenu atmosferu, zahvaljujući njegovoj toploj balzamastoj aromi.

Stress Away – ovo ulje je kombinacija vanile, limete, lavande, kedrovine, Copaibe i Ocotee. Savršen spoj tropskog i citrusnog mirisa. Pruža opuštajuće i umirujuće iskustvo, umanjuje stres i podiže raspoloženje.

Budite pametni, razmišljajte šta koristite i šta stavljate na vaš najveći organ – kožu. Radite na prevenciji, konsultujte se sa svojim lekarom, ali ne odbacujte prirodu i njeno bogatstvo.

Očekujte seriju članaka sa našim DIY proizvodima za negu tela, pratite ako vas to zanima.

Vaše Kockice

Pročitajte: Upoznajte vrste biljnih ulja i napravite pravi izbor

Slike: arhiva Kockica

Spread the love
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •