eterična ulja, aromaterapija,kockice zivota,kockice života

Ulja za negu je lako nabaviti, to su već pripremljena biljna ulja u bočicama, dugog su roka trajanja i vrlo su delotvorna. Svaka bočica ulja moćan je koncentrat pogodan za negu svih stanja i tipova kože, čak i upaljenih i masnih. Možemo se negovati čistim biljnim uljima, koja su sama po sebi blagotvorna za kožu, ili im možemo dodati eterična ulja.

Eterična ulja su nemasni prirodni ekstrakti iz aromatičnih biljaka koji se dobijaju iz različitih delova biljke. Najčešće je to pomoću destilacije, a tu je još i ekstrakcija kao i neke druge metode izolacije. Stručnjaci smatraju da samo metode hladnog ceđenja i destilacije mogu dati eterična ulja čiji kvalitet i čistoća odgovaraju terapijskoj nameni.

Imaju blagotvorno dejstvo kako na psihičko, tako i na fizičko zdravlje čoveka. Osim opuštajućeg i ugodnog mirisa imaju i lekovita svojstva. Sva su ulja u manjoj ili većoj meri antiseptična, a u zavisnosti od svog sastava, mogu imati i sledeća svojstva: analgetičko, antibakterijsko, fungicidno, viricidno, spazmolitično, diuretično, sedativno, tonizirajuće…

Delotvorna su kod blažih oblika tegoba i depresije, nesanice, emocionalnog disbalansa, glavobolje, bolova u mišićima itd. Većina eteričnih ulja se koristi u nezi kože. Ona uravnotežuju lučenje sebuma i poboljšavaju tonus kože delujući na funkciju kapilara. Zatim sprečavaju pojavu peruti i podstiču rast kose. Mogu ublažiti prehladu i grip, kao i kašalj, upalu krajnika ili grla, ako se koriste za parne inhalacije.

Biljna ulja u kombinaciji sa eteričnim uljima

Prilikom mešanja sa eteričnim uljima najbolje je držati se jednostavnog pravila: 1-3 kapi eteričnog ulja na 10ml biljnog ulja!

Na taj način se dobija mešavina ulja sa kojom teško da sebi možemo naštetiti. Ako je koža osetljiva, uvek je bolje za početak staviti samo jednu kap. Proverite kako vam koža reaguje, kako biste znali koja je najbolja kombinacija za vas.

Pojednostavljeno rečeno, što je manja površina kože na koju nameravamo nanositi uljnu mešavinu, to koncentracija eteričnih ulja može biti veća. Sve to zavisi od toga da li ulje koristimo za neku ranu, ožiljak ili za negu tela.

Važno je znati, da iako ulja nanosimo na površinu kože, ona deluju mnogo dublje. Pomoću krvotoka dospevaju do svih delova tela i pokazuju svoje dejstvo baš tamo gde je potrebno, u tkivima i organima. Međutim da bi došle u krvotok, komponente eteričnih ulja se moraju prvo apsorbovati. To se postiže na tri načina: pomoću kože, udisanjem (apsorpcija iz plućnih alveola) ili apsorpcijom iz creva kod eteričnih ulja koja se mogu oralno koristiti.

Uvek imajte na umu da je bitna ukupna količina eteričnog ulja koje nanošenjem na kožu ulazi u krvotok, pa vodite računa o tome. Takođe, treba znati i to da jako koncentrovan rastvor eteričnih ulja može iritirati kožu.

Kako do dobrog raspoloženja i opuštenosti uz aromaterapiju

Aromaterapija je zaslužna za sve širu upotrebu eteričnih ulja i za sve češće korišćenje ovih „bombastičnih„ bočica.

Eterična ulja deluju na dva načina na ljudski organizam. Prvi je preko čula mirisa a drugi preko krvotoka. Više o tome kako mirisi mogu podstaći emocije i uticati na raspoloženje u sledećem članku, gde ćemo se posvetiti aromaterapiji. Pričaćemo o tome šta je „tajna“ aromaterapije i psihoaromaterapije koja pomaže kod emocionalnih i mentalnih disbalansa.

Kada pronađete mešavinu ulja koja vam odgovara, možete je koristiti za negu kože bilo kojeg dela tela. Mnogobrojne su upotrebe ulja jer njime možemo čistiti kožu, masirati, ali i negovati se. Ukoliko krećete na put, dovoljno je da izaberete pravo ulje za vas i budite sigurni da imate sve što vam je potrebno za negu.

Vaše Kockice

Informišite se više o biljnim uljima: Šta su to biljna ulja i zašto su važna?

 

Photo izvor:

https://yandex.com/images/

Spread the love
  •  
  • 311
  •  
  •  
  •  
  •  
  •