divčibare, priroda, srbija, valjevo, kolubara, zima, sneg, skijanje, ski

Divčibare se nalaze u sedištu Srbije, baš tako nekako svima jednako bliska i udaljena planina. Nalazi se u okrugu Valjeva, u Kolubarskom okrugu , okružena  slivovima Kolubare i Zapadne Morave. Divčibare su udaljene svega 38 km od Valjeva i 107 km od Beograda. Jednostavno rečeno, Divčibare su svima blizu, sa kog kraja zemlje da kreneš, lako se stiže u valjevski kraj i uživa na obroncima Divčibara.

Ovo područje obiluje vodom, rečicama, izvorima, potocima i lepim vodopadom Skakalo sa kaskadama visokim 20 metara.

Lepa, pitoma sredina leti pruža uživanje u svojoj raskoši, a zimi pruža fantastičan osećaj i bliskost sa prirodom i belinom snega koja daje posebnu čar Divčibarama. Zimi, tokom skijaške sezone, na jednom mestu se skupljaju prijatelji i ljubitelji prirode, zime, snega i skijanja.  Divčibare nude turističku raznovrsnost i skijanje na lepo uredjenim ski stazama.

Divčibare pod snegom
Divčibare pod snegom
Ski staza "Centar"
Ski staza "Centar"

Ski staza „Crni vrh“ duga je 850m, sa visinskom razlikom od 180 metara, opremljena je dvosednom žičarom.  Zahvaljujući sistemu veštačkog osnežavanja, ski staza omogućava skijanje i kada vremenski uslovi nisu naklonjeni  skijašima, čime produžava ski sezonu.

Cena karti su povoljne, jednodnevna karta je od 800,00 do 1.300,00 dinara dnevno, a novina od ove sezone je poludnevna karta, što omogućava da po pristojnoj ceni možete uživati u čarima skijanja.

Druga ski staza „Centar“ nalazi se kod hotela „Pepa“ i odmarališta  Crni vrh“. Ski staza je idealna za one koji bi voleli da nauče da skijaju, decu i rekreativce. Staza je dugačka 600 metara, sa visinskom razlikom od 100 metara. Blaga staza daje mogućnost da početnici ovladaju skijanjem, a deca uživaju u sankanju i zimskim čarolijama.

 

OBAVEZNO PROČITAJTE I: USNULE VETRENJAČE VOJVODINE

 

Za ljubitelje prirode, one koji uživaju u čarima Divčibara i šetnji  postoje obeleženi i trasirani putevi, koji vode lepim stazama kroz divčibarske obronke. Markiranje je uradjeno crvenim krugom sa belom sredinom i oznake se nalaze na drveću, banderama, kamenu i slično duž cele pešačke staze, tako da ne postoji bojazan da se zaluta.

Lepota i pitomi obronci Divčibara svima nude po nešto, a ljubitelji prirode i planine svakako uživaju u blagodetima ove valjevske lepotice, Divčibarama.

Kockice u koferu

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •