Šargarepa je izuzetno zdrava namirnica koja za svoju narandžastu boju može da se zahvali karotenu. Svi smo upoznati da je karoten važan s obzirom da iz njega nastaje vitamin A i nijedno povrće ne može da se pohvali da ga poseduje u toj količini u kojoj ga ima šargarepa. Bez vitamin A nema ni zdrave kože, kao ni noktiju, ni kose.
Kod nas, u kuhinji Kockica, šargarepa je stalno prisutna i kupuje se u nenormalnim količinama. Ko poveruje – poveruje, ali za poslednju šargarepu kod nas se ulazi u ring.
To je i razlog zašto nam je ovaj recept bio izuzetno primamljiv i morali smo da ga probamo. Našli smo odličan način da osim sirove, uvedemo još jedan način konzumacije koji i mališani vole.
Probajte još jedan recept: Čokoladni biskvit sa kikirikijem i bademom za 15 minuta
Potrebne namirnice:
- Šargarepa (2½ šolje šargarepe iseckane na štapiće)
- Puter (2 kašike)
- Maslinovo ulje (1 kašika)
- Luk, oljušten i iseckan (1 luk)
- Sveži ruzmarin (1 kašika)
- Senf (1 kašikica)
- Med (svetli med, 1 kafena kašikica)
Postupak pripreme:
Kuvati šargarepe na pari kratko, svega 3-4 minute da samo malo opuste i omekšaju. U šerpici otopiti puter i dodati maslinovo ulje, luk i ruzmarin. Uz stalno mešanje ostaviti sve na šporetu oko minut, dva, odnosno sve dok se luk ne karamelizuje, dok ne poprimi zlatkastu boju.
Dodati šargarepu, med i senf i ne prestajati sa mešanjem. Dovoljno je svega par minuta (2-3 minute) da se sve dobro stopi i pomeša, kako bi šargarepe pokupile sve ukuse.
Služi se odmah, toplo, kao odličan „slatkiš“ i grickalica ili uz neko jelo kao prilog.
Probajte veganski kolač: Zasladite se na veganski način – zalogajčići sa puterom od badema
Napomena: na ovaj način možete pripremiti i drugo povrće, celer, paškanat, spanać, repu..
Prijatno uz Kockice života
izvor slika: yandex