skijanje, zimovanje, zima, odmor, sneg, ski, kockice života, kockice zivota

Da li planirate da posetite neku planinu u narednom periodu? Ljubitelji ste snega i zimske idile u hladnim danima? Ovaj članak posvetićemo planinama i skijanju i više će biti informativnog karaktera, kako bi se budući skijaši upoznali sa našim skijaškim centrima.

Planina je naša ljubav, naša neiscrpna inspiracija i baza gde punimo baterije. Godišnje doba ne igra nikakvu ulogu što se tiče naše ljubavi prema visokim lepoticama, samo je pitanje na koji način je posećujemo. Sa zimskim danima se smanjuje broj organizovanih šetnji, ali se zato kao malo dete radujemo snegu i svemu što ono donosi.

Kopaonik

Prvo mesto za sve skijaše naravno zauzima  ko drugi nego Kopaonik. Planina koja je raj za sve ljubitelje skijanja, ukoliko žele da skijaju u okviru naših granica. Da li je najlepša planina ili ne, nećemo ulaziti u tu polemiku, samo ćemo se osvrnuti na ono što nudi tokom zimskih meseci.

Kraljica skijanja u Srbiji ili bolje reći Kopaonik
Kopaonik

Kopaonik je planina koja može da se pohvali sa odlično uređenim ski stazama, pa i ne čudi velika frekvencija ljudi i velika posećenost. Za sve one početnike skijaše, kao što je jedan deo tima Kockica, ova planina je odličan izbor. Ima puno plavih staza, čak 11+2, tako da svaki početnik može da se šarenoliko „pomuči“ i uživa u spustu. Staze su lepo uređene, a ukoliko uzmete odštampanu mapu koja je odlična, možete sami istraživati staze koje odgovaraju vašem skijaškom umeću.

Pročitajte tekst o Kopu: Kraljica skijanja u Srbiji ili bolje reći Kopaonik

Naravno, Kopaonik ima i teže staze koje su markirane crvenom i crnom bojom. Jedan deo istih je overio tim Kockica i malo je reći da je oduševljen. Imajte na umu da su Kockice početnici u skijanju, ali početnici koji uživaju u snegu i novim stvarima koje uče. Proskijali smo pre dve godine, znate onaj period u životu kada počnete da ugađate sebi. E pa to vreme je sada.

Na žičarama je gužva, pogotovo ukoliko se spuštate stazama koje su locirane oko centra. Mi vam savetujemo da isprobate i druge staze, jer vrede i prizori snežnih vrhova su predivni. A i greota je kad ste se već isprsili za skipass na Kopu, da drljate uvek istu stazu i mimoilazite se u gužvi sa ostalim skijašima. 😉

Kraljica skijanja u Srbiji ili bolje reći Kopaonik

Da je skup Kop – skup je. Nećete ni skontati kad vam pare isklize iz ruku. Tura pića na stazi, čuvene pite sa voćem, krofne, sve je to papreno skijaški skupo.

Ukoliko vam je potrebna škola skijanja i instruktori računajte na dodatnu stavku, koja u velikoj meri može da optereti vaš budžet.

Zlatibor

Zlatibor je planina, koja nas je moramo priznati najmanje privukla. Možda zato što smo bili pravi početnici kad smo je posetili, a možda i zbog same neuređenosti Zlatibora. Od njega su napravili pravi vašar. Šteta, jer priroda je prelepa, samo je previše urbanizovan za naš ukus i to urbanizovan na ružan način.

Najveći minus sa naše tačke gledišta je što je ski-centar Tornik udaljen 9 km od turističkog dela Zlatibora, tako da morate paliti auto kako biste stali na skije ili ići organizovanim prevozom koji vozi sa autobuske stanice.

Povoljnija je planina u poređenju sa Kopaonikom u to nema dileme, ali je zato i mnogo skromnija ponuda. Za nas početnike je bila dobra, ima 2 plave staze, ali kad smo savladali osnove skijanja, priznajemo, dosadilo nam je spuštanje istom maršrutom. Previše jednolično za naš ukus.

Tornik ima i 2 crvene i 1 crnu stazu.

Divčibare

Ovo je planina koja je odlična za decu i raj za početnike u skijanju. Mi smo proskijali na ovoj lepotici i nosimo samo lepe uspomene vezano za nju. Divčibare još uvek nije urbanizovana planina u toj meri da to počne da iritira, tako da je uspela da zadrži onu draž koju planina i treba da ima.

divčibare, priroda, srbija, valjevo, kolubara, zima, sneg, skijanje, ski

Sve više se ulaže u Divčibare. Nadamo se da će oni koji odlučuju imati osećaj za lepotu koju pruža priroda i neće dozvoliti da se napravi nešto slično kao što je to urađeno sa Zlatiborom.

Postoje dve staze, jedna je za dečurliju i početnike, a druga zvana Crni vrh je crvena i namenjena je za ozbiljnije skijaše. Ono što je nezgodno za početnike jeste sidro koje te vuče na vrh, nema žičare. Ali, kako kažu kad naučiš na teži način, onda ti lakša varijanta sigurno neće biti problem. Takođe, za mališane je tu i ski-lift vučnica, kako bi im olakšali školicu skijanja.

Za razliku od nje, velika staza ima pravu žičaru.

Pročitajte sledeći članak: Divčibare pod snegom

Cene su mnogo pristupačnije, kako od iznajmljivanja ski opreme, ski školica, ski passa pa i do pića i hrane koja je u ponudi.

S obzirom da raspolažu sa dosta skromnijim uslovima od Kopaonika i Zlatibora, manje se ulaže i u održavanje staza. Primetno je da su lošije i da se problemi pojavljuju ukoliko nema dovoljno prirodnog snega. Staza Centar nema topove, tako da zavisi od vremenskih prilika i neprilika, dok su na Crnom Vrhu postavljeni topovi za osnežavanje staze.

Za naš ukus, staza Crni Vrh nije uvek najbolje sređena, dosta je rupa i hupseva pa treba biti obazriv.

I još jedna stvar na koju morate da računate, a to je da do ove staze morate ići kolima.

Stara planina

Stara planina postaje sve atraktivnija skijašima i očekuje se u narednom periodu da se još više afirmiše. Sačuvala je ono najlepše što može planina da ponudi. Ovde se nalazi i prva gondola koja povezuje podnožje sa ostalim žicama na Staroj planini. Zgodno je i za decu, jer gondola stvarno nudi komfor i prijatnu vožnju. Staze su lepo uređene, vodi se računa o tome. Planina ima dve plave staze, dve crvene i dve crne staze.

Pročitajte tekst o Staroj: Stara planina je lepotica Balkana

Stara planina, kockice života, kockice zivota

Morate imati na umu da su ovde staze napravljene praktično na čistini (osim one kod gondole), tako da kada duva vetar nema baš puno šume da pravi zavetrinu. Nama ovo nije problem, jer svaka planina ima svoje čari. Najveći problem je ako morate u toalet. E tu nastaje ozbiljna logistika. Kafić koji se nalazi u podnožju gondole nema toalet. Sledeća opcija je hotel, ali… ponavljamo ali!!! jer u hotel ne možete da uđete u pancirkama. Da, da, znači morate da se preobujete u cipele, jer jedino tako puštaju u hotel. Ipak, ima jedno mesto koje je sjajno i zove se Plaža. Nalazi se na super mestu i svakako ga vredi posetiti. Predivan pogled sa terase pruža se na sve strane i što je najvažnije ima toalet. Da bi došli do kafića Plaža morate se spustiti delom i crnom stazom, tako da je ovo izazov pre nego što dođete do njega.

Dobro razmislite šta vam treba od planine i šta očekujete od nje. Nabrojene četiri planine u našoj zemlji zaista se razlikuju u svojoj ponudi i nije svejedno gde će se početnik uputiti ili neko ko očekuje luksuz i uređenu skijašku planinu.

Odaberite jednu lepoticu ove sezone i prepustite se zimskim igrarijama.

Kockice života

Izvor slika: Kockice, Yandex

Spread the love
  •  
  • 11
  •  
  •  
  •  
  •  
  •