Hleb, raženo brašno, domaći hleb, umesiti hleb, domaće, ručak, sendvič

Sastojci:

  • 400 gr integralnog ražanog brašna
  • 190 gr zrna raži
  • 250 gr belog pšeničnog brašna
  • 1 kašika semenki kima
  • 60 gr semenki suncokreta
  • 500 ml ključale vode
  • 250 ml jogurta (da nije hladan)
  • 3 kašike meda
  • 5 kašika gorkog kakaa
  • 4 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašikica soli

Priprema:

Semenke suncokreta i zrna raži staviti u posudu i preliti vrelom vodom. Ostavite da stoji 30 minuta, pa dodati jogurt, med, so, semenke kima i kakao. Sve promešajte da se dobro sjedini. U dobijenu masu dodajte suvi kvasac. Lagano promešajte da se sve lepo sjedini. U sve to dodajte ražano brašno i mešajte dok ne dobijete glatko i pomalo tečno testo.

Sve prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 1 sat. Kada krenu da se pojavljuju balončići na površini testa, dodajte u njega deo belog brašna. Kada je masa dovoljno gusta, izvadite je i stavite na podlogu i dodatno mesite uz dodavanje preostalog brašna. Testo će biti lepljivo, ali ne treba da bude jako tvrdo. Napravite pogaču i opet je vratite u činiju da odstoji. Pokrijte je providnom folijom i ostavite u frižideru 8-10 sati ili preko noći.

Sutradan, prebacite testo na podlogu, premesite ga i oblikujte u hleb za pečenje. Stavite ga u pleh i prekrijte ga krpom, pa nek na sobnoj temperaturi odstoji bar još 3 sata.

Hleb pecite na 200 C oko 1 sat, pa isključite rernu i ostavite hleb u njoj još oko 15 minuta. Nakon što ga izvadite i ohladite, možete ga seći na kriške i servirati.

 

MOŽETE PROČITATI I SLEDEĆI TEKST: Potaž od više vrsta pečuraka i karfiola

 

Prijatno uz Kockice života

 

Izvor: mimiskingdom.com

Spread the love
  •  
  • 9
  •  
  •  
  •  
  •  
  •