Sastojci:
- 400 gr integralnog ražanog brašna
- 190 gr zrna raži
- 250 gr belog pšeničnog brašna
- 1 kašika semenki kima
- 60 gr semenki suncokreta
- 500 ml ključale vode
- 250 ml jogurta (da nije hladan)
- 3 kašike meda
- 5 kašika gorkog kakaa
- 4 kašičice suvog kvasca
- 1 kašikica soli
Priprema:
Semenke suncokreta i zrna raži staviti u posudu i preliti vrelom vodom. Ostavite da stoji 30 minuta, pa dodati jogurt, med, so, semenke kima i kakao. Sve promešajte da se dobro sjedini. U dobijenu masu dodajte suvi kvasac. Lagano promešajte da se sve lepo sjedini. U sve to dodajte ražano brašno i mešajte dok ne dobijete glatko i pomalo tečno testo.
Sve prekrijte providnom folijom i ostavite da odstoji 1 sat. Kada krenu da se pojavljuju balončići na površini testa, dodajte u njega deo belog brašna. Kada je masa dovoljno gusta, izvadite je i stavite na podlogu i dodatno mesite uz dodavanje preostalog brašna. Testo će biti lepljivo, ali ne treba da bude jako tvrdo. Napravite pogaču i opet je vratite u činiju da odstoji. Pokrijte je providnom folijom i ostavite u frižideru 8-10 sati ili preko noći.
Sutradan, prebacite testo na podlogu, premesite ga i oblikujte u hleb za pečenje. Stavite ga u pleh i prekrijte ga krpom, pa nek na sobnoj temperaturi odstoji bar još 3 sata.
Hleb pecite na 200 C oko 1 sat, pa isključite rernu i ostavite hleb u njoj još oko 15 minuta. Nakon što ga izvadite i ohladite, možete ga seći na kriške i servirati.
MOŽETE PROČITATI I SLEDEĆI TEKST: Potaž od više vrsta pečuraka i karfiola
Prijatno uz Kockice života
Izvor: mimiskingdom.com