Spoj energije i umetnosti u Becu

Lutajući ulicama Beča videćete arhitekturu koja odiše bogatstvom i istorijom nekog davnog vremena. Za ljubitelje nečeg drugačijeg, iznenadjenje se krije van centra grada. Spoj energije i umetnosti u Beču treba da potražite u toplani u Beču, Spittelau.

Najlakši način je da dodjete metroom, linija U4 i U6 i penjući se stepenicama koje vas vode napolje, zastaće vam dah od pogleda koji se pruža ispred vas. Ugledaćete toplanu koja ni po čemu nije slična ni jednoj na ovom svetu, a njenu ludost uredjenja je potpisao Hundertwasser.

Toplana Spittelau
Toplana Spittelau

Nakon požara 1989. godine, umesto da zgradu sruše, prepustili su je rekostrukciji Hundertwasseru, ikoni Austrije. U pitanju je slikar, arhitekta, filozof Friedrich Hundertwasser  koji je gradjevinu transformisao u jedinstveno delo. Ovo delo u sebi nosi harmoniju tehnologije, ekologije i umetnosti.

Fasada

U severnom delu Beča, toplana Spittelau predstavlja popularno mesto za obilazak i fotografisanje. Ona obezbedjuje ne samo čistu energiju, već predstavlja i umetničko delo sa inovativnim dizajnom. Koloritna fasada, nestandardne strukture sa zlatnom loptom na vrhu dimnjaka, krov obrastao zelenilom i drvećem je upečatljivi dokaz da je sve ovo osmislio  Friedrich Hundertwasser. Ideju o recikliranju i odlaganju smeća, pretvarajući je u energiju, sproveo je u delo praveći toplanu kao novu, savremenu formu.

Na fantastičan način, Hundertwasser je napravio spoj umetnosti i tehnologije.

Svake nedelje od ponedeljka do petka, na ovom mestu oko 250 kamiona doveze i isporuči smeće u bunkere. Toplana obradi oko 18 t smeća na sat i pretvara je u energiju. Sva otpadna voda se posebno tretira i prečišćava, pre nego što se ponovo pusti u kanal Dunava.

"<yoastmark

Umetnik Hundertwasser i Beč

Toplana je postala turistička atrakcija grada Beča zahvaljujući Friedensreich Hundertwasseru, rodjenom 15.12.1928. godine kao Friedrich Stowasser. Kasnije 1949. godine menja svoje umetničko ime u Hunderwasser. Prezime Stowasser je nastalo od slovenske reči “sto” što znači 100 i reči “wasser” što u prevodu znači voda, tako da je spojem ove složenice nastalo umetničko ime Hundertwasser.

 

OBAVEZNO PROČITAJTE I: Kuća u Beču okupana bojama Hundertwasserhaus

 

Toplana u Beču
Toplana u Beču

 

Svoju karijeru je započeo kao slikar, a nakon proputovanja kroz Maroko, Tunis, Nepal, Tokio i Sibir transformiše se u apstraktnog umetnika. Umetnika koji ima dekorativni, dvodimenzionalni stil i kao forme koristi ukrasne spirale, krugove, formu meandra i bimorfne oblike. Od 1950. godine okreće se ka arhitekturi i koristi iste elemente kao što je koristio u slikarstvu. Kombinuje ispupčenja, boje i krive oblike za stvaranje lepe i jedinstvene arhitektonske forme.

Ukoliko volite ideje Hundertwassera, koji se igrao koloritom i novim formama, sigurno ćete uživati u fascinantnim slikama koje pruža toplana Spittelau i ovom obilasku ekspresionističke arhitekture grada Beča.

 

 

Kofer u ruci žele vam Kockice života

Spread the love
  •  
  • 18
  •  
  •  
  • 4
  •  
  •