Durmitor, Crno jezero, Crna gora, planina, kockice života, kockice zivota

Kažu da je Durmitor direktor svih planina i ima nešto u tome. Veliki, masivan sa zahtevnim i lakšim usponima ka vrhovima i sa prelepim gorskim očima stvarno to i jeste. Direktor.

Najviši vrh Durmitora je Bobotov kuk na visini 2.523 m i sa impozantnim vrhovima kojih ima preko 48 sa nadmorskom visinom od 2.000 m. Za sve ljubitelje planine ovo mora biti pravo mesto. Zbog svoje lepote i neokrnjenosti, kao retko delo prirode, Durmitor je proglašen nacionalnim parkom 1952. godine.

Velika i prostrana visoravan na visini od 1.500 m je mesto gde se nalazi Žabljak, glavno turističko mesto ove oblasti.

Durmitor je zanimljiv kako leti tako i zimi. Za turiste ovde ima sadržaja preko cele godine. Posećen je i ima veliki broj turista, posebno stranaca. Obično su na proputovanju i Durmitor je jedno od obaveznih destinacija koje treba obići u Crnoj Gori.

Durmitor krase lednička jezera, kojih ima 18, a popularno ih zovemo gorske oči (Jovan Cvijić ih je tako nazvao). Simbol Durmitora je Crno jezero, koje se uklapa u pejzaž šumskog predela koji ga okružuje i planinskih vrhova koji se vide u daljini. Kako prilazite jezeru, prva sliku koja će vam se ukazati jeste Crno jezero i u pozadini vrh Međeda. Međed se gorostasno izdiže i ogleda u modro zelenoj vodi Crnog jezera.

Durmitor, Crno jezero, Crna gora, planina, kockice života, kockice zivota

Kako su Kockice života doživele Durmitor pročitajte ovde: Ljubav na prvi pogled Durmitor i ja

Jezero je udaljeno svega 2 km od Žabljaka tako da predstavlja laganu i lepu šetnju. Ukoliko želite možete okružiti jezero i obići ga celog. Lepo uređena staza vodiće vas uz šumu i vodu i ulepšaće doživljaj Durmitora.

Svoju raskoš prirodnih lepota Durmitor potvrđuje i drugim, jednako atraktivnim jezerima. Zminje jezero je ušuškano u šumu srmče i jele i izaziva lepotom, a poneko stablo je visoko preko 30 m i staro više od 300 godina. Impresivne brojke, morate priznati! Barno jezero je okruženo četinarskom šumom, i mnoga glacijalna jezera se nižu svuda okolo… Škrčko jezero, Vražje jezero, Riblje, Zeleni vir, Modro jezero daju nestvarne prizore i u njima se ogledaju zelene površi i okolne šume.

Durmitor, Crno jezero, Crna gora, planina, kockice života, kockice zivota

Izvor Savine vode na neverovatnih 2.212 m

Da je Durmitor bogat vodom, govore i brojni izvori vode. Kažu da je ime dobio dobio od više keltskih reči koje u prevodu znače „planina puna vode“ ili od rumunsko-vlaškog dijalekta reči što u prevodu znači „spavati“. Posebno se izdvaja izvor Savina voda koji izvire na visini od 2.212 m. Da li je ovo hir prirode i nemoguće mesto za izvor vode kaže narod. Izvor je skoro na samom vrhu velikog grebena Šljemena.

Legenda kaže da je izvor nastao zahvaljujući čudu Svetog Save, koji je štapom ispisao krst po zemlji i tu se voda pojavila. Svake godine, na Ilindan, 2.08. ljudi se penju do izvora u nadi da će im voda doneti sreću, zdravlje i mir. Voda se stavlja u flašu i čuva do naredne godine. Ova voda se koristi kao neka vrsta zaštite od loših uticaja. Do izvora se možete popeti žičarom ili peške, uskom stazom koja je napravljena još 1910. godine. Ovom stazom se do izvora penjao crnogorski kralj Nikola.

Durmitor, Crno jezero, Crna gora, planina, kockice života, kockice zivota

Velike vode Durmitora

Bistra i silovita reka Tara urezala se duboko u krečnjačke stene i napravila jedan od najlepših pejzaža na svetu, duboki kanjon koji ide do strmoglavih 1.300 m dubine. Kanjon je najduži i najdublji kanjon u celoj Evropi. Ovako silovita reka, sa puno brzaka i bukova omogućava još jedan način obilaska ovog kraja. Splavarenje na Tari, sa umerenim i divljim deonicama, uvrštava se u obaveznu turu za upoznavanje ovog kraja.

Za one koji su željni uzbuđenja i vole adrenalin splavarenje i spuštanje Zip-lineom je pravo rešenje. Zip-line je napravljen preko reke Tare kod mosta Đurđevića Tare. Postavljen je u tri varijante, u zavisnosti od dužine sajle kojom se spuštate (vožnja je 10 eur/ 15 eur/25 eur). Ali važnije je šta ćete doživeti za tih 90 sekundi, koliko traje najduže spuštanje i dok se krećete brzinom od 50 km/h. Na najdužem spuštanju napravljene su dve paralelne sajle, tako da se jedan pored drugog mogu dvoje spustiti. I tada ćete zajedno doživeti ono što ćete posle još dugo, dugo prepričavati.

Jedan od turističkih mesta je kanjon Nevidio. Ovo je duboki procep u stenama, sa čijeg dna se sunce ne vidi i zato je kanjon dobio ime Nevidio. Priroda se poigrala i podarila ovako neobičan kanjon, gde se ukazuju mesta na kojima imate utisak da možete preskočiti sa obale na obalu. Litice su visoke i skoro vertikalni zidovi opasuju kanjon. Dole je čista i ledena voda, tako da mora da se nosi ronilačko odelo, jer voda je i više nego hladna.

Osvajanje vrhova i visina

Kao što smo napisali na početku, Durmitor je pravo mesto za prave ljubitelje visina, za planinare. Okruženi vrhovima, kojih ima na desetine, samo treba da izaberete koji ćete da osvojite. Naravno, izbor za penjanje treba da bude na osnovu lične procene i fizičke spremnosti, jer mogućnosti su stvarno velike. Ima laganih tura, sa pitomim i blagim stranama, do onih koje zahtevaju veću spremnost i fizičku kondiciju.

Planina je nastala tektonskim delovanjem i ledničkom erozijom, stvorivši planinski svet fantastičnih predela. Na jednom mestu se nalaze strašne litice i mekani prevoji, oštri i pitomi vrhovi, zatupljena bila i tepih sipara, pravi raj za planinare.

Pročitajte kako deca doživljavaju planinu u tekstu: Divčibare kroz prizmu dece

Bobotov kuk

Bobotov kuk (2.523 m) je najviši vrh kako Durmitora tako i Crne Gore. Spada u jedan od izazova svakog planinara i osvajača vrhova. Svojom impresivnom siluetom dominira ovim krajem. Uspon je zahtevan, sa završnim delom koji je obezbeđen sajlama, tako da zahteva dobru fizičku spretnost.

Vrh se nekada zvao Ćirova pećina, po lovcu Ćiru rodom iz Žabljaka. On je u pećini, podno vrha, pravio čeku loveći divokoze. Legenda kaže da je jednom prilikom imao privid da vidi divokozu, magla se spustila, zapucao je i greškom je ubio svoga sina.

Drugo ime za vrh je Bobotov kuk, a ime je dobio po plemenu Bobota koji su ispod vrha imali katun za ispašu stoke.

Pogled sa vrha Durmitora seže i nekoliko stotina kilometara daleko. Ukoliko je lep dan, može da se vidi sve do Jadranskog mora, Kopaonika, Čvrsnice, Radan planine.

Durmitor, Crno jezero, Crna gora, planina, kockice života, kockice zivota

Vrhovi nebu pod oblake

Crvena greda (2.175 m) spada u vrhove koji nisu tehnički zahtevni, ali pogled sa nje je fantastičan. Imate utisak da ste osvojili svet, a sa visine gledate na Crno jezero.

Durmitor, Crno jezero, Crna gora, planina, kockice života, kockice zivota

Zupci (2.309 m) gledajući u ove vrhove pomislićete da ste stigli na alpske igle. Zupci su neobična kombinacija 14 impresivnih i oštrih vrhova, koji prave formaciju koja podseća na zube. Vrh je atrakcija, a za ovaj uspon treba pravog alpinističkog znanja.

Međed (2.287 m) je na svakoj slici i razglednici Durmitora. Sa jezera deluje osvojivo i lako, ali za planinare ovo je jedan od izazova Durmitora. Ovo je jedna od najeksponiranijih tura sa sajlama kao dodatnim obezbeđenjem i zahteva umeće i iskustvo.

Šareni pasovi (2.248 m) su svakako atrakcija i lepota Durmitora. Ovde je priroda pokazala kako se poigrala tektonskim, horizontalnim pokretima i napravila ovo pravo čudo prirode, stvarajući prirodne nabore. Deluju kao čipkano platno prebačeno preko planinskog vrha. Priroda je stvarno čudesna!Durmitor, Crno jezero, Crna gora, planina, kockice života, kockice zivota

 

Prutaš (2.393 m) je jedan od simbola Durmitora. Potpuno drugačiji od bilo kog drugog vrha, podseća na snop pruća i sa pravom nosi takvo ime. Ovo je jedan od najlepših vrhova, sa prekrasnim prizorima.

O Durmitoru, njegovoj lepoti i divljini može se još mnogo pisati. Onaj ko je bio tamo, ovim tekstom vraća svoje uspomene, a oni koji nisu bili nadam se da će ih tekst osmeliti da se upute put Durmitora. Osećaj sa vrha je poseban, sedeći među oblacima i uživajući na ovako božansko lepom mestu, jer jedan je Durmitor.

Tvoje Kockice života

 

Slike: www.yandex.com

Spread the love
  •  
  • 179
  •  
  •  
  •  
  •  
  •