zdravlje, navike, ishrana, vežbanje, fit, život, kockice života, kockice zivota

Kada želite da smršate, potrebno je držati se zdravih navika. Na početku je teško odoleti iskušenjima koja vas okružuju. Iskušenja mogu biti kolači koji su se odjednom stvorili u kancelariji, poziv na ručak kome je teško odoleti ili je iskušenje subota uveče i piće u gradu.

Teško je živeti zdravim životom i odupreti se izazovima, pa ćemo probati da damo par saveta i da pomognemo.

Saveti koji mogu da pomognu

Jako je važno imati isplanirane obroke, najbolje je dan unapred.  Isplanirani jelovnik vam omogućava da se pridržavate svog zacrtanog cilja i da ne dođete u situaciju da zato što ste gladni, zgrabite pomfrit ili svratite u pekaru i utolite glad. Dobro isplaniran jelovnik je jako važna stvar.

Potrudite se da uz sebe uvek imate zdrave zalogaje, orašaste plodove, jabuku ili proteinsko piće. Na ovaj način ćete pomoći sebi da trenutnu glad utolite i stišate, taman toliko dok ne dođete kući i sednete da ručate svoj isplanirani obrok.

Jedna od važnijih, a možda i najvažnija stvar je hidratacija. Nikad nemojte da zaboravite da pijete dovoljno vode. Vrlo često se dešava da čovek pomisli da je gladan, a zapravo je dehidrirao. Jednostavno, morate osluškivati telo i prepoznati potrebe. Najbolji savet je da ne možete pogrešiti ako uzmete još jednu čašu vode. Koliko je zapravo čoveku potrebno da unese vode, teško je reći. Dnevna količina vode zavisi od osobe do osobe i svako najbolje poznaje svoje telo i potrebe. Ukoliko je toplo, tada će vam sigurno trebati više vode nego što je uobičajno. 

Pročitajte sledeći članak: Zašto plivanje tako prija?

Pored zdravih navika u ishrani, treba se držati i drugih zdravih navika: imati 12.000 koraka svakog dana, spavati najmanje sedam sati svake noći, isključiti tehnologiju najmanje sat vremena dnevno, raditi jednu jednostavnu vežbu 8 minuta svaki dan.

Zdrave navike kako u ishrani tako i u svakodnevnom životu grade se postepeno. Svaki naredni korak je uspeh i boljitak za telo, pa onda u tom pravcu treba i razmišljati. Da li se možete setiti kada ste se poslednji put peške vratili sa posla?  Ili kada ste se  odlučili da preskočite autobus i vozite bicikl? Stručnjaci kažu dokle god si u pokretu dobro je!! Verovali ili ne, veći procenat kalorija iz masti se gubi dok koračate, a ne trčite. Dakle, koliko minuta kardio vežbi treba da radimo? Nije važno, jer koraci mogu da pomognu jednako kao i kardio trening. Uz vežbanje i pravilnu ishranu rezultat je zagarantovan.

Pročitajte sledeći članak 3 sastojka za zdrav početak dana – crna limunada

Svakodnevne navike mogu da se promene i sa pravilnim gledanjem na život i zdravlje, te možete da se krećete pravim putem.

I zato, zdrave navike su i zdravo razmišljanje i zdravo delanje.

 

Od srca vaše Kockice života

 

Izvor slika: www.yandex.com, https://www.pexels.com/, https://www.freeimages.com/

Spread the love
  •  
  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •