Zlatibor, planina, Tornik, planinski dom, planinarenje, kockice zivota, kockice života

Recite nam na šta vas asocira kad vam neko spomene Zlatibor? Priznajemo, nama je uvek u glavi – vašar. A onda zastanemo i zapitamo se kako je moguće da svi pričaju u superlativu o ovoj planini, a mi samo vidimo gužvu, gradilišta, brojne zgrade koje su nabacane i niču na svakom koraku. Da ne spominjemo dim koji dopire iz roštiljarnica, restorana i koji ti je u nozdrvama u toj meri da čist vazduh ni ne dopire do čula mirisa. I naravno, da ne zaboravimo luna parkove iz kojih trešti sve ono što se ne zove muzika.

A onda smo shvatili! Centar! Stvorili smo sliku Zlatibora i nepravedno sudili o njemu samo na osnovu slike koja nam se urezala nakon boravka par dana u centru. Kako bismo ispravili našu grešku, odlučili smo da vam napišemo ovaj tekst i predstavimo planinski turizam onako kako on zaista i treba da izgleda.

Drvena kućica okružena jesenjim bojama

Na svega 4 km od sve te gungule i vašara krije se mala drvena kućica – Planinski dom Tornik. Do njega moraš namenski doći ili se pridružiti pravim ljubiteljima prirode i planinarima koji često tu borave. Dom je autentične zlatiborske gradnje, smešten na 1020 mnv i u neposrednoj blizini Ribničkog jezera.

Idealna je lokacija za beg od gužve i buke.

Prvi put smo posetili ovaj dom 2018. godine i od tada smo zaljubljeni u ovu kućicu. Tura je bila u najlepšem periodu godine, u jesen, kada su prizori neopisivo lepi. Doba kada šuma i planine poprimaju i oblače prelepu zlatnu odeću. Paleta boja od koje zastaje dah.

Ukoliko se odlučite za posetu, mi vam od srca preporučujemo da vaš prvi susret sa domom bude početak jeseni. Priroda je bila darežljiva i podarila ljubiteljima planinarenja pravi užitak. Smiraj dana ima posebnu draž ukoliko izbacite stolicu ispred doma, uzmete vaše omiljeno piće i opustite se posle napornog dana šetnje i osvajanja vrhova.

Nema boljeg odmora od onoga kada ste okruženi prirodom. Ona čisti vašu dušu, bistri vaše misli i puni vas novom energijom za naredni dan.

Mi volimo da kažemo da je priroda – nepresušni punjač, dovoljno je samo da joj se prepustite i vaša baterija sigurno nikad neće biti prazna.

Pogled na grebene Tornika, Čigote, Ribničko jezero i reku Crni rzav nikog ne ostavlja ravnodušnim.

A šta kada padne sneg?

Pre dve nedelje isprobali smo i snežnu varijantu boravka u domu Tornik i definitivno nas nije izdao. Možete da budete planinar, a možete i skijaš. Poenta je samo da uživate u onome što volite.

Takođe, najvažnije kod svakog puta koji planirate, pa i kod ovog, jeste da znate šta očekujete od putovanja. U skladu sa tim i birate lokaciju, smeštaj, komfor koji želite. Ukoliko sve to dobro definišete u svojoj glavi, teško da ćete naleteti na neprijatna iznenađenja.

Što se tiče zime u domu, grejanja ima, naravno nije kao u stanovima pa da šetate u kratkim rukavima. Prijatna je temperatura i možemo samo reći – nećete se smrznuti, neće vam biti hladno.

U dnevnoj sobi se nalazi velika peć uz koju se okupljaju planinari nakon dana provedenog u prirodi.

Ako je skijanje razlog vašeg dolaska, može se organizovati prevoz do ski-centra Tornik. Vodite računa da sve detalje tog tipa morate ranije dogovoriti sa domaćinima, kako bi mogli da vam izađu u susret.

Ukoliko vas vreme posluži sa velikim snežnim prekrivačem, kao što je nama bilo, uživanje je zagarantovano. To su slike koje viđate po netu i pomislite: Uf, što bih sad bila u onoj maloj brvnarici na vrhu! A to lako možete sebi priuštiti. 🙂

Važno je da znate par stvari vezano za boravak u domu

Ima par tehničkih stvari koje je potrebno da znate kako bi vam olakšalo boravak u domu. Što se tiče smeštaja sobe su 1/2, 1/3, 1/6, , kapacitet je 60 planinara. Na spratu se nalaze dva tuša, zajedno sa WC-om. Pri samom ulasku u dom obuću ostavljate u hodniku i preobuvate se u papuče. Pošto u WC-u stojite na drvenoj paleti dok se tuširate, bilo bi dobro da su vam papuče plastične. U domu se vodi računa o higijeni, tako da iako je sve skromno, može se reći da je čisto.

Sa domaćinima planinarskog doma možete se dogovoriti vezano za obroke, ali morate im to najaviti kako bi se organizovali i doneli vam hranu. Takođe, u svakom momentu možete sebi spremiti jelo ukoliko ste raspoloženi za to, jer vam je dozvoljen pristup kuhinji i šporetu 24h. Kuhinja raspolaže sa osnovnim priborom za ručavanje, a u domu je omogućeno i korišćenje veš mašine, ali se ta usluga naplaćuje.

Postoji mini bar, stolovi u dnevnoj sobi uz vatru, bilijar sto, kao i mala biblioteka. Domaćini vode računa o enterijeru doma i kako oni kažu: Detalji su važni, oni unose toplinu u dom.

Aktivan odmor

Predlažemo vam da, ukoliko niste do sada, iskusite aktivan odmor, jer je to najbolji odmor. Planinski dom Tornik je odlična baza i početna tačka za brojne aktivnosti koje se mogu organizovati na Zlatiboru. Sa iskusnim vodičima možete upoznati prave lepote Zlatibora, a vožnja MTB po obroncima Tornika i Zlatibora zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima. Takođe, postoji mogućnost rentiranja ski i biciklističke opreme, koja je u dostupna u domu.

Planinski dom daje putovanju posebnu notu, a čaj i kafa se sa užitkom pijuckaju uz izlazak sunca. Verujte nam na reč, vredi ustati rano i dočekati izlazak sunca na ovakvom mestu.

Nadamo se da smo vas makar zagolicali u želji da osetite planinu kao pravi ljubitelji prirode. A iz zainteresovanosti može da se izrodi ljubav kao i kod nas. Planinski dom Tornik je mestašce koje treba posetiti i koje, ukoliko ste pravi zaljubljenik u prirodu, mora da bude tačka ucrtana na vašoj mapi putovanja. 🙂

Vaše Kockice

Pročitajte o još jednoj visinskoj lepotici koja nas je očarala: Stara planina u bojama leta i jeseni

Spread the love
  •  
  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •