Stara planina, Balkan, planina, Srbija, Bigar, kockice života, kockice zivota

Ukoliko volite prirodu predlažemo da posetite Staru planinu, koja se nalazi na jugoistoku Srbije. Predstavlja prirodnu granicu sa Bugarskom i njeni planinski venci su zapravo nastavak planinskog masiva Karpata. Stara planina će vam pružiti prelepe prizore netaknute prirode.

Balkan

Da li ste znali da je drugo ime za Staru planinu Balkan?

Nastanak geografskog pojma Balkan vezuje se upravo za nju, kao i naziv Balkansko poluostrvo. Inače, sam naziv Balkan potiče iz Persije i u prevodu znači “brdoviti kraj”.

Od ove lepote niko nije ostao imun, pa joj se uvek iznova vraća. Od milošte joj još tepaju “Stara  majka” i jednako je lepa u svako godišnje doba. Posetili smo je poslednjeg dana leta i prvi dan jeseni smo imali čast da dočekamo ovde. Okupana bojama, pokazala je svoju raskošnu lepotu. Puna je prepoznatljive žbunaste vegetacije, a pitome strane Stare planine liče na plišane prekrivače.

Pročitajte kako je Durmitor bezobrazno lep u članku: Naslutićete da je Durmitor nešto posebno čim mu se približite

Najviši vrh Stare planine je Midžor sa 2.169 mnv. Staza koja vodi do vrha je prilično blaga, bez velikih visinskih oscilacija. Vrh može da osvoji svako, ukoliko ima makar malo volje i fizičke kondicije. Uspon je postepen, što svima koji se zapute u osvajanje vrha to će i poći za rukom. Sa druge strane, gledajući uspon sa bugarske strane, strimine su veće i nepristupačnije, tako da se i Bugari često penju ovom pitomom stranom. Izazov osvajanja vrha je uvek prisutan, a pogled koji se sa njega pruža je nagrada za uložen napor i svakako vredi truda.

Sa vrha Midžora gledate u predele sa blagim i oštrim usponima, kao i u prostrane livade sa beskrajnim travnatim pašnjacima. Sa druge strane, Stara planina ima četinarsku i bukovu šumu sa rečnim usecima i dolinama u podnožju. Njeni reljefi i pejzaži nude sve što čoveku treba. Lepota prizora ostaje urezana, bez obzira u koje doba godine ste došli na Staru. Ona ima svoje čari kako leti tako i zimi. Na Staroj planini zimi imate mogućnost dobrog skijanja sa uređenim ski stazama. Ovde je napravljena i prva ski gondola koja vozi skijaše od podnožja hotela i izvlači ih na početak ski staza.

Pogledajte kako izleda Stara planina kad je sneg zaveje: Stara planina je lepotica Balkana

Ukoliko se odlučite da posetite Staru planinu lako ćete pronaći smeštaj u ovom kraju. U podnožju “Stare majke” postoje domaćinstva koja izdaju sobe i nude smeštaj. Sela su slikovita, pomalo uspavana i ušuškana u lepoti ovog kraja. Po pristupačnoj ceni, možete noćiti u nekom od mnogobrojnih domaćinstava, a primiće vas srdačno kao dobri domaćini. Ovo su domaćinstva koja se trude da održe život ovog kraja i razviju seoski turizam.

Nećete pogrešiti ako se odlučite da sa domaćinima dogovorite da pored smeštaja imate i hranu. Sve je tako ukusno, jednostavno i domaće. Ukoliko želite, ovde možete iskoristiti vaučere za odmor u Srbiji. Naš predlog je selo Vrtovac i domaćinstvo Dragana i Vide Pešić. Želimo da podržimo turizam u Srbiji, tako da pozivamo sve da dođu u ovaj kraj.

Pročitajte o Istočnoj Srbiji u članku: Istočna Srbija kao mamac za vikend u prirodi

Na kraju našeg putovanja, posetili smo vodopad Bigar. Nalazi se na krivudavom putu koji vodi od Knjaževca ka Pirotu. Vodopad je lako dostupan i može se do njega kolima doći. Predstavlja uređeno mesto za odmor sa postavljenim stolovima i klupama, tako da je ovo mesto dobra ideja za predah.

O lepotama Stare planine i borbi lokalnih žitelja za očuvanje voda i reka na Staroj planini pisaćemo u nekom narednom članku, jer je to najmanje što možemo da uradimo. Potrudićemo se da skrenemo pažnju na problem eksploatacije prirodnih tokova reka, zarad gradnji hidrocentrala.

Važno je da se probudi svest čitalaca i ukaže na problem koji postoji na Staroj planini. Sva ova lepota data je od Majke prirode i mi smo u prirodi samo njeni gosti koji treba da joj se divimo i ne diramo je. Uvažavajmo prirodu, ostavimo lepotu prirode onakva kakva jeste, bez ogoljavanja šuma i bez uništavanja reka jer “Stara majka” je samo jedna.

 

Kockice života

Spread the love
  •  
  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •