kreativne igre, DIY, dečije igre, deca, kockice zivota, kockice života

Kad vam vreme ne ide na ruku i postanete zatočenik kiše i loše vremenske prognoze, pojavi se ono pitanje Šta sad? Kod kuće se uvek lako pronađe rešenje, ali kad otputujete sa dečurlijom npr. u planinske predele, onda nastaje problem. Kako zabaviti decu?

Tu stupamo mi na scenu sa idejama kako kišne dane možete pretvoriti u lepo zajedničko provedeno vreme. Mi smo se za svaki slučaj obezbedili sa rekvizitima, ali ukoliko i niste poneli „alatke“ svemu je lako pronaći zamenu.

Pronađite još ideja na našem sajtu: Kako da se zabavite za vikend?

Seckajmo i pravimo

Ovo smo mi, Kockice, kao mala deca jako voleli da pravimo. Sećam se tata nam je u nedogled seckao i smišljao uvek drugačiju decu. Za nas je to bila kao magija.

Ova igrica ima milion varijanti, jer igra počinje tek sa ukrašavanjem dečaka, devojčica, biramo boje, modele.. Odlična je jer deca vežbaju bojenje, pokrete, finu motoriku, uče boje, oblike. Za devojčice je naročito zanimljiva, jer odjednom postaješ modna kreatorka, frizerka, šminkerka – ma sve u jednom.

 

Učenje brojeva, prepoznavanje boja

Drvene štapiće obožavamo u svim varijantama. Deca jako vole da se igraju sa njima, sad kako ih ko koristi, odnosno u koju svrhu to je diskutabilno, ali da se igramo sa njima – igramo se 🙂

U zavisnosti od uzrasta, deca mogu da uče boje, brojeve, grupisanje, matematičke operacije..

 

Naš manji zvrk je bio presrećan sa svojom novom kulom.

Da ste samo videli kako je to bilo skoncentrisano, polako, kockica po kockica 🙂

 

Ozloglašena matematika kroz igru

Ove štapiće smo kupili davno za neku drugu namenu (za pravljenje svega i svačega za dečurliju), ali evo sad kad smo porasli, dobili su svoju pravu upotrebu. Samo upoznavanje dece sa pojmom matematike može u startu stvoriti odbojnost, tako da treba biti pažljiv i ne siliti ukoliko vidite da dete uopšte nije zainteresovno za to.

Ali, ako u to uključite i boje, štapiće, pa grupisanje i slaganje štapića, odnosno sve pretvorite u jedno veliko igranje, dete neće ni biti svesno da se ustvari igra te tako strašne i ozloglašene matematike.

Društvene igre kao sigurni spas

Društvene igre su uvek spas i ukoliko je dete samo biralo igricu koju će da ponese, onda je to pun pogodak. Tu samo obratiti pažnju, pa ako se i ostavi detetu opcija da bira, treba lukavo, onako kako roditelji to umeju, da navede dete da pri izboru bude nešto što može da mu donese korist, da nešto nauči.

Mi smo ovaj put poneli jednu od varijanti Čoveče ne ljuti se, ali sa Elzom naravno. Ponekad imam utisak da će mi Elza, ili možda Ana iskočiti iz frižidera 😉

Ovi tipovi igrica su odlični kako za brojanje, ali više za učenje šta je borba, takmičenje i ono najvažnije saznanje da ne može u životu uvek da se izađe kao pobednik. Sad smo već bolji u podnošenju gubitka, prešli smo na nivo gde pobedniku dostojanstveno stisnemo ruku i kažemo “Čestitam”. Priznajem, trebalo nam je neko vreme za to 🙂

Kocke – puzzle uvek i svugde sa nama

 

Ima igračaka od kojih se ne odvajamo i koje praktikujemo da nosimo uvek na putovanja. To su najčešće one igračke koje kod dece bude kreativnost i maštu. Zbog mnoštva opcija, budite bez bojazni da će im dosaditi. Uključite se i vi, pa zadavajte pojmove koji treba da se naprave.

Pogledajte kako deca mogu da uživaju uz logičke igrice: Učimo igrajući se – zabava za decu

Vaše Kockice

Spread the love
  •  
  • 37
  •  
  •  
  • 5
  •  
  •