salata, crveni pasulj, vegetarijansko jelo, vege, kockice zivota, kockice života

Iako kiša pada već danima i mrske su vam mnoge stvari, priredite sebi uživanje ovaj vikend i otvorite vrata vaše kuhinje. Dajemo vam predlog za lagani ručakSalata sa crvenim pasuljem. Znamo da je napolju hladno i da niska temperatura mami za jačom hranom, ali ne dozvolite da organizam opteretite suviše sa hranom. Pružite mu taman toliko goriva, da on može da proizvede energiju koja će vas pokrenuti i dati vam snagu za vikend. 

Ni ovaj put nećemo izostaviti naše pravilo da kad god možemo, ubacimo poneki podatak vezano za namirnice koje koristimo 🙂

Crveni pasulj je izuzetno bogata namirnica i trebalo bi svi da je uključe u svoju ishranu. Odličan je za pripremu maštovitih salata, priloga i variva, a zbog svoje neutralnosti dobro se kombinuje.

Pasulj se naročito preporučuje vegetarijancima jer je namirnica koja je izuzetno bogata proteinima, što je za njih od velike važnosti. Bogat je izvor vitamina B, pogotovo B1. Sadrži u velikoj meri kalijum, kalcijum, fosfor, kao i gvožđe, folnu kiselinu, selen i cink. Pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem, imunološki sistem i neutralizuje slobodne radikale.

Ukoliko ste raspoloženi ovaj vikend za uživanje čulima, probajte naše:  Zdrave sarmice sa orasima

Potrebni sastojci

Sastojci za salatu:

  • 200 g crvenog pasulja
  • 120 g kukuruza
  • 400 g svežeg paradajza
  • celer po ukusu (stabljika)
  • 3-4 struka mladog luka
  • 110 g rukole

Dresing za salatu:

  • 20 g smeđeg šećera
  • 50 ml vode
  • 70 ml hladno ceđenog maslinovog ulja
  • 1 kašikica tamari sosa
  • beli luk po ukusu
  • malo soka od limuna
  • morska i začinska so po ukusu

Postupak pripreme

Priprema dresinga za salatu:

Otopiti na vatri šećer dok ne poprimi svetlo smeđu boju, a zatim dodati vodu i kuvati na blagoj vatri oko 5 minuta. Kada se ohladi dodati limunov sok, iseckani luk, tamari sos i maslinovo ulje.

Priprema salate:

Pasulj je takva namirnica koja se prethodnu noć mora ostaviti potopljen u vodi.  Tek sutradan ga koristiti i kuvati. Dobro ga ocediti nakon kuvanja. Kada se pasulj ohladi, dodati mu sve ostale sastojke koji su napred navedeni.

Zatim sipati u posudu pripremljen dresing za salatu i sve zajedno dobro promešati i služiti.

Prijatno uz Kockice

Nedelja je dan za slatkiše, počastite sebe sa  Crnim kolačem bez jaja

 

Photo izvor:

https://www.flickr.com/

<a href=’https://www.freepik.com/free-photo/red-beans-kidney-isolated-on-white-background_1038251.htm’>Designed by Freepik</a>

Spread the love
  •  
  • 5
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •