Unikatan poklon, diy ideje za poklon, personalizovan poklon, magic world, kockice zivota

Šta pokloniti dragim ljudima sigurno je pitanje koje vas muči bar par puta godišnje, ako ne i češće? Uzimajući u obzir da imate već dosta staža u kupovini, da ste kupili sve ono što može da bude poklon koji je pristupačan vašem budžetu, da ste isto tako i vi dobili od istih tih dragih ljudi poklone, nameće se pitanje šta ove godine pokloniti, a da se ne ponovimo?

Imamo idealno rešenje za vas. Poklon koji iziskuje više vašeg angažovanja i truda, ali je zato lični pečat koji ostavljate nezamenljiv i sigurno osvaja vama drage ljude. U pitanju su personalizovani podmetači za čaše, dizajnirani sa fotografijama onih kojima poklanjate.

Ovakav poklon je idealan kako za rođendane, tako i za svadbe. Zamislite da umesto nekog servisa ili lampe, otvorite kutiju, a iz nje se smeše vama drage fotografije koje simbolizuju vašu ljubav. Takođe, personalizovani podmetači su odličan poklon za Novu godinu, jer realno kome treba još jedan par čarapa 😉

Potreban materijal za podmetače

 • Podmetači – možete nabaviti repromaterijal koji je u sirovom obliku, a možete kupiti već gotove podmetače koje ćete prelepiti
 • Drvofix
 • Akrilna boja (ili gel ili šljokice)
 • Zaštitni lak za čamce
 • Fotografije koje želite da zalepite

Vreme izrade podmetača

Ovo je ono zbog čega se većini učini komplikovan poklon, jer izrada iziskuje vreme. Tu ne mislimo da sedite danima i pravite, ali se u više navrata morate vratiti vašim podmetačima kako biste odradili sledeću fazu. Ostavite nekih 2-3 nedelje da bi u potpunosti izlapeo lak koji nanosite kao poslednji zaštitni sloj.

Postupak izrade podmetača

Opisaćemo vam ovde detaljan postupak izrade i pridržavajte se strogo koraka kako ih budemo naveli.

Obrada fotografija

Izaberete fotografije koje želite da zalepite i preporučujemo vam da uvek izradite koju sliku više, govorimo iz iskustva. Ponekad baš fotografija za koju ste mislili da će biti odlična, kad se iseče i stavi na podlogu, ne čini vam se kao pravi izbor. Sredite u Photoshop-u fotografije na dimenzije vaših podmetača i odnesite ih na štampu. Sve vam staje na 2 papira A4 (sa sve rezervnim fotografijama). Štampamo na običnom papiru ili eventualno jedan nivo deblji od običnog. Odštampane slike isečete i spremne su za rad.

Lepljenje fotografija – drvofix

Nakon toga nanesete četkicom u tankom sloju drvofix na podmetač, a zatim pažljivo stavite i sliku. Ukoliko je potrebno negde prstom izravnajte, kako biste sprečili ispupčenja. Odmah zatim nanesete još jedan sloj drvofixa, takođe u tankom sloju. Važno je da jako dobro razmažete lepak preko sličice, jer ukoliko na nekom mestu ostane deblji sloj lepka, moguće je da će vam ti delovi biti beličasti kad se osuše.

Preporučujemo vam da prvo isprobate, ukoliko niste do sada nikada radili sa drvofixom i ne znate kako se „ponaša“. Uzmite bilo koji papir i nanesite ga da vidite kako se razmazuje. Imajte uvek na umu, da sličica može i da se pocepa (kao salveta) kad je papir puno natopljen ili kad četkicom previše prelazite preko njega.

Ostavite sve da se dobro osuši, a zatim pređite još jednom sa drvofixom (takođe u tankom sloju).

Pluta kao zaštita za sto

Nakon sušenja, potrebno je pričvrstiti plutu. Ukoliko ste nabavili podmetače koji imaju već plutu, onda ovaj korak preskačete. Za one koji nisu birali repromaterijal sa plutom, potrebno je da je zalepite sa donje strane. To uvek radimo sa super lepkom. Plutu nabavimo u gotovom izdanju, već izrezanu i najčešće u obliku kruga, jer nam iskustvo govori da ne ispadne dobro ako je mi sečemo.

Ivice podmetača

Na red su došle ivice podmetača. Za njih su vam potrebne akrilne boje, gelovi, šljokice ili sa čime već želite da ukrasite ivice podmetača. Mi smo do sada uvek to radili sa crnom akrilnom bojom, jer su slike već dovoljno šarene, pa nema potrebe i ivice posebno naglašavati. Ali, to je već stvar ukusa.

Finalni zaštitni sloj za podmetače

Nakon sušenja akrilnih boja, potrebno je podmetače dobro zaštititi, kako bi mogli da se koriste za ono šta im je prava namena. Činjenica je da se jako lako mogu pokvasiti, tako da kao finalni sloj koristimo zaštitni lak za brodove. To nam je najsigurnija varijanta i pokazalo se do sada kao odlično rešenje. Uvek mažemo u dva sloja i između mazanja ostavimo i po par dana da sve dobro upije, pa tek onda nanosimo novi sloj.

Pakovanje poklona

Kod nas su i kutije posebne, tako da ih oblažemo sa fotografijama onih kojima poklanjamo podmetače. Kutije lepimo sa drvofixom, ali vi možete i običnim lepkom, ako vam se to učini lakšim za izvođenje.

Nemojte da vas uplaši čitav proces, jer ukoliko budete pratili uputstva ne može da ne ispadne OK. Ovo je poklon koji mogu da izvedu i oni koji nisu previše vični sa rukama i kreativnim radovima.

Mi smo ovo izvodili već 6 puta i verujte nam, svako ko ih je dobio bio je oduševljen. Bilo je i suza, kažemo vam teško se ostaje ravnodušan kad se neko na takav način potrudi zbog vas.

Do sledećeg kreativnog naboja, Vaše Kockice

Pronađi još ideja u našem Magic World-u: Kad Kockice kreativno potpisuju venčanje

Spread the love
 •  
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  
 •