Beogradski maraton,trčanje,maraton,Srbija, sportska manifestacija,sport,trkači,trkačice

Bliži se datum 21.04.2018., kada će po 31 put biti organizovan Beogradski maraton. Sada je već maraton tradicija za Beograd i jedan on simbola grada. Promoter ovogodišnjeg 31. Beogradskog maratona je Henri Rono, legenda svetske atletike, koji je više puta obarao svetske rekorde, pomerao granice i upisivao novo vreme.

Beogradski maraton,trčanje,maraton,Srbija, sportska manifestacija,sport,trkači,trkačice
Beogradski maraton

Beogradski maraton je najveća i najmasovnija sportska manifestacija u Srbiji. Počeo je kao ideja grupe entuzijasta da se obnovi trka koja se još davne 1910. godine trčala od Obrenovca do Beograda. Prvi maraton je održan 8. maja 1988. godine na inicijativu Đoka Vještice i atletskog radnika Brane Radovića, brata Duška Radovića i prvog urednika „Studija B“, koji je bio u organizaciji grada Beograda. Prva dužina staze je iznosila 23 km, a u prvoj trci su učestvovali samo domaći takmičari.

Ideja Beogradskog maratona se širila godinama, pa je staza Drugog maratona iznosila 46,7 km. Te godine se po prvi put prijavilo nekoliko maratonaca iz drugih država i dobila je međunarodni trkački duh. Danas je Beogradski maraton stavljen na spisak važnih događaja sveta i stoji u listi zajedno sa Berlinskim maratonom, Londonskim, NY i Bostonskim maratonom.

Beogradski maraton se trči ravnom stazom koja nije zahtevna i prilagođen je svim uzrastima i zato se održava nekoliko trka:

 • Dečji maraton, trka namenjena najmlađima
 • Trka zadovoljstva, događaj sa najvećim brojem učesnika (5 km)
 • Polumaraton, urađen je po svim svetskim standardima, a namenjen je ozbiljnijoj trkačkoj populaciji (21,1km)
 • Maraton, glavna trka manifestacije, namenjen najspremnijim trkačima (42,195 km)
Beogradski maraton,trčanje,maraton,Srbija, sportska manifestacija,sport,trkači,trkačice
Beogradski maraton – trka zadovoljstva

Poreklo reči maraton

Maraton je trka na 42,195 km i ime maraton potiče iz priče o Filipidesu, grčkom vojniku, koji je prema legendi trčao od grada Maratona do Atine da javi da su Persijanci poraženi u Maratonskoj bici, a odmah potom izdahnuo. Ne postoje dokazi da se takav događaj stvarno odigrao. Prema grčkom istoričaru iz V veka pne Herodotu, Filipides je ustvari trčao od Atine do Sparte. Legendu da je trčao od Maratona do Atine su zapisali kasniji autori i ona se pojavljuje u Plutarhovoj knjizi „O slavi Atine“ u I v ne. Međunarodni olimpijski komitet procenjuje razdaljinu od Maratonskog bojišta do Atine na 34,5 km.

Trasa Beogradskog maratona

Iako se start i cilj nalaze u centru Beograda, veći deo trase maratona i polumaratona nalazi se na Novom Beogradu, zbog čega se najveći deo maratona trči po ravnom terenu. Start trka je u 10h, a start trke zadovoljstva je u 10.15h. Trasu možete pogledati ovde

Beogradski maraton,trčanje,maraton,Srbija, sportska manifestacija,sport,trkači,trkačice
Beogradski maraton – ko nema u glavi ima u nogama

 

PROČITAJTE I OVAJ ČLANAK: Da li pravilno trčite?

 

Molba

Preparkirajte automobile sa trase!! Ukoliko živite na lokaciji kuda će proći trasa za polumaraton ili maraton učestvujte u organizaciji istog, tako što ćete preparkirati auto na neko drugo mesto.

Brojevi

Brojevi su možda suvoparna statistika, ali govore  sami za sebe. U prošlogodišnjem maratonu je bilo 5631 učesnika maratona i polumaratona i 372 učesnika štafete što govori da je ukupan broj učesnika 6003. Svako mora priznati da je broj 6003 pokazatelj uspešnog i lepog događaja. Trčanje je najčešće u “muškom rodu”, jer prošlogodišnja statistika kaže da je bilo 73% trkača i 27 % trkačica.

Nego, ostavimo brojeve iza sebe i dan za maraton isplanirajte da posvetite sebi i svojoj porodici. Taj dan možete igrati različite uloge: biti takmičar, biti navijač ili volonter, izbor je na vama. Beogradski maraton je dan za celu porodicu, a kažu da je posebno iskustvo kada na trci zajedno učestvuju dve generacije – tata i sin koji zajedno trče polumaraton.

Navijači su posebna kategorija Beogradskog maratona, odnosno neizostavni deo maratona. Oni bodre i šalju osmehe takmičarima, a tu su i deca koja pružaju ruku kao podrška trkačima.

Beogradski maraton,trčanje,maraton,Srbija, sportska manifestacija,sport,trkači,trkačice
Beogradski maraton – trči kako hoćeš

Beogradski maraton će biti mesto gde će trkači deliti snažan osećaj ljubavi ka trčanju.  Taj snažan pokretač ljubavi pružiće trkači koji jure vreme i trkači koji jure zadovoljstvo što su istrčali km. Svi će biće zvezde tog dana i jedini osvajači ulica Beograda i zato znamo gde ćemo biti  21. Aprila – na Beogradskom maratonu.

 

 

Za kraj da li ćete trčati ili navijati ovaj put? Vaše Kockice života

 

 

 

Izvor slike i teksta: bgdmarathon.org, trcanje.rs

Spread the love
 •  
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 •