Zdrav život,zdravlje,uklanjanje pesticida,kockice zivota

Kako vi čistite voće i povrće? Da li ga tretirate pre upotrebe? U nastavku teksta prikazaćemo vam par načina kako možete ukloniti štetne materije i pesticide sa sezonskog voća i povrća.

Trenutna situacija je takva da retko možete da naletite na namirnice koje nisu tretirane sa nekim štetnim sredstvima. Ili ako i naletite na malog proizvođača koji tvrdi da je sve uzgajano prirodno, uvek se tu javlja crv sumnje. Bar je tako kod nas, jer je činjenica da trenutni trend diktira profit na uštrb zdravlja.

E sad da ne bismo otišli predaleko, jer kad se povede priča o štetnosti pesticida, uvek će biti zagovornika da je možda i zemljište zagađeno, ali to je sad već neka druga priča. U ovom tekstu fokusiraćemo se samo na par predloga kako možete oprati voće i povrće pre upotrebe, a na vama je šta ćete i da li ćete se poslužiti tim trikovima.

Naravno, ima i onih koji su mišljenja da je dovoljno voće i povrće samo dobro oprati hladnom vodom. Poštujemo i to, jer na kraju krajeva svako ima pravo izbora. A i ko garantuje da ukoliko uklonite hemijska sredstva sa površine voća i povrća, da ista nisu prodrla u unutrašnjost namirnica.

Pročitajte članak zašto je  Aloe Vera – kraljica lekovitih biljaka

Sirće kao ispomoć

Ukoliko je potrebno da operete zeleniš (zelena salata, blitva, spanać i slično) onda vam je najbolji način da pomešate 2 šolje vode sa ½ šolje sirćeta i sve dobro izmešate. Dovoljno je da potopite voće i povrće u mešavinu i ostavite desetak minuta da odstoji, a zatim isperete vodom.

Stručnjaci tvrde da se najviše pesticida zadržava na zelenoj salati, jer se ona više puta tretira. Takođe, prema nekim navodima mešavina sirćeta i vode uništava 98% bakterija i površinske pesticide sa voća i povrća.

Sprej za čišćenje

Ukoliko smatrate da vam je praktičnije da koristite sprej sa kojim ćete našpricati voće i povrće onda ga možete sami napraviti. Dovoljno je da 1 kašiku sveže isceđenog limuna pomešate sa 2 kašike sirćeta i 250 ml vode. Dobro promućkajte i pre svake upotrebe dobro našpricajte namirnice, a zatim ih isperite.

Moguć je još jedan „recept“ za pravljenje spreja: praviti odmer vode i sirćeta 3:1 u korist vode i nakon prskanja ostaviti da deluje nekih 10-15 minuta, a zatim isprati namirnice.

Svemoćna soda bikarbona

Soda bikarbona je česta u upotrebi i ima široki dijapazon pozitivnih stvari za koje se koristi. Otuda smo joj i dali naziv svemoćna 🙂 Pogotovo je dobra kod citrusnog voća, jer uklanja vosak i masnoće koje se nalaze na površini. S obzirom da je trenutno sezona ovog voća, sigurni smo da će vam dobro doći sledeći recept.

U posudu sipajte 4 šolje vode, ¼ šolje sode bikarbone i ostavite nekih 10-15 minuta da deluje na namirnice. Kao i kod svakog postupka, tako je i ovde važno dobro oprati voće u hladnoj vodi.

Miks morske soli i limuna

Čišćenje voća i povrća možete probati i sa mešavinom morske soli i limunovog soka. Ostavite namirnice da odstoje 10-15 minuta, a zatim isperite.

Zeolit

Zeolit je mineral i u prirodi postoji više od 200 vrsta zeolita. Potpuno je neškodljiv, što je dokazano hemijskim i toksikološkim analizama. Savetuje se da se voće i povrće ispira sa ovim mineralom baš zbog svog svojstva. Potrebno je dodati punu kašiku zeolita u 5 l vode i promešati, a zatim potopiti voće i povrće i ostaviti da odstoji oko pola sata.

Doći do tog stadijuma da očistite 100% voće i povrće od pesticida i hemijskih sredstava kojima se tretiraju namirnice je nemoguće. Nikad ne možete biti sigurni u to da ste u potpunosti “odradili zadatak”, ali možete učiniti ono što je u vašoj moći.

Zdravlje u vašem tanjiru žele vam Kockice

Pročitajte članak: 3 sastojka za zdrav početak dana – crna limunada

 

Izvor slika: Pexels, Unsplash, Pixabay

Spread the love
  •  
  • 17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •