Kakao plod, Hrana bogova zdravi uz sirovi kakao

„Hrana bogova“ – zdravi uz sirovi kakao

Kakao se od davnina smatra dragocenom namirnicom zbog svoje nutritivne i hranljive vrednosti. Sa pravom je imao epitet „ hrana bogova“ i istorija govori da je ovaj napitak bio rezervisan samo za ratnike i društvenu elitu.

Kakao se dobija sušenjem i mlevenjem delova biljke kakaovac, koja vuče poreklo iz tropskih krajeva Južne Amerike. Plod stabla kakaoa je jajolikog oblika i u plodu unutar belog mesa se nalazi 20-60 semenki. Pulpa se koristi za izradu sokova, a od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac. Svako seme ima do 50% masnoće od koje se pravi kakao maslac. U kakaou se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu.

Kakao je prvi doneo u Evropu Kristofer Kolumbo iz Amerike i nazivao ga je „lešnicima čudnog izgleda.“

Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svetu. Zbog toga se i svrstava u tzv. „super hranu’’, kao što su nar, akai i godži bobice. Naučnici tvrde da ima čak tri puta jače dejstvo na zdravlje organizma od zelenog i crnog čaja.

Pročitajte članak kako lako možete sebi pripremiti zdrav doručak ovde.

Značaj kakaoa

Kakao ima mnogobrojne dobrobiti za naš organizam:    

Kakao zrno
Kakao zrno
 •  Štiti organizam od slobodnih radikala
 •  Štiti od bolesti srca i krvnih sudova
 •  Smanjuje stres i depresiju
 •  Odličan je za anemiju, jer je bogat izvor gvožđa
 •  Reguliše nivo šećera i holesterola
 •  Podstiče bolje pamćenje i pospešuje koncentraciju
 •  Smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara
 •  Usporava proces starenja
 •  Omekšava kožu
 •  Snažan je afrodizijak i antioksidans.

U poređenju sa bilo kojom drugom namirnicom, kakao sadrži najveću koncentraciju antioksidansa. Na ORAC lestvici (metod merenja antioksidantnog kapaciteta namirnice) kakao ima 95 bodova. Gledajući po težini, kakao ima više antioksidansa nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice zajedno! Poznato je da su antioksidansi značajni za zdravlje organizma, jer ga štite od bolesti i slobodnih radikala. Ti antioksidansi uključuju polifenole, katehine i epikatehine, koji su važni kao zaštita od srčanih oboljenja, karcinoma, ali i niza drugih bolesti.

Kakao sadrži flavonoide koji ubrzavaju cirkulaciju i dopremanje kiseonika do mozga, što sprečava demenciju. Zbog toga se i navodi da redovno ispijanje kakaoa ‘’bistri mozak’’.

Osim navedenog, kakao je izuzetno delotvoran i za kožu. Redovnim konzumiranjem povećava se otpornost kože na štetno ultraviolentno zračenje. Stimuliše se mikrocirkulacija, pa je omogućeno bolje snabdevanje hranljivim sastojcima i kiseonikom, povećava se gustina srednjeg sloja kože i ona postaje elastična i zategnuta.

Istraživanja Australijskog međunarodnog instituta za dijabetes pokazala su da dijabetičari koji redovno konzumiraju kakao imaju mnogo bolju krvnu sliku i stabilan krvni pritisak.

Nutritivni sastav kakaoa

Kakao je bogat mineralima, a naročito magnezijumom, koji je važan za mnogobrojne procese u organizmu. U poređenju sa bilo kojom drugom namirnicom, kakao je na prvom mestu kao izvor magnezijuma. Tu se misli na alkalni mineral, koji je važan za nervne funkcije, za rad srca i za mišićne i koštane mase. Svakodnevnom ishranom ne može se uneti dovoljna količina ovog minerala, pa se preporučuje unos magnezijuma u formi suplemenata ili namirnica koje obiluju njime.

Odličan je izvor gvožđa, hroma, mangana, cinka i vitamina C.

Preporučuje se ljudima koji su anemični da konzumiraju sirovi kakao, jer se u 28g kakaoa nalazi čak 314% dnevne potrebe za gvožđem.

Kakao sadrži hormone sreće – serotonin i dopamin, pa podiže mentalno čitav organizam i odličan je u borbi sa depresijom. Ima u sebi i supstancu feniletilamin koja se naziva i „molekulom ljubavi“ i nastaje prirodnim putem u našem mozgu. Feniletilamin pomaže u oslobađanju supstanci koje čine da se osećamo lepo i koje organizam luči kada ste zaljubljeni. To je razlog da mnogi svoju potrebu za ljubavlju zamenjuju čokoladom, čiji je glavni sastojak kakao.

Zrno kakaoa ima omega-6 masne kiseline koje hrane mozak i pomažu celokupnom zdravlju organizma.

Što se tiče strukture, gorki kakao u prahu sadrži 25% biljne masti, 20% proteina i 10% ugljenih hidrata. U pitanju su biljne masti, slične onima koje se nalaze u maslinovom ulju i koje su bez holesterola.

Kakao sadrži B vitamin, posebno vitamin B3.

Razlika između Cocoa i Cacao?

Kakao prah
Kakao prah

Važno je praviti razliku između naziva Cocoa i Cacao. Razlika je u procesu prerade jer se Cocoa dobija zagrevanjem na višim temperaturama, što dovodi do lepšeg i slađeg ukusa. Ipak, to utiče na nutritivni sastav, jer temperatura uništava većinu antioksidansa i nutrijenata u kakaou.

Navedeno implicira da Cacao prah ima puno veći antioksidativni efekt, čak 95 na ORAC lestvici, dok Cocoa prah ima tek 26 bodova.

Vrednosti i ograničenja korišćenja kakaoa

Kakao kao napitak ima veliku energetsku vrednost zbog sadržaja ugljenih hidrata, minerala i vitamina, pa se preporučuje svima onima koji se bave sportom ili se oporavljaju. Na značaju su mu pridavali i u istoriji, tako je španski osvajač Bernal Dijaz govorio da su Indijanci, nakon što bi popili napitak od kakaoa mogli da putuju noćima a da se ne umore i ne ogladne. Koliko je dobar potvrđuje i to da je kakao obavezan u ishrani astronauta.

Kakao se ne preporučuje deci mlađoj od tri godine (zbog mogućih alergija), onima koji imaju glavobolje, koji imaju ciste na dojkama (neki sastojci kakaoa stimulišu stvaranje cista), koji pate od jake nervoze (takve osobe mogu previše da se uzbude zbog kofeina i teobromina), onima koji pate od hemoroida (supstance kakaoa imaju adstrigentno dejstvo).

Velika je zabluda da se sa čokoladom unosi u organizam kakao koji je dobar za naše zdravlje. Zbog velikih temperatura pri proizvodnji čokolade kakao gubi svoja kako lekovita, tako i nutritivna svojstva.

Sve napred navedeno razlog je da nađete način da u svoj jelovnik uključite čist, organski kakao i tako uzmete ono najbolje iz ove namirnice.

Jedan od predloga kako da u najvažniji dnevni obrok, doručak, uključite sirov kakao možete pogledati ovde.

Priroda vam je pružila „hranu bogova“, tako da nema razloga da ne uživate u njoj.

Vaše Kockice

Slike izvor:

https://pixabay.com/en/users/HOLIET-2639422/

https://pixabay.com/en/users/janiceweirgermia-7321514/

https://pixabay.com/en/users/526663-526663/

 

Spread the love
 •  
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •