Cikorija, ljubitelj kafe a vodite zdrav stil života cikorija

Cikorija - zdravlje u šoljici kafe

Ukoliko vam je važno zdravlje, a kafa se svako jutro nalazi na vašem stolu, onda je cikorija odlična opcija. Ukus je veoma sličan regularnoj kafi, a prednost je što cikorija ne sadrži kofein, pa se sa njenom konzumacijom apeluje na zdraviji stil života.

Ispijanje cikorije je ranije bila lepa navika, ali je marketing učinio svoje i luksuzno upakovana i moderna roba - kafa je potisnula zdravu hranu i stavila cikoriju u drugi plan. Upitajte vaše roditelje da li znaju za Divkinu cikoriju i iznenadićete se potvrdnim odgovorom. Iznećemo vam neke od zanimljivosti vezano za ovu lekovitu biljku.

Cikorija je jedna od najstarijih zabeleženih vrsta biljaka i njenu lekovitost su priznavali još stari Grci, Rimljani i Egipćani, zbog čega su je uzgajali. Znalo se da ona utiče na imunitet, čisti telo od otrova kao i da je odlična  za organe za varenje. Kasnije, cikoriju su uzgajali monasi u Evropi, doneta je u Severnu Ameriku 1700.godine i bila je popularna zamena za kafu ili sastojak kafe u Francuskoj od oko 1800.godine.

Cikorija (Cichorium intybus) je divlja višegodišnja samonikla biljka koja raste kao korov. Na vrhu stabla su cvetovi plave, ružičaste ili bele boje. Koren je vretenast i dubok, suši se, melje i od njega se pravi napitak. Ukoliko se isecka na komadiće koristi se za čaj, a može se jesti i sirov kao dodatak salatama.

Cikorija se uglavnom koristi u narodnoj medicini i na prvom mestu spominje se blagotvorno dejstvo na sistem organa za varenje. Lečenje gastritisa, kolitisa, kao i za porast apetita pošto sadrži gorke materije. Pomaže pri oboljenju jetre, jača je kao i želudac, pomaže varenje hrane i sastavni je deo mešavina za prolećno čišćenje organizma. Podstiče telo da se oslobodi otrova, pojačava lučenje žuči kao i izbacivanje vode iz tela. Tako olakšava proces eliminacije otrova preko mokraće i creva. Cikorija čisti slezinu, kao i krv. Cikorija zdravlje čini sveobuhvatno boljim.

Koren cikorije je bogat polifenolima, koji su antioksidansi. Na taj način se njenom konzumacijom pospešuje izbacivanje otrova iz tela i čiste svi naši organi, što podstiče rad našeg imunog sistema.

Važno je napomenuti da je cikorija pogodna za ishranu dijabetičara. Koren ne sadrži skrob, već inulin i na taj način ne utiče na porast nivoa šećera u krvi.

Cikorija
Cikorija - zdravlje u šoljici kafe

Delotvorna dejstva cikorije

Cikorija pomaže kod probavnih problema – sadrži inulin, moćan probiotik i tako se bori protiv niza crevnih i probavnih problema (želudačna kiselina, probavne smetnje i žgaravice). Zbog toga što sadrži vlakna i vitamine, ima uticaj na pravilnu peristaltiku creva kao i na lučenje želudačnog soka. Oligofruktoza iz nje doprinosi uspostavljanju ravnoteže crevne mikroflore. Tako utiče na savršeno funkcionisanje debelog creva i sprečava pojavu zatvora.

Cikorija pomaže kod bolesti srca - dokazano je da inulin smanjuje nivo " lošeg" holesterola. LDL holesterol kao jedan od glavnih uzroka visokog krvnog pritiska, povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Smanjuje bolove uzrokane artritisom - istraživanja ukazuju da cikorija ima značajna anti-upalna svojstva. Stoga se ova biljka koristi kao tradicionalni lek za artritis, a koristi se i kao protivupalno sredstvo i za bolove u mišićima.

Cikorija pomaže kod mršavljenja – ima pozitivan uticaj na metabolizam i sadrži prirodna vlakna koja pomažu u kontrolisanju težine i gubitku viška kilograma. Zbog sadržaja oligofruktoze suzbija apetit i pruža osećaj sitosti pa tako smanjuje unos kalorija.

Pomaže kod anksioznosti i stresa - cikorija ima svojstva sedativa koja mogu smanjiti napetost i smiriti um, koristi se kod problema sa spavanjem, oslobađa od stresa.

Koren cikorije

Cikorija koren
Cikorija koren

Naravno, kao što treba biti umeren sa konzumacijom bilo koje vrste namirnice, tako je i sa cikorijom. Više o neželjenim dejstvima i njenom prekomernom korišćenju u narednom članku.

Pročitajte kako možete pripremiti zdrav doručak i to za 5 minuta : Energetska bomba za dobro jutro

Vaše Kockice

 

Slike izvori:

https://pixabay.com/en/users/veerasantinithi-6722948/

https://www.pexels.com/photo/coffee-magazine-6067/

https://pixabay.com/en/users/F_A-5435208/

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •