Ukoliko niste do sada uvrstili batat u vaš jelovnik, naš iskreni predlog je da to što pre uradite. Drugi naziv mu je slatki krompir, pretpostavljate baš zbog slatkastog ukusa. Bogat je betakarotenom i bogatijiji mineralima i vitaminima od običnog krompira. Priznaćete, nema razloga da se ne nađe na vašoj trpezi 🙂 Stoga, danas u novom članku vege recept, gde su batat i šampinjoni glavne namirnice.
Potrebni sastojci:
- Batat
- Šampinjoni
- Beli luk
- Maslinovo ulje
- Biber, so
- Vlašac
- Crveni luk
- Majčina dušica
- Bundevino ulje
- Sušeni paradajz
- Soja sos
- Kuzu pah
- Susam
Batat – priprema
Batat je potrebno dobro oprati, ostaviti na kuhinjskoj krpi da upije svu vodu i tek tada ga obrađivati. U posebnoj činijici umutiti takozvanu marinadu sa kojom ćemo premazati kriške. Umutiti: maslinovo ulje, majčinu dušicu, vlašac, biber i so. Dobro utrljati u kriške batata, kako koricu, tako i unutrašnjost slatkog krompira.
Kriške poređati na papir za pečenje, pa u rernu. Batat je gotov kad postane gnjecav.
Šampinjoni – priprema
Šampinjone dobro oprati i iseckati. Na zagrejanom ulju prodinstati kratko luk, dodati vodu (toliko da možete da dinstate šampinjone sa začinima), a zatim i šampinjone. Za pripremu vege jela često se koristi kuzu prah i to najčešće za preliv ili sos. U ovom receptu, uz pomoć njega napravićemo preliv sa šampinjonima.
Mešajte šampinjone stalno, dodajte iseckani vlašac, bundevino ulje, so, biber, sušeni paradajz i soja sos ko želi. Sa strane u maloj šolji razmutiti kuzu prah sa vodom i dodati šampinjonima uz stalno mešanje. Kuzu prah će omogućiti da se preliv zgusne, samo vodite računa da imate tečnosti kod šampinjona kako se ne bi previše zgusnulo.
Sos od šampinjona stavite na kriške batata koje ste izvadili iz rerne, pospite sa susamom i iseckanim peršunom. Služite toplo.
Nadamo se da vam se dopao naš vege recept i da će batat i šampinjoni biti smazani sa tanjira. Služite toplo.
Isprobajte odličan recept – Kako da zdravlje napuni vašu kašiku – čorba od sočiva
Slike: arhiva Kockica