humus, leblebije, hrono, vege, vegan, zdrav zivot, slanutak, naut, bliski istok

Priznajem, jedna sam od onih koja je odrasla na našoj tradicionalnoj ishrani, tiho ću reći na pašteti i pavlaci. Kažu, ko prizna, pola mu se prašta.

Namaz, kao što je humus 🍲, nije se u našoj kući ranije pripremao i tek od pre par godina uvršten je u naš svakodnevni jelovnik. Nekako mi je uvek delovalo komplikovano: humus, leblebija, slanutak, naut… Šta?!

Ali, da sam znala da je tako jednostavno a i ukusno verovatno bih ga i ranije pravila.

Probuđena čula uz leblebije – zdrav život

Da se prvo upoznamo pobliže sa humusom. Humus je tradicionalan namaz Bliskog istoka, koji se danas pravi na svim kontinentima. Osnova su leblebije koja je izuzetno zdrava namirnica bogata proteinima, pa je humus omiljen u vegetarijanskoj ishrani. Leblebije pomažu u održavanju nivoa holesterola u krvi jer su pune izoflavona koji je značajan antioksidant. Takoođe, preporučuju se dijabetičarima jer regulišu nivo šećera u krvi.

Ova mahunarka je prebogata sa vitaminima i mineralima koji su važni nutrijenti za naše zdravlje. Leblebija je odlična u borbi protiv anemije i nutricionisti smatraju da je jedna šolja leblebija dovoljna da se unese 25% od potrebnog dnevnog unosa gvožđa. Vitamini E i K, B6, mangan, bakar, folna kiselina i amino kiseline daju na važnosti ovom namazu.

Humus se koristi kao namaz u sendvičima, preliv za salatu ili testeninu ili prilog za glavna jela.

Kao što je omiljen namaz među vegeterijancima i veganima, humus je značajno prisutan i u bezglutenskoj ishrani, pogotovo kad je napravljen u “domaćim” kuhinjama.

Verujte mi, lako, jednostavno a zdravo.

Humus je namaz koji sme da se jede u bezglutenskoj ishrani, više informacija o tome pročitajte ovde.

Više o vegetarijanskoj i veganskoj ishrani možete pročitati ovde.

"<yoastmark

Humus – način pripreme:

Nije vam potrebna neka posebna kulinarska spretnost. Samo je važno da imate dobar blender i da su leblebije bile potopljene u vodi prethodnu noć. Vodu u kojoj su stajale leblebija prospite, sipajte novu i kuvajte dok zrna ne omekšaju (do sat vremena).

Sastojke dodavati polako kako bi se bolje umutili. Vodu dodavati tako da se dobije tekstura namaza, što dosta zavisi i od vašeg blendera.

Kad sam počela da pravim humus, priznajem strogo sam se pridržavala recepta. Videćete vremenom što ih više napravite bićete slobodniji u eksperimentisanju sa namirnicama, količinom, dodacima, ukusima.

Oprobajte se u kuhinji i pustite mašti na volju, a čulima dozvolite da uživaju.

Sa humusom se odlično slaže integralni hleb, a recept za hleb potražite OVDE. 

Prijatno vam žele Vaše Kockice

 

Izvor slike:

https://pixabay.com/en/users/Ajale-1481387/

Spread the love
  •  
  • 3
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •