Jedan od najboljih zalogaja jeste kada gricnemo tortilju. U tortilji je sve složeno po meri, za nas dozirano i sa ukusom. Ni previše ni premalo, svaki zalogaj je kompaktan i sočan. Spremiti klopu, koja ne zahteva puno vremena je uvek plus, a posebno u današnje vreme sa brzim ritmom života. Predlažemo recept za pripremanje tortilje, a filovanje unutra ostavljamo vama kao izbor. Daćemo vam predlog, pa možete recept u celosti primeniti ili ponešto izbaciti ili dodati, po volji vam.
Da li ste znali šta znači tortilja?
Reč tortilja izvorno potiče od španske reči tortilla, što u prevodu znači pogača. U osnovi se pravi od pšeničnog brašna i testo za tortilju se pravi bez kvasca.
Sastojci:
- 350 gr pšeničnog brašna
- 130 gr kukuruznog brašna
- 1 kašikica soli
- ½ praška za pecivo
- 2 dl toplog mleka
- 2 kašike ulja
Priprema:
U činiju staviti obe vrste brašna i promešati ih sa uljem, soli i dodajte toplo mleko. Zamesite testo, pokrijte ga i ostavite ga da odstoji oko 30 minuta.
Podelite testo, tako da dobijete 8 delova, oblikujte ih u kuglice i svaku od njih razvucite oklagijom dok ne dobijete tanko testo.
Zagrejte tiganj i sa vrlo malo ulja ispecite tortilje, predlažemo da koristite keramički tiganj ili tefal sa debljim dnom. Sa svake strane tortilju pecite oko 1 minut i čim testo počne da se nadiže i rumeni, to je znak da je tortilja gotova. Ispecite svih osam komada i čuvajte ih pokrivene kako bi se lakše mogle saviti.
Varijanta II:
Za one koji žele brzi ručak, možete kupiti gotove tortilje, koje samo malo bacite na tiganj. Vrlo brzo su spremne za filovanje i dodavanje priloga.
Pravljenje nadeva za tortilju:
- 500 gr pilećeg belog mesa
- 200 gr crvenog pasulja
- 200 gr kukuruza
- ½ crvene paprike
- ½ žute ili zelene paprike
- 1 ili 2 ljute čili papričice
- Crveni luk
- Čili u prahu ili čili sos
- Paradajz
- ½ glavice zelene salate
- Začinsko bilje
- So
- Biber
Sos za tortilju:
- 1/3 šoljice maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- kisela pavlaka 1 kašika
- čili papričica 1 kom
Probajte sledeći recept: Kobasice u kukuruznom testu
Priprema:
Piletinu pripremite i isecite na duže trake. U pripremljenom tiganju ispecite začinjenu piletinu. Pošto su komadi mesa tanki, piletinu pržite max 10 minuta i sklonite sa vatre.
Isecite papriku na dugačke trake, kako bi se lepo mogla složiti u tortilji. Isecite crveni luk na krupnije komade. Pošto mi volimo sirovo povrće, na ovoj pripremi ćemo zastati i povrće nećemo dinstati.
Uzmite tortilju i na sredinu stavite list salate. Dodajte pripremljeno meso i prilog u vidu povrća. Na sve to prelijte pripremljen umak. Vodite računa da ne stavite puno količinski, da bi tortilju mogli lepo da savijete i da sadržaj ne ispadne. Jedan kraj neka ostane otvoren, a sve ostalo savijte kao palačinku. Tortilju pričvrstite čačkalicom, kako bi se zadržala forma.
Servirajte je na tanjiru, uz dodatak čili papričice ili čili sosa, možda će neko želeti da tortilju još zaljuti. Dodajte uz to i hladno pivo, da se vatra u stomaku lakše ugasi i želimo vam prijatno, Kockice života
izvor slike: https://www.yandex.com/