rižoto,rižota,rizoto,sampinjoni, risotto, šampinjoni, parmezan, luk, maslinovo ulje, ručak, obrok, hrana

Za pripremanje rižota sa šampinjonima potrebni sastojci su:

  • 200 gr dugačkog, belog pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 100 gr šampinjona
  • 80 gr putera
  • 1 kocka za supu
  • Korica limuna
  • 1,5 dl neutralne pavlake za kuvanje
  • 20 gr parmezana
  • So po ukusu
  • Biber po ukusu
  • Sveži peršun

Način pripreme

U šerpu staviti vodu i kocku za supu, pa kada voda provri dodati pirinač i kuvati ga dok ne nabubri.

Pripremiti crni luk i iseći ga na sitno, a šampinjone iseći na listove i na veće komade, četvrtine.

U drugoj šerpi otopiti puter, pa na to dodati luk i kratko ga dinstati, zatim dodati šampinjone i začiniti. Kada se dobro sjedini u istu smesu dodati i kuvan pirinač.

U istu šerpu dodati neutralnu pavlaku za kuvanje i sve zajedno kuvati na tihoj vatri, dok suvišna tečnost ne uvri.

Skloniti sa šporeta i u šerpu dodati parmezan, rendanu koru limuna i ostatak putera, pa sve dodatno začiniti i od gore staviti prstohvat peršuna. Gotovo jelo poslužiti toplo. Kod serviranja preliti sa malo maslinovog ulja kako bi upotpunili punoću jela.

OBAVEZNO PROČITAJTE I : Potaž od više vrsta pečuraka i karfiola

Prijatno uz Kockice života

 

Slika http://www.taste.com.au/

Spread the love
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •