Skijanje, deca, planine, Srbija, putovanje, kockice zivota, kockice života

Da li ume neko da se raduje više snegu i planini od dece? Teško 🙂 Naslućujete, spojićemo u ovom tekstu sneg i dečurliju i predstaviti vam mini informator: Kuda sa decom na skijanje?

Ovaj tekst pišemo iz našeg iskustva i potpuno je razumljivo da se vaše mišljenje ne poklopi sa našim.

Divčibare kao #1

Planina koju bismo naveli kao #1 za decu po našem sudu jeste Divčibare. Sve je podređeno njima, pa otuda i ne čudi zašto je popularna kao izletište za vrtiće i škole. Ima par odmarališta u kojima je tokom raspusta neizostavna dečija graja, tako da vam predlažemo da se ka Divčibarama uputite kada nije školski raspust. Na taj način ćete izbeći veliku gužvu.

Divčibare ima dve ski staze. Jedna je prilagođena početnicima, dok je druga mnogo ozbiljnija. Ukoliko vam deca nisu skijaši, onda je Divčibare pravi izbor. Iznajmljivanje opreme, ski instruktori, mala strmina staze, sve vam to ova visinska lepotica nudi.

Cene su najpristupačnije u poređenju sa svim našim planinama, tako da je za višečlanu porodicu Divčibare više nego pravi izbor. Ovo je pravo mesto gde možete naučiti da skijate. Oprema se iznajmljuje na samoj stazi i cene su pristojne.

Odmah uz ski stazu nalazi se staza za sankanje za sve one koji ne skijaju. Mi smo proskijali na ovoj lepotici, kako seniori – tako i juniori, tako da ukoliko bismo trebali da preporučimo koju planinu da izaberete, to bi sigurno bile Divčibare.

Pogledajte naše predloge za skijanje: Kuda ove godine na skijanje?

Zlatibor

Skijanje, deca, planine, Srbija, putovanje, kockice zivota, kockice života
Tornik

Ovo je još jedna planina koju porodice vole da posete. Nudi dosta sadržaja za decu, poput luna parkova, igraonica i slično. Priznajemo, to nije sadržaj koji mi preferiramo, ali ukusi su različiti i činjenica je da Zlatibor privlači veliki broj turista.

Za početnike skijaše Tornik je odličan izbor, jer ima prilagođene staze na kojima se deca mogu u potpunosti opustiti. Takođe, pokretna traka je prava pomoć deci koja se tek upoznaju sa skijanjem.

Na Torniku je moguće sankanje gotovo na svakom usponu, a oko lokala se nalaze dečija igrališta. S obzirom na to da deca ne mogu ceo dan da provedu napolju na stazi, lokali u ski-centru Tornik su odličan izbor da se okrepe uz čaj.

Ukoliko vreme posluži i obraduje mališane, sankanje je moguće i u centru Zlatibora i to je prava uživancija za decu. Napravljena je i mini ski-staza u centru tako da se svi oni koji ne žele da idu do Tornika, mogu skijati i sankati u blizini svog smeštaja. Staza u centru je dosta improvizovana, za naš ukus neslavno pripremljena, ali znači onima koji ne žele da se upute ka Torniku.

Javor

Javor je planina koja nas je baš opčinila. Priznajemo nismo bili u zimskim danima, ali ono što smo videli ostavilo je u nama pravu sliku planine kakva treba da bude. Još uvek pomalo divlja, nedirnuta od strane čoveka, ostaje u svojoj punoj lepoti.

E sad, to koliko je dobro, toliko i nije dobra varijanta za skijaše. Postoji staza za skijanje dugačka 400 m, ali koliko smo saznali sve je to u veoma skromnim okvirima. Ima sajlu koja vuče skijaše na početak staze.

Ipak, ukoliko želite da ste okovani snegom i da boravite na svežem vazduhu, da gledate u bele predele dok pijuckate čaj u toplom smeštaju, onda je Javor prava stvar za vas. Sankanje je uvek moguće, grudvanje i pravljenje sneška je odlična ideja, a to je često i jedino što deci treba – zabava.

Stara planina

Stara planina ima puno dece, možete ih videti svuda. Čini nam se da je ovaj ski centar popularan kao vikend varijanta, gde lokalno stanovništvo posećuje ovaj centar. Doduše, veliki hotel koji je sagrađen na Staroj prima puno gostiju, pa se na stazi mogu sresti prijatelji sa svih strana.

Ukoliko želite da dete nauči da skija, ovde se nudi mogućnost iznajmljivanja ski instruktora i ski opreme. Ski oprema se iznajmljuje na dva mesta, dve drvene kućice postavljene jedna do druge. Predlažemo da preskočite prvu i da u drugoj iznajmite opremu. Verujte nam, pišemo vam ovo iz iskustva. O iznamljivanju opreme u hotelu nećemo pisati, oprema je novija, ali su i cene veće.

Za decu je Stara planina odlična, jer ima gondolu koja vodi do početka staze. Ipak, imajte u vidu da nema pokretne trake koja je dobra za skijaše početnike.

Za predah sa decom, postoji lokal na planini u kom možete popiti topao čaj. Najveća mana je ta što u lokalu nema toaleta, što morate priznati predstavlja veliki problem. Klinci obično ne mogu da čekaju, pa ako treba da se snađete morate otići u hotel. Ali, pre toga morate obuti cipele, jer ne dozvoljavaju ulaz u hotel u pancericama, a dete trpi i vreme klizi…

Kopaonik

Kopaonik ostavljamo za kraj, kao planinu sa puno mogućnosti. Staze su odlično uređene, bogata ponuda ski instruktora i školica, postoji poligon za učenje skijanja, kao i ski traka da pomogne početnicima. Kopaonik je po nama odlično, ali i najskuplje rešenje. Naš predlog je da prve skijaške poduhvate savladate na nekom jeftinijem mestu, a na Kopaonik dođete da uživate u istraživanju staza.

Nadamo se da smo vam pomogli, a ne odmogli, pa pravite planove, jer zima je stigla!!

Kockice života

 

Izvor slika: Yandex, Flickr

Spread the love
  •  
  • 20
  •  
  •  
  •  
  •  
  •