NTC, roditeljstvo, deca, pedagogija, učenje, Rajović, kockice zivota, kockice života

Nastavljamo članak u kome smo vam preneli naše impresije i neke od ključnih stvari sa predavanja Ranka Rajovića „Duboka pažnja kod dece.“ Odlično predavanje i mnoštvo korisnih stvari koje bi bilo korisno da svaki roditelj, vaspitač, profesor čuje.

Predavanje dr Ranka Rajovića – Duboka pažnja kod dece

O NTC programu koji je Rajović razvio nećemo ovde pisati, predlažemo vam da pročitate članke koji su se već bavili tom tematikom.

NTC program – igra kao sistem učenja

Regije mozga

Najveće regije mozga, čak 60% zauzimaju: rotacija / ravnoteža / kretanje / akomodacija oka / fina motorika / govor.

Za razvoj mozga važna je rotacija, kao i održavanje ravnoteže. A da li dete od šest godina ima bar 15 minuta dnevno tu aktivnost, da se vrti ili stoji na jednoj nozi? Odgovor je NE. 

Da li dete pređe bar 5 km dnevno? I tu je odgovor NE. Deca jedva prepešače 3 km na dnevnom nivou, zbog čega je i sve češća boljka kod dece – ravna stopala. Čest je slučaj, kaže Rajović, da mu se žale roditelji kako dete ne može da im zaspi do 22h, pa čak i do 23 h. Razlog za to je činjenica da dete nije istrošilo višak energije kako bi se umorilo i moglo da utone u preko potreban san.

Za razvoj je važna akomodacija oka (kada neko ili nešto dolazi ili odlazi od oka). Zato se ističe kretanje kako bi oko „radilo“ i imalo dinamičku akomodaciju, što je bio slučaj kod nas dok smo odrastali. Kretali smo se od jutra do mraka i retko je bila prisutna disleksija. Deca u današnje vreme sve češće imaju problem sa disleksijom, jer na dnevnom nivou nemaju ni 15 minuta dinamičku akomodaciju oka.  

Autor ističe da je dete koje je rođeno u gradu već oštećeno jer nema gde da razvije dinamičku akomodaciju oka, koja je važna za čitanje i koncentraciju.

Fina motorika i govor su izuzetno važni i po istraživanjima poražavajući je podatak da u Srbiji čak 50% dece ima problem kako sa finom motorikom, tako i sa govorom.

Darivanje dece

Još jedna od zanimljivih situacija na koju se Rajović osvrnuo jeste darivanje dece. Deca su postala nezasita, ne znaju da se raduju poklonu na „duže staze“. Njegov stav je: veliki praznici – veliki pokloni, mali praznici  – mali pokloni. Ne može poklon da se kupuje svaki put kad to dete poželi.

Takođe, sugeriše da svaki put kada predajete detetu poklon on bude upakovan. Faktor iznenađenja je kod deteta važan i u mozgu deteta kreće pravo „ludilo“. Dete zna da ga volite, da ste izabrali nešto za njega i on to iščekuje danima. Odlično je to opisao slikovito osvrćući se na autiće Burago. Dete dobije kutiju, odmah kreće hormon radosti, dobio je poklon, a ne vidi šta je. Skida taj papir, kida ga i vidi crvena kutija – shvata Burago. Kreće hormon sreće. Otvara dalje, ne vidi koji je model, uzbuđen je i ugleda – Volkswagen. Ali, sada ne vidi koji je model i opet hormon sreće radi svoje, otvara ga kad ono – model Sharan.  Otvori kutiju, izvuče auto, a on na plastičnom postolju. Trči po kući traži šrafciger i vadi taj auto da se igra. Sve je malo iskarikirao, ali sigurni smo da ste u glavi stvorili pravu sliku deteta koje je presrećno.

Poenta je da je to dete tri puta dobilo dopamin i tri puta endorfin. To su momenti koje će dete zasigurno pamtiti.

A zamislite da ste upakovali taj auto u dva ukrasna papira. On cimne papir, kad ispod naleti na još jedan. Dupli dopamin i dupli endorfin. Taj momenat kad na tako lep način cimnete i „prodrmate“ vaše dete je ono što se pamti do kraja života. Sigurno će vam kasnije spomenuti: Mama, tata da li se sećate kad ste me za peti rođendan prevarili sa ona dva papira?

Naravno, on će svoje lepo iskustvo i sećanje preneti svom detetu. To je posao roditelja. Da prave lepe uspomene detetu.

Završićemo sa rečima Rajovića koji kaže: „Nisam psiholog, ali znam toliko da lepe uspomene iz detinjstva čuvaju naše mentalno zdravlje.“

Tako da bacite se na posao i stvarajte lepe uspomene vašoj deci.

Vaše Kockice

Pročitajte članak: Duboka pažnja kod dece

 

Izvor slike: Freepik

Spread the love
  •  
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •