NTC pesma u slikama, NTC sistem učenja, NTC radionice, deca, pesma

NTC sistem posmatra učenje kao igru, koju su deca koja pohađaju NTC radionice rado prihvatila. Već smo pisali na temu NTC sistema učenja, tako da se nećemo ovde baviti opet osnovama programa. Ono što ste propustili možete pročitati ovde.

Navešćemo samo da su autor dr Ranko Rajović i koautor Uroš Petrović na jedinstven način radili na razvijanju funkcionalnog razmišljanja kod dece. Pokazalo se da deca vole da uče uz igru i da vole kad se od lekcija naprave zagonetna pitanja, koja ih podstaknu da razmišljaju, iznesu svoje ideje i nađu rešenje.

Iz ličnog iskustva mogu da potvrdim koliko je dete po završetku svake NTC radionice puno utisaka i priče o tome šta su novo radili. Naizgled jednostavne stvari, kao što je nošenje jaja u kašičici i uporedo prelaženje raznih prepreka. Kao što autor kaže, mozak se razvija u pokretu i kroz pokret mora da povezuje pređene misaone procese. Detaljnije informacije o sistemu učenja po NTC programu možete pogledati na njihovom zvaničnom sajtu https://ntcucenje.com/?v=8cee5050eeb7

„Cilj je da roditelji shvate da deca u pokretu moraju da misle i rešavaju probleme.”

NTC radionice – Igra asocijacija

Jedna od zanimljivih igrica koje smo i mi kod kuće probali i zabavili se je „pevanje“ pesmica na NTC način. Dali smo detetu pravo izbora između par pesmica, priznajem malo smo obratili pažnju da ne budu sve apstraktni pojmovi. Cilj nam je bio da prvo takvo „pevanje“ zainteresuje dete da vidi da nije ništa teško i da je zabavno.

Kao što rekoh, po dečijem izboru, izvučena je iz Jukebox-a pesma Čitam neke stare novine u originalu od Miladina Šobića.

Verzija koja se dečurliji dopala je naravno ona koju pevaju deca, tačnije hor Osnovne škole “Vuko Jovović” iz Danilovgrada.

I žurka je počela.

Pesma 'Čitam neke stare novine'
Pesma ‘Čitam neke stare novine’

Sedim sam na trotoaru

Prebijenu nemam paru

I čitam stare novine

Čitam neke stare novine.

Tu na uglu od ulice

Derem jadne farmerice

I čitam stare novine

Čitam neke stare novine.

 

(Napomena: potkrala se i greškica, zanelo se dete u čitanju novina, pa ih je crtao gde god stigne :). Namerno nismo hteli ponovo da crtamo, da bi shvatilo da su i greške prihvatljive. )

Bilo je na početku vuci – potegni, verovatno dok mu mozak nije shvatio šta se od njega očekuje. A onda je išlo sve kao od šale. Saznanje da je sam uspeo da smisli i nacrta pesmu, ozarilo mu je lice.

Nema ničeg lepšeg nego kad vidiš srećno dete i to srećno dete puno samopouzdanja.

Zabavite se sa vašom decom i javite nam iskustva, a mi idemo da ubacimo još jedan novčić u Jukebox.

Vaše Kockice

Spread the love
  •  
  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •